main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 november 2020 — 16:40

Ook onveilige situatie op school Den Bosch om cartoon Mohammad

Een leraar maatschappijleer van het Pierson College in Den Bosch voelt zich onveilig na het tonen van een cartoon van profeet Mohammed in een les over de vrijheid van meningsuiting. Volgens de school is zijn verhaal uit zijn verband getrokken en is er een onveilige situatie ontstaan.

Leerlingen maakten een foto van een dia die tijdens de les vertoond werd en verspreidden die via social media. Dat leidde volgens de school tot onrust en emotionele reacties bij een aantal leerlingen en ouders.

“De schrik en de impact van de vele reacties zijn groot”, aldus de school. “De docent maakt het naar omstandigheden redelijk en we kijken in goed overleg wanneer de lessen weer hervat zullen worden. Op de school is het rustig, hoewel iedereen geschrokken is en geraakt door de heftigheid van de reacties.” Het Pierson College laat weten dat de docent wordt ondersteund vanwege de gevoelde onveiligheid. De school heeft aangifte gedaan.

‘Context ontbrak’

Bij het verspreiden van beelden op social media ontbrak volgens de school de context waarin beelden werden besproken. Buitenstaanders hebben vervolgens een oordeel gevormd over de lessituatie, wat leidde tot reacties en emoties.

“Er is door leerlingen een foto gemaakt van een specifieke dia, die gaat over hoe de democratische rechtsstaat onder druk komt te staan wanneer bepaalde grondrechten met elkaar botsen, zoals vrijheid van meningsuiting, van religie en van betoging. Een van de voorbeelden daarvan betrof een cartoon van de profeet Mohammed”, aldus de school.

‘Van onze mensen blijf je af’

Onderwijsbonden reageren verontwaardigd op bedreigingen aan het adres van leerkrachten die de vrijheid van meningsuiting belichten en spotprenten tonen. Eerder deze week moest een leraar in Rotterdam onderduiken vanwege een cartoon die hij in de klas had hangen. Daarop was een onthoofd persoon te zien, met op zijn T-shirt de tekst ‘Charlie Hebdo’, die zijn tong uitsteekt. Tegenover hem stond een islamitische extremist met een zwaard. Een foto van de tekening in het schoollokaal verscheen op internet, waarna de leraar werd bedreigd.

“Van onze mensen blijf je af. Leraren doen gewoon hun werk, en daar hoort bij dat je praat over wat er in de maatschappij gebeurt”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel naar aanleiding van het incident in Rotterdam. “Alle kinderen en hun ouders moeten weten dat docenten er stáán voor hun leerlingen”, zegt De Moel. “Wij willen dat zij mondige burgers worden die voor hun mening durven uitkomen. Discussie hoort daarbij – bedreigingen absoluut niet. Dit is ontoelaatbaar.”

CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg noemt bedreigingen onacceptabel. “Elke leraar moet veilig zijn werk kunnen doen. Dit raakt de kern van onze democratie. Daarom spreken wij ons uit voor bescherming van al het onderwijspersoneel en roepen wij iedereen op om bedreigingen aan het adres van leraren niet te accepteren”, zegt ze.

Ondersteuning voor docenten burgerschapsonderwijs

Meerdere onderwijsorganisaties bepleiten intussen ondersteuning van de mensen in de klas die verantwoordelijk zijn voor burgerschapsonderwijs. In een wetsvoorstel over dit onderwijs, dat volgende week in de Tweede Kamer aan de orde komt, is volgens hen te weinig aandacht voor de positie van de leraar.

LEES OOK: Rotterdamse leraar ondergedoken na bedreigingen om cartoon in klas: ‘Ongehoord en onaanvaardbaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer