main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 november 2020 — 10:22

Laatste dag Amerikaanse verkiezingen: ‘Alle registers worden opengetrokken’

Donald Trump en Joe Biden trekken op de laatste dag van de Amerikaanse verkiezingen alles uit de kast om kiezers naar hun kamp te trekken. Een paar dagen geleden stond Biden nog voor in de peilingen, maar die voorsprong wordt steeds kleiner. “Het is hard tegen hard”, vertelt Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland. “Het gaat om het machtigste politiek ambt op aarde. Alle registers worden opengetrokken.”

Bijna honderd miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. “Dat gaat wel naar de 150, 160 miljoen stemmen denk ik. Dan worden de records van de laatste decennia gebroken. Dat duidt erop hoe betrokken mensen zijn bij deze verkiezingen.”

‘Vier jaar geleden bleven veel zwarte kiezers thuis’

Trump zet vooral in op zijn traditionele achterban, legt Post uit. “Zeg maar de witte mensen op het platteland. Die jaagt hij naar de stembus.”

Biden probeert op zijn beurt vooral zwarte kiezers te mobiliseren om te gaan stemmen. “Dat doet hij vooral in Philadelphia. De voormalige president Obama hielp vier jaar geleden ook al erg mee, maar toen bleven toch veel zwarte kiezers thuis. Dat probeert Biden nu te voorkomen.”

Daarnaast lijken oudere Amerikanen nu meer voor Biden te kiezen. Trump doet het weer beter onder de latino’s. “Het komt volgens de laatste peilingen steeds dichter bij elkaar.”

LEES OOK: Joe Biden is favoriet, maar schrijf Donald Trump nog niet af’

‘Het beeld kan nog wisselen’

Landelijk staat Biden nog steeds voor in de peilingen. “Maar dat doet er eigenlijk niet toe, het gaat om de staten en dan vooral om Florida en Pennsylvania. In Florida wisselt het wat, in Pennsylvania staat Biden nog licht voor. Maar Trump heeft tegen zijn kiezers gezegd: ga stemmen op verkiezingsdag. Dat stemmen via de post vertrouwt hij niet. Hij wil zijn achterban juist vandaag naar de stembus. Dus het beeld kan nog wisselen.”

Volgens Post kan het veel spannender worden dan een paar dagen geleden nog werd gedacht. “Dat is ook wel een gevaarlijk scenario. Wat kan dan gebeuren? Beide partijen, Trump en Biden, hebben duizenden advocaten achter de coulissen klaarstaan. Als er ook maar een kans is om juridisch iets aan die uitslag te doen, zoals bij het tellen van de stemmen of stemmen via post, dan heb je het gelazer in de glazen.”

De Amerikadeskundige voorziet dat in Pennsylvania, waar het heel dicht bij elkaar ligt, de rechtszaken al beginnen als de stembussen net zijn gesloten.”Trump heeft al gezegd: zodra de stembussen sluiten, trekken mijn advocaten daarin. Dat is eigenlijk een toezegging dat de juridische stijd kan beginnen.”

‘We houden ons hart vast’

Maar Amerika houdt er ook rekening mee dat het flink uit de hand kan lopen. Mensen trekken de stad uit en winkels worden gebarricadeerd. “In een tiental staten is de Nationale Garde, het staatsleger, al gemobiliseerd. Dat hebben wij bij andere verkiezingen niet eerder gezien. Ik doe dit al sinds midden jaren tachtig en heb nog nooit gehad dat het een beetje unheimlich is”, vertelt Post. “Dat heb ik nu wel. Iedere Amerikaan die ik spreek zegt: we houden ons hart vast. Als zij het zeggen, telt het wel.”

LEES OOK: Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer