Ziekenhuispersoneel moet blijven werken na melding corona-app: ‘Kunt niet hele afdeling sluiten’
Van zorgmedewerkers in ziekenhuizen wordt verwacht dat ze blijven werken als ze via hun corona-app zien dat ze in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is. Dat is het beleid van de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, meldt Trouw. Ziekenhuisbestuurder Sophia de Rooij begrijpt de richtlijn. “Je kunt niet zomaar een hele afdeling sluiten”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Reden is dat de ziekenhuismedewerkers niet gemist kunnen worden. Ze moeten dan wel extra beschermingsmiddelen krijgen om besmetting van anderen tegen te gaan.
“De zorg heeft de ruimte om op basis van professionele inschatting en ervaring van de zorgverlener in specifieke situaties beredeneerd af te wijken”, aldus het ministerie van Volksgezondheid in de krant. Het ministerie kan leven met het afwijkende beleid van ziekenhuizen. In het algemeen is het dringende advies bij een melding op de corona-app juist om tien dagen in quarantaine te gaan.
Uit onderzoek blijkt volgens het ministerie dat er genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor de tweede coronagolf, zowel bij regulier als preventief verbruik.
‘Je kunt niet een hele afdeling sluiten’
Ziekenhuisbestuurder De Rooij volgt de richtlijn van de NVZ. “Af en toe hebben wij medewerkers die positief getest zijn. Op zo’n moment kijkt het teamhoofd naar de contactlijst; welke mensen zijn logischerwijs in contact geweest met deze collega? Het wil niet zeggen dat als je dezelfde dienst hebt gehad, je in dezelfde ruimte bent geweest.’
“Dan volgen de quarantainemaatregelen en het testbeleid”, zegt De Rooij, maar niet iedereen kan zomaar in quarantaine. Het ziekenhuis maakt daarom onderscheid tussen mensen met een hoog en laag risico. “Dat is voortschrijdend inzicht. Je kunt niet zomaar een hele afdeling sluiten omdat iedereen in quarantaine moet”, aldus de ziekenhuisbestuurder. “Wij hebben een eigen teststraat, dat helpt.”
LEES OOK: Inspectie waarschuwt voor commerciële coronatests, uitslag niet altijd te vertrouwen
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie
Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.
WNL Haagse Lobby Podcast
De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?
Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:
- Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
- Immigratiedeskundige Jan van de Beek
- Arbeidseconoom Pieter Gautier
Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat de vrouw vervolgen die betrokken was bij het ernstige ongeluk van oud-minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) afgelopen juni. Dat bevestigt het OM…
Lees meerDe detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…
Lees meerOekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton…
Lees meerTom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 via sociale media laten weten. De Limburger…
Lees meerVeilig Verkeer Nederland (VVN) wil een onmiddellijk verbod op de verkoop van setjes die een elektrische fiets sneller laten rijden. Dat schrijft De Telegraaf. Op…
Lees meerIn Frankrijk is het apenpokkenvirus vastgesteld bij een hond. Naar alle waarschijnlijkheid is het huisdier besmet geraakt via zijn baasjes. Daarover schrijft het medische tijdschrift…
Lees meerVerspilling van drinkwater wordt mogelijk duurder. Waterbeheerders onderzoeken of hogere prijzen kunnen helpen om bedrijven en consumenten aan te zetten tot zuiniger watergebruik en meer…
Lees meerBijna twee derde van de veiligheidsregio’s heeft niet het afgesproken aantal opvangplekken voor Oekraïners of reguliere asielzoekers gerealiseerd. Dat blijkt volgens NRC uit interne cijfers…
Lees meerVolgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…
Lees meerDe afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…
Lees meerDe 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…
Lees meerRijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…
Lees meerProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…
Lees meerZorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…
Lees meer