main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 november 2020 — 13:09

Grote steden teleurgesteld in uitstel inburgeringswet: ‘Grote consequenties’

Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht voorzien grote consequenties nu de invoering van de inburgeringswet met een halfjaar is uitgesteld door minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Er komen veel extra kosten bij, zowel voor de inburgeraars zelf als voor de gemeenten. Erger nog: de huidige groep inburgeraars dreigt een enorme achterstand te krijgen nu ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering.

Door de coronacrisis is de achterstand van de inburgeraars al groter dan voorheen, zo zeggen de vier grote gemeenten. Ze kunnen soms maar lastig meekomen met online taallessen, en ook even naar buiten gaan om daar je Nederlands te oefenen zit er nu niet in.

‘Iedereen baalt ervan’

“Je ziet ook hier dat de bijeffecten van de coronamaatregelen op allerlei vlakken behoorlijk veel negatieve impact hebben”, reageert Yoeri Albrecht, directeur van De Balie in Goedemorgen Nederland. “Ik kan me goed voorstellen dat je als gemeente in coronatijd op afstand dit niet voor elkaar krijgt. Ernstig is dat natuurlijk wel”, vindt hij. “Een halfjaar is voor inburgeraars natuurlijk best een hoop.”

ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers baalt ook dat deze wet, die deels uit de koker komt van zijn partij, nu zijn doorgang niet kan vinden. “Iedereen baalt ervan. Ook minister Koolmees”, benadrukt hij. De inburgering van nieuwkomers zou eigenlijk 1 juli dit jaar helemaal op de schop gaan. “Iedereen ziet dat dit veel beter is dan de commerciële inburgering die we hiervoor hadden.” Maar het gaat mis in de uitvoering, zegt Segers. “Het is heel moeilijk voor gemeenten om dit in coronatijd uit te voeren.”

Vorige week werd bekend dat gemeenten in 2021 in totaal 27.000 statushouders moeten opnemen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. Hun inburgering zal door de vertraging op de ‘oude manier’ gebeuren.

LEES OOK: Taalscholen frauderen op grote schaal met inburgeringscursussen die nooit gegeven zijn

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier