Laatste dag Amerikaanse verkiezingen: ‘Alle registers worden opengetrokken’
Donald Trump en Joe Biden trekken op de laatste dag van de Amerikaanse verkiezingen alles uit de kast om kiezers naar hun kamp te trekken. Een paar dagen geleden stond Biden nog voor in de peilingen, maar die voorsprong wordt steeds kleiner. "Het is hard tegen hard", vertelt Amerikadeskundige Willem Post in Goedemorgen Nederland. "Het gaat om het machtigste politiek ambt op aarde. Alle registers worden opengetrokken."
Bijna honderd miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht. "Dat gaat wel naar de 150, 160 miljoen stemmen denk ik. Dan worden de records van de laatste decennia gebroken. Dat duidt erop hoe betrokken mensen zijn bij deze verkiezingen."
'Vier jaar geleden bleven veel zwarte kiezers thuis'
Trump zet vooral in op zijn traditionele achterban, legt Post uit. "Zeg maar de witte mensen op het platteland. Die jaagt hij naar de stembus."
Biden probeert op zijn beurt vooral zwarte kiezers te mobiliseren om te gaan stemmen. "Dat doet hij vooral in Philadelphia. De voormalige president Obama hielp vier jaar geleden ook al erg mee, maar toen bleven toch veel zwarte kiezers thuis. Dat probeert Biden nu te voorkomen."
Daarnaast lijken oudere Amerikanen nu meer voor Biden te kiezen. Trump doet het weer beter onder de latino's. "Het komt volgens de laatste peilingen steeds dichter bij elkaar."
LEES OOK: Joe Biden is favoriet, maar schrijf Donald Trump nog niet af’
'Het beeld kan nog wisselen'
Landelijk staat Biden nog steeds voor in de peilingen. "Maar dat doet er eigenlijk niet toe, het gaat om de staten en dan vooral om Florida en Pennsylvania. In Florida wisselt het wat, in Pennsylvania staat Biden nog licht voor. Maar Trump heeft tegen zijn kiezers gezegd: ga stemmen op verkiezingsdag. Dat stemmen via de post vertrouwt hij niet. Hij wil zijn achterban juist vandaag naar de stembus. Dus het beeld kan nog wisselen."
Volgens Post kan het veel spannender worden dan een paar dagen geleden nog werd gedacht. "Dat is ook wel een gevaarlijk scenario. Wat kan dan gebeuren? Beide partijen, Trump en Biden, hebben duizenden advocaten achter de coulissen klaarstaan. Als er ook maar een kans is om juridisch iets aan die uitslag te doen, zoals bij het tellen van de stemmen of stemmen via post, dan heb je het gelazer in de glazen."
De Amerikadeskundige voorziet dat in Pennsylvania, waar het heel dicht bij elkaar ligt, de rechtszaken al beginnen als de stembussen net zijn gesloten."Trump heeft al gezegd: zodra de stembussen sluiten, trekken mijn advocaten daarin. Dat is eigenlijk een toezegging dat de juridische stijd kan beginnen."
'We houden ons hart vast'
Maar Amerika houdt er ook rekening mee dat het flink uit de hand kan lopen. Mensen trekken de stad uit en winkels worden gebarricadeerd. "In een tiental staten is de Nationale Garde, het staatsleger, al gemobiliseerd. Dat hebben wij bij andere verkiezingen niet eerder gezien. Ik doe dit al sinds midden jaren tachtig en heb nog nooit gehad dat het een beetje unheimlich is", vertelt Post. "Dat heb ik nu wel. Iedere Amerikaan die ik spreek zegt: we houden ons hart vast. Als zij het zeggen, telt het wel."
LEES OOK: Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’