main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 3 november 2020 — 10:22

Laatste dag Amerikaanse verkiezingen: ‘Alle registers worden opengetrokken’

Donald Trump en Joe Biden trekken op de laatste dag van de Amerikaanse verkiezingen alles uit de kast om kiezers naar hun kamp te trekken. Een paar dagen geleden stond Biden nog voor in de peilingen, maar die voorsprong wordt steeds kleiner. “Het is hard tegen hard”, vertelt Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland. “Het gaat om het machtigste politiek ambt op aarde. Alle registers worden opengetrokken.”

Bijna honderd miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. “Dat gaat wel naar de 150, 160 miljoen stemmen denk ik. Dan worden de records van de laatste decennia gebroken. Dat duidt erop hoe betrokken mensen zijn bij deze verkiezingen.”

‘Vier jaar geleden bleven veel zwarte kiezers thuis’

Trump zet vooral in op zijn traditionele achterban, legt Post uit. “Zeg maar de witte mensen op het platteland. Die jaagt hij naar de stembus.”

Biden probeert op zijn beurt vooral zwarte kiezers te mobiliseren om te gaan stemmen. “Dat doet hij vooral in Philadelphia. De voormalige president Obama hielp vier jaar geleden ook al erg mee, maar toen bleven toch veel zwarte kiezers thuis. Dat probeert Biden nu te voorkomen.”

Daarnaast lijken oudere Amerikanen nu meer voor Biden te kiezen. Trump doet het weer beter onder de latino’s. “Het komt volgens de laatste peilingen steeds dichter bij elkaar.”

LEES OOK: Joe Biden is favoriet, maar schrijf Donald Trump nog niet af’

‘Het beeld kan nog wisselen’

Landelijk staat Biden nog steeds voor in de peilingen. “Maar dat doet er eigenlijk niet toe, het gaat om de staten en dan vooral om Florida en Pennsylvania. In Florida wisselt het wat, in Pennsylvania staat Biden nog licht voor. Maar Trump heeft tegen zijn kiezers gezegd: ga stemmen op verkiezingsdag. Dat stemmen via de post vertrouwt hij niet. Hij wil zijn achterban juist vandaag naar de stembus. Dus het beeld kan nog wisselen.”

Volgens Post kan het veel spannender worden dan een paar dagen geleden nog werd gedacht. “Dat is ook wel een gevaarlijk scenario. Wat kan dan gebeuren? Beide partijen, Trump en Biden, hebben duizenden advocaten achter de coulissen klaarstaan. Als er ook maar een kans is om juridisch iets aan die uitslag te doen, zoals bij het tellen van de stemmen of stemmen via post, dan heb je het gelazer in de glazen.”

De Amerikadeskundige voorziet dat in Pennsylvania, waar het heel dicht bij elkaar ligt, de rechtszaken al beginnen als de stembussen net zijn gesloten.”Trump heeft al gezegd: zodra de stembussen sluiten, trekken mijn advocaten daarin. Dat is eigenlijk een toezegging dat de juridische stijd kan beginnen.”

‘We houden ons hart vast’

Maar Amerika houdt er ook rekening mee dat het flink uit de hand kan lopen. Mensen trekken de stad uit en winkels worden gebarricadeerd. “In een tiental staten is de Nationale Garde, het staatsleger, al gemobiliseerd. Dat hebben wij bij andere verkiezingen niet eerder gezien. Ik doe dit al sinds midden jaren tachtig en heb nog nooit gehad dat het een beetje unheimlich is”, vertelt Post. “Dat heb ik nu wel. Iedere Amerikaan die ik spreek zegt: we houden ons hart vast. Als zij het zeggen, telt het wel.”

LEES OOK: Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Door: Bert van Doorn

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier