main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 november 2020 — 15:49

Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Wordt het Biden of toch weer Trump? Morgen is het verkiezingsdag in de Verenigde Staten en de uitslag is allesbehalve zeker. “Het kan zomaar zijn dat het morgen helemaal niet duidelijk is wie er heeft gewonnen”, aldus voormalig VS-correspondent Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland.

Omdat veel Amerikanen vanwege de pandemie per post stemmen, is de kans groot dat het stemmen tellen langer gaat duren. Een lange juridische strijd wordt dan verwacht. Tientallen advocaten zijn al ingehuurd door beide partijen om in verschillende staten het tellen bij stembureaus te controleren of juist te belemmeren, zo zegt Emmer.

“Winkels op Fifth Avenue dichtgetimmerd”

Ongeregeldheden zijn dan ook een reële mogelijkheid. “Als je kijkt naar Fifth Avenue in New York, zie je dat de meeste winkels zijn dichtgetimmerd uit angst voor rellen.” Hoe minder afgetekend, hoe groter de onrust, aldus de journalist.

Volgens Geert Wilders is de kans op rellen vooral groot wanneer Trump wint. “Veel bewegingen van de democratische kant, zoals de Black Lives Matter-beweging, zijn erg fel.”

Campagnebus Biden klemgereden

Emmer wijst erop dat ook vanuit Republikeinse hoek de nodige onrust kan komen. Zo werd een campagnebus van Biden afgelopen weekend in Texas van de weg gereden door Trump-supporters. De president zelf twitterde als reactie: “I love Texas”.

Wilders kan geen begrip opbrengen voor die actie. “Ik heb veel respect voor de stevige manier van campagnevoeren van Trump. Maar je politieke tegenstanders moeten altijd campagne kunnen voeren.”

Jan-Kees Emmer vindt het typerend voor Trump’s presidentschap: “Hij verdeelt in plaats van dat hij samen brengt.”

LEES OOK: Supermarktketen Walmart haalt wapens en munitie uit de schappen vanwege presidentsverkiezingen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier