main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2020 — 10:46

Anti-coronabetogers radicaliseren: ‘Als je de pers belaagt help je demonstratierecht om zeep’

Anti-coronabetogers radicaliseren en daarmee neemt het risico dat zij overgaan tot geweld toe. Daarvoor waarschuwt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV). Het zou steeds vaker voorkomen dat de anti-lockdowndemonstranten politici en journalisten intimideren. “Als jij de pers gaat belagen en hen het werk onmogelijk gaat maken, help je uiteindelijk je eigen recht om te demonstreren om zeep”, zegt campagnestrateeg Frits Huffnagel hierover.

“Wat ik niet begrijp”, zegt Huffnagel in Goedemorgen Nederland op NPO 1, “is dat deze mensen niet begrijpen dat ze het recht hebben om te demonstreren, dat ze vrijheid van meningsuiting hebben, en dat de pers een ongelofelijk belangrijke rol heeft in dat hele spel.”

In de ‘Dreigingsanalyse’ die de NCTV een aantal keer per jaar publiceert, is te lezen dat de groep anti-lockdowndemonstranten uit mensen van allerlei slag bestaan. Om verschillende redenen gaan ze de straat op, waaronder een wantrouwen tegenover de overheid en/of argwaan tegenover media en wetenschap. Soms gaan ze verder dan simpelweg demonstreren: zo werden er ook persoonsgegevens van politieagenten die bij demonstraties zijn om alles in goede banen te leiden gepubliceerd.

Volgens de NCTV horen ook sommige protesterende boeren en voetbalhooligans in dit rijtje thuis. Wat deze mensen bindt zijn “gevoelens van onrechtvaardigheid, groot onbehagen of een andere werkelijkheidsbeleving”, aldus de instantie.

NOS

Op dezelfde dag dat het rapport van de NCTV verscheen besloot de NOS om hun logo van de satellietbusjes te verwijderen. Reden daarvoor is het toenemende aantal bedreigingen richting medewerkers.

LEES OOK: Daders bedreigingen NOS-verslaggevers vaak dezelfde mensen: ‘Komen naar elkaars demonstraties’

Hoofdredacteur Marcel Gelauff vertelde donderdagavond bij Op1 dat deze in korte tijd “erger en erger” zijn geworden. “We hebben het er voor de zomer met de technici over gehad. Zij zeiden toen: ‘laat het zitten. Er zijn wel eens incidenten, maar het gaat best wel’. Het is ook al langer dat we bij grote publieksmanifestaties bewaking meenemen, maar dat we bijna dagelijks hier last van hebben, is in een paar maanden echt heel snel verergerd tot een niet meer aanvaardbaar niveau. Het is niet meer veilig voor collega’s om zo te werken.”

‘Relatie tussen roepen dat pers niet deugt en geweld’

Gelauff heeft aangegeven dat bepaalde partijen, waaronder Forum voor Democratie van Thierry Baudet, het wantrouwen in de journalistiek voeden. Baudet voelt zich hier niet verantwoordelijk voor, zo reageerde hij hierop tegenover EenVandaag. Hij noemt het zijn taak als politicus om “cultuurkritiek” te uiten, maar keurt bedreigingen in de “fysieke sfeer” af en noemt deze verschrikkelijk, absurd en abject.

Tekst gaat verder onder de tweet. 

“Natuurlijk is er een relatie tussen continue roepen dat de pers niet deugt en dat de media liegt en vervolgens ook zien dat er geweld wordt gebruikt”, zegt PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul, die de uitkomst van het rapport ‘godgeklaagd’ noemt. “We moeten heel voorzichtig zijn met onze vrije pers, dat is een fundament van onze rechtstaat.”

Huffnagel vindt het schandelijk dat Baudet zegt dat hij niets met de radicalisering van deze demonstranten te maken heeft. “Hij zit de hele tijd de pers aan te vallen, en hij steunt deze demonstranten en ook de manier waarop ze demonstreren.” Volgens Huffnagel moet de FvD-leider afstand nemen van Viruswaarheid-voorman Willem Engel en de demonstranten die daar staan. “Dus niet weglopen voor je verantwoordelijkheid.”

LEES OOK: Verdachte aangehouden voor bedreigen CDA’er Omtzigt

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

Reageer op dit bericht

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier