main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2019 — 12:18

SP-leider Marijnissen blijft achter veelbesproken promovideo staan: ‘Goed middel voor ons verhaal’

Binnen de SP is verdeeldheid ontstaan over een satirisch promotiefilmpje dat afgelopen week door de partij werd verspreid. In de video is te zien hoe Frans Timmermans wordt gepersifleerd als machtsbeluste Eurocommissaris. Gulzig verorbert hoofdkarakter ‘Hans Brusselmans’ (die verdacht veel op Timmermans lijkt) een taart, speelt hij met speelgoedtanks en verbrandt hij de uitslagen van referenda.

Binnen de partij werd door sommige leden openlijk afstand genomen van de video en ook van buitenaf regende het kritiek. De SP speelt volgens critici te veel op de man af, een aantal partijleden noemen de video overdreven populistisch en anderen bestempelen het als smakeloos. Premier Rutte nam geen blad voor de mond en sprak over een ‘baggerfilmpje’.

LEES OOK: SP-Kamerlid Leijten snapt commotie over campagnespotje niet: ‘Terecht dat wij macht in Brussel aanpakken’

Marijnissen: “De video vertelt ons verhaal”

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zegt in Goedemorgen Nederland de kritiek te snappen, maar blijft achter het filmpje staan. “Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen vinden het verschrikkelijk. Voor ons is het bovenal een goed middel om het verhaal van de SP te vertellen.”

De SP wil met de video duidelijk maken dat de partij staat voor een samenwerking tussen landen, maar tegen een Europese Unie als superstaat is “waarin de Europese elite de leiding heeft”.

EU-lijsttrekker voor de SP, Arnout Hoekstra, ziet het vooral als een aanval op de zittende macht. “Met de video hopen wij te laten zien wat de SP vooral niet wil: geen Europese legermacht, geen centrale supermacht in Brussel en geen overdreven salarissen voor Eurocommissarissen.”

Gaat de video in het voordeel van de SP werken? Politicoloog Tom van der Meer denkt van wel, zo zegt hij tegen NRC Handelsblad: “Het filmpje laat zien dat de SP in Europa qua standpunten echt afwijkt van GroenLinks en de PvdA. Lang niet alle kiezers weten dat, dus het is slim om dat te benadrukken als je moeite hebt om aandacht te krijgen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier