main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2020 — 08:42

SP-leider Marijnissen staat achter keuze om zes ‘geradicaliseerde’ leden te royeren: ‘Geen plek voor’

De SP heeft zes leden uit de partij gezet omdat zij volgens de partijtop de partij wilden overnemen en plannen hadden voor een gewapende burgeroorlog, meldt Nieuwsuur. De betrokkenen zelf spreken van een “heksenjacht” om kritische geluiden in de kiem te smoren. “De teksten die deze behoorlijk geradicaliseerde types gebruiken kunnen echt niet binnen de SP”, stelt SP-leider Lilian Marijnissen in Goedemorgen Nederland.

“Kritische leden zijn superwelkom. Daar hebben wij er 32.000 van. Maar van deze zes is gezegd: als je met zulke teksten komt en de SP probeert te beïnvloeden, dan is daar geen plek voor”, aldus Marijnissen.

‘Daar hebben wij geen behoefte aan’

De zes zijn lid van het Communistisch Platform en het Marxistisch Forum. Volgens hen zijn dit afdelingen binnen de partij, maar de SP vindt beide groepen juist aparte politieke partijen. “Zij hebben een eigen ideologie, een eigen programma, een eigen bestuur en eigen besluitvorming, dus het is een politieke partij in alle opzichten”, zegt SP-secretaris Arnout Hoekstra bij Nieuwsuur. SP-leden mogen niet lid zijn van een andere partij.

Marijnissen stelt dat de grondbeginselen van de SP geaccepteerd moeten worden. “En dat je dus ook onze statuten, democratisch vastgesteld door onze leden, respecteert. Daar staat bijvoorbeeld in dat je niet van twee partijen tegelijk lid kan zijn. Zij zitten bij een communistisch platform en willen de SP daartoe omvormen. Wij zijn de SP, daar hebben wij geen behoefte aan. Daarom lijkt het mij heel verstandig dat wij onze partij tegen dit soort types beschermen.”

‘Geradicaliseerde zolderkamercommunisten’

De betrokken leden zijn kritisch op mogelijke kabinetsdeelname van de SP en willen daar open discussie over binnen de partij. Volgens Arnout Hoekstra is die ruimte er wel degelijk, maar zijn de geroyeerde leden “geradicaliseerde zolderkamercommunisten”. Zij zijn het niet eens met het royement en willen deze in december op een congres aanvechten.

Olaf Kemerink, een van de zes, was kandidaat om lid te worden van het bestuur van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. Aanstaande zaterdag wordt op een algemene ledenvergadering gestemd over een nieuw bestuur. Volgens kritische SP-leden is Kemerink geroyeerd omdat hij te radicaal zou zijn voor bestuurslid.

LEES OOK: SP-leider Marijnissen blijft achter veelbesproken promovideo staan: ‘Goed middel voor ons verhaal’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in