main-logo NPO Start
Word lid
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar partijgenoot Rutger Groot Wasssink van GroenLinks.
27 juni 2019 — 16:20

Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’

De gemeente Amsterdam zegt de zorgen van inwoners uit de wijk Buitenveldert over de opvang van ongedocumenteerden in hun buurt te hebben gehoord, maar desondanks niet af te zien van de plaatsing. Dat laat de gemeente weten na vragen van WNL.

Buitenveldert verzet zich al lange tijd tegen de komst van zeventig illegalen naar hun wijk. Dat verzet nam toen na de dood van Rinia Chitani, een 68-jarige vrouw die was verkracht door een statushouder vlakbij het Gijsbrecht van Aemstelpark en aan haar verwondingen overleed. Zondagavond 30 juni om 19:00 uur zal er een stille tocht voor haar worden gehouden.

Onveilig

Als maatregel wil de gemeente Amsterdam nu extra straatverlichting plaatsen en bosjes in het park kappen. “Buurtbewoners hebben aangegeven zich vooral ’s avonds niet veilig te voelen in het park”, zegt Saskia van Rumt, woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks).

Eerder gaven buurtbewoners al tegen WNL aan vooral een onveilig gevoel te krijgen door de aanstaande komst van de illegalen naar Buitenveldert en dat de gemeente wat hen betreft van de plaatsing in de oude brandweerkazerne moet afzien. Dat gaat volgens de gemeente echter niet gebeuren. “Het college van B en W heeft het besluit genomen.”

LEES OOK: Bewoners Buitenveldert willen verhuizen nadat vrouw overleed na verkrachting door statushouder

In het verwijt van de bewoners dat de gemeente niet naar hen zou luisteren, herkent de woordvoerster zich niet. “Alle bij ons bekende brieven zijn beantwoord. Als wij iets gemist hebben is dat per ongeluk geweest en horen we dat graag.”

Volgens de gemeente is de opvang van de illegalen in onder meer Buitenveldert maar voor een tijdsbestek van 1,5 jaar. In die tijd werken zij volgens Amsterdam aan perspectief. “Dat betekent dat zij een juridisch traject ingaan om te kijken of er mogelijkheden voor een verblijfsvergunning zijn of werken aan terugkeer naar een ander land of land van herkomst”, schetst Van Rumt.

Commissie met buurtbewoners

De gemeente Amsterdam zegt er alles aan te willen doen om overlast door de illegalen in de buurt te voorkomen. “Door goede begeleiding en toezicht op de locaties te organiseren”, zegt de woordvoerster. “We zullen ook goed te blijven luisteren. Een half jaar voor opening van de opvang wordt een begeleidingscommissie ingesteld waar buurtbewoners aan deel kunnen nemen.”

LEES OOK: Amsterdam blaast eco-wandeling af na protest boze inwoners Buitenveldert over plaatsing illegalen

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer