main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 oktober 2020 — 15:24

Vijftig illegalen opgevangen in Amsterdamse wijk Buitenveldert: ‘Volstrekt onrechtvaardig’

Volgende week wordt er een groep van vijftig illegalen opgevangen in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Het gaat om mannen tussen de 20 en 35 jaar die afkomstig zijn uit Eritrea, Nigeria, Sudan, Irak, Iran en Afghanistan. Ze worden opgevangen in een voormalig brandweerkazerne en hier krijgen ze 24-uursopvang. Dit leidde eerder al tot fel protest van omwonenden.

De mannen mogen anderhalf jaar blijven in de voormalige kazerne. Daarna moeten ze plaats maken voor een andere groep illegale mensen. De gemeente Amsterdam is van plan om voor vijfhonderd uitgeprocedeerden zo’n opvangplek te maken. Dat gaat in de komende maanden gebeuren.

‘Volstrekt onrechtvaardig’

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Amsterdam begrijpt het protest van de omwonenden. “We zijn natuurlijk bang voor overlast. We vinden het ook volstrekt onrechtvaardig dat in een stad met zoveel woningnood, mensen die hier niet mogen zijn gratis woning, dagbesteding, advocaten en noem maar op krijgen.”

‘Hard optreden’

Henk Krol, fractievoorzitter van Groep Krol, vindt dat er tegen mensen die om economische redenen uit een ongevaarlijk land komen, harder moet worden opgetreden. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Als we het niet met hardere hand doen, dan komen er steeds meer mensen onze kant op. Mensen die echt vluchten voor geweld moeten we zoveel mogelijk opvangen. Mensen die hier heenkomen om economische redenen uit een land dat niet voldoende gevaarlijk is, daar moet je toch wat harder tegen zijn. Dan moeten ze weg.”

“Wat Amsterdam nu doet, terwijl je kinderen of kleinkinderen heel erg lang op de wachtlijst staan om een woning te krijgen, dat is moeilijk uit te leggen”, aldus Krol.

LEES OOK: Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’

Door: Diederik Wentink

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier