‘Scholen moeten ouders beter informeren om misverstanden over cartoons te voorkomen’
In Rotterdam en in Den Bosch durven leerkrachten na verschillende bedreigingen niet meer te praten over de Mohammed-cartoons. Sommigen voelen zich zo bedreigd dat ze zelfs helemaal geen les meer geven. ''Scholen zouden ouders een aantal keer per jaar moeten uitnodigen om hen beter te informeren over het lesprogramma. Op deze manier voorkom je dat zaken uit hun verband worden getrokken zoals met de cartoons nu gebeurt,'' zegt onderwijsdeskundige Samira Bouchibti in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.
'We moeten grenzen stellen'
''De afgelopen jaren is er veel geweld geweest vanuit de radicaal islamitische hoek, maar een aanslag op een docent gaat alle boeken te buiten'', zegt Bouchibti. ''Schoolleiders zouden massaal achter hun docenten moeten gaan staan, veel meer dan nu gebeurt, zodat de veiligheid wordt gegarandeerd''. Tweede Kamerlid Michel Rog (CDA) valt haar bij: ''We moeten duidelijk maken aan ouders wat onze waarden in Nederland zijn en waar de grenzen liggen''. Eén manier om dit te doen, is door ouders uit te nodigen op school om hen bij te praten over hoe het onderwijs eraan toegaat. ''Op deze manier kunnen lessen minder makkelijk uit hun verband worden getrokken'', zegt Bouchibti.
Gesprekstechnieken en een stevige opleiding
Toch moet er in het onderwijs ook veel meer aandacht komen voor de verschillen tussen leerlingen volgens beide. ''Voor de één is de profeet Mohammed heilig en voor de ander niet. Ook hier moet over gepraat worden in het klaslokaal'', zegt de onderwijsdeskundige. Hiervoor zouden docenten een stevigere opleiding moeten krijgen waarin goede gesprekstechnieken worden aangeleerd. ''Een mobieltjesverbod zou ook niet verkeerd zijn zodat leerlingen meer van de lessen meekrijgen'', besluit Rog.
LEES OOK: Ook onveilige situatie op school Den Bosch om cartoon Mohammad