main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 09:00

Inspectie waarschuwt voor commerciële coronatests, uitslag niet altijd te vertrouwen

Wees voorzichtig met het laten afnemen van commerciële coronatests: de uitslag van zo’n test is niet altijd te vertrouwen. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De inspectie doet op dit moment naar aanleiding van een tiental meldingen onderzoek naar een aantal commerciële testbureaus.

Op veel plaatsen in het land ziet de IGJ testlocaties verrijzen waar mensen zich buiten de GGD om op het coronavirus kunnen laten testen. Vaak gaat dat om een sneltest. De overheid wil die op termijn ook in GGD-teststraten gebruiken, maar onderzoekt nog hoe.

Deze commerciële initiatieven “ontlasten de GGD-testlocaties omdat zij een snelle voor-screening kunnen doen”, aldus de inspectie. Zij raden mensen dus niet meteen af om naar dit soort locaties te gaan. Wel vindt de IGJ het belangrijk dat zorgprofessionals de testen afnemen. Ook moet er volgens de inspectie bij testlocaties altijd een arts met een BIG-registratie betrokken zijn.

Dat laatste zou namelijk niet altijd het geval zijn. Daarnaast zouden sommige commerciële testen niet gevalideerd zijn, worden positieve uitslagen niet altijd bij de GGD gemeld en wordt er in sommige gevallen niet hygiënisch of coronaproof gewerkt.

‘Blijf bij GGD testen’

Ziekenhuisbestuurder van het Medisch Spectrum Twente Sophia de Rooij snapt dat men zich commercieel laat testen, maar onderschrijft het advies van de IGJ. “De testcapaciteit is een van de beperkingen geweest deze tweede piek, en is natuurlijk nog steeds niet helemaal op peil”, zegt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dus ik begrijp dat mensen ook zelf hun verantwoordelijkheid willen nemen, om ook bijvoorbeeld weer aan het werk te kunnen gaan. Maar ik denk dat het wel heel belangrijk is dat het een betrouwbare methode is die mensen gebruiken.”

Bij de GGD is de kans op fout-negatief en fout-positief heel klein, zegt De Rooij. “En dat hangt niet alleen van de test af, dat hangt ook af van de lijn van kwaliteit. Hoe is het opgebouwd, wie neemt het af? Wat zijn de materialen, hoe wordt het vervolgens verwerkt?” Daarnaast levert de GGD de data allemaal af aan een bepaalde database, zodat er goed onderzoek gedaan kan worden naar de verspreiding coronavirus. “Dus het samenhangend geheel is heel belangrijk”, beklemtoont ziekenhuisbestuurder.

LEES OOK: Kamerlid Tielen: vraag mensen om zelf huisarts te informeren bij positieve testuitslag

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier