main-logo NPO Start
Word lid
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar partijgenoot Rutger Groot Wasssink van GroenLinks.
27 juni 2019 — 16:20

Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’

De gemeente Amsterdam zegt de zorgen van inwoners uit de wijk Buitenveldert over de opvang van ongedocumenteerden in hun buurt te hebben gehoord, maar desondanks niet af te zien van de plaatsing. Dat laat de gemeente weten na vragen van WNL.

Buitenveldert verzet zich al lange tijd tegen de komst van zeventig illegalen naar hun wijk. Dat verzet nam toen na de dood van Rinia Chitani, een 68-jarige vrouw die was verkracht door een statushouder vlakbij het Gijsbrecht van Aemstelpark en aan haar verwondingen overleed. Zondagavond 30 juni om 19:00 uur zal er een stille tocht voor haar worden gehouden.

Onveilig

Als maatregel wil de gemeente Amsterdam nu extra straatverlichting plaatsen en bosjes in het park kappen. “Buurtbewoners hebben aangegeven zich vooral ’s avonds niet veilig te voelen in het park”, zegt Saskia van Rumt, woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks).

Eerder gaven buurtbewoners al tegen WNL aan vooral een onveilig gevoel te krijgen door de aanstaande komst van de illegalen naar Buitenveldert en dat de gemeente wat hen betreft van de plaatsing in de oude brandweerkazerne moet afzien. Dat gaat volgens de gemeente echter niet gebeuren. “Het college van B en W heeft het besluit genomen.”

LEES OOK: Bewoners Buitenveldert willen verhuizen nadat vrouw overleed na verkrachting door statushouder

In het verwijt van de bewoners dat de gemeente niet naar hen zou luisteren, herkent de woordvoerster zich niet. “Alle bij ons bekende brieven zijn beantwoord. Als wij iets gemist hebben is dat per ongeluk geweest en horen we dat graag.”

Volgens de gemeente is de opvang van de illegalen in onder meer Buitenveldert maar voor een tijdsbestek van 1,5 jaar. In die tijd werken zij volgens Amsterdam aan perspectief. “Dat betekent dat zij een juridisch traject ingaan om te kijken of er mogelijkheden voor een verblijfsvergunning zijn of werken aan terugkeer naar een ander land of land van herkomst”, schetst Van Rumt.

Commissie met buurtbewoners

De gemeente Amsterdam zegt er alles aan te willen doen om overlast door de illegalen in de buurt te voorkomen. “Door goede begeleiding en toezicht op de locaties te organiseren”, zegt de woordvoerster. “We zullen ook goed te blijven luisteren. Een half jaar voor opening van de opvang wordt een begeleidingscommissie ingesteld waar buurtbewoners aan deel kunnen nemen.”

LEES OOK: Amsterdam blaast eco-wandeling af na protest boze inwoners Buitenveldert over plaatsing illegalen

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Chazia Mourali is vooral bekend als de strenge en succesvolle host van het programma De Zwakste Schakel. Maar er is zoveel meer te vertellen. Ze schreef een boek over het overlijden van haar moeder en de intensieve mantelzorg die daaraan vooraf ging. Over verlies, leven en het creëren van kansen. Toine van Peperstraten duikt in de wereld van Chazia Mourali. Om middernacht op NPO Radio 2 in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op na politieke crisis

De Italiaanse premier Giuseppe Conte hangt zijn functie aan de wilgen, naar aanleiding van de politieke crisis in Italië. Dit maakte hij vanmiddag bekend in…

Lees meer

GroenLinks grote winnaar in collegevorming Provinciale Staten

Nu elke provincie een nieuw bestuur heeft, is duidelijk dat GroenLinks de winnaar van de collegevormingen is geworden. De partij heeft negen gedeputeerden in acht…

Lees meer

Slachtoffers nep-datingsites krijgen 9 miljoen euro terug

Bezoekers die torenhoge bedragen hebben afgetikt op datingsites van ICT-bedrijf The Right Link, worden in totaal voor negen miljoen gecompenseerd voor de geleden schade. Dit…

Lees meer

VIDEO: Hoe consumentenvertrouwen een volgende crisis kan voorspellen

Eén keer per week laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten hoe de consument denkt over z’n eigen financiële situatie en de economie als…

Lees meer

Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

In het Limburgse dorpje Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Dat meldt vervoerder Arriva. De vrouw weigerde in eerste…

Lees meer

15-jarig Megan doodgestoken in Breda, verdachte is bekende van haar

De 15-jarige Megan, die gisteren werd doodgestoken in een woning in Breda, kende de vermoedelijke dader. De 16-jarige verdachte meldde zich kort na het incident…

Lees meer

Aangifte tegen moslimorganisaties om opruiing rond boerkaverbod

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan tegen NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias en Partij van de Eenheid…

Lees meer

Baudet over breuk met Eerste Kamerleden: ‘Jammer, maar schade voor ons valt mee’

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt het “jammer” dat ook Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker de partij verlaten en zich aansluiten bij…

Lees meer

‘Opgepakte terreurverdachten Arnhem konden zware explosieven maken’

De zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn opgepakt in en rondom Arnhem hadden genoeg kunstmest en chemicaliën om een halve kilo explosieven te maken….

Lees meer