main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 16 oktober 2020 — 00:27

Daders bedreigingen NOS-verslaggevers vaak dezelfde mensen: ‘Komen naar elkaars demonstraties’

Het zijn vaak dezelfde mensen die NOS-verslaggevers bedreigen. Dat zegt verslaggever van de omroep Kysia Hekster donderdagavond in Op1. “Ik zie dezelfde gezichten en ik herken ze ook.” Volgens haar komen de daders vooral uit de hoek van actiegroep Viruswaarheid en waren het eerder vooral “extreme boeren”.

Vandaag nam de NOS een ingrijpend besluit om voortaan onherkenbaar op pad te gaan, vanwege aanhoudende bedreigingen aan het adres van medewerkers. Van de satellietwagens waarmee de NOS op locatie werkt zijn de logo’s afgehaald. “We krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen, scheldpartijen en met mensen die de uitzending proberen onmogelijk te maken”, zegt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

De beslissing zorgde voor veel ophef. Gelauff: “We hebben hier een aantal maanden over getwijfeld, maar uiteindelijk gaat het om de veiligheid van collega’s en dan met name om de veiligheid van de technici, die vaak alleen in de auto’s rijden. Ze worden gesneden op de snelweg en krijgen opgestoken vingers. Of mensen remmen hard vlak voor ze. Het is niet alleen wat er gebeurt, maar ook steeds meer de angst dat er wat gebeurt.”

Volgens Gelauff spelen de bedreigingen al langer maar is het in korte tijd “erger en erger” geworden. “We hebben het er voor de zomer met de technici over gehad. Zij zeiden toen: ‘laat het zitten. Er zijn wel eens incidenten, maar het gaat best wel’. Het is ook al langer dat we bij grote publieksmanifestaties bewaking meenemen, maar dat we bijna dagelijks hier last van hebben, is in een paar maanden echt heel snel verergerd tot een niet meer aanvaardbaar niveau. Het is niet meer veilig voor collega’s om zo te werken.”

‘Ik herken de gezichten’

De daders zijn vaak dezelfde mensen, zegt Hekster. “Het begon een paar jaar geleden dat wij met bewakers op pad gingen naar voetbalhooligans. Toen ook naar de gele hesjes-demonstraties. Toen kwamen er extreme boeren, die dit soort gedrag vertonen. Nu zijn het mensen van Viruswaarheid. Het zijn dezelfde mensen en ze komen ook naar elkaars demonstraties om hun frustratie, want dat is het vaak, op ons af te reageren.” Dat is krom, zegt ze. “We komen naar demonstraties om verslag te doen dat die mensen zich ongehoord voelen. Dan is de paradox dat je stickers van je wagen moet afhalen, terwijl je mensen juist iets wil laten vertellen.”

“Sommige groeperingen willen toch vooral hun eigen perspectief terugzien en wijzen elk ander perspectief af en willen ook dat je dat perspectief niet uitzendt”, zegt Gelauff. “Daar zullen we natuurlijk nooit naar luisteren. We zullen altijd vanuit onze journalistieke opdracht onze keuzes blijven maken.” Van het commentaar dat de NOS ‘te links’ zou zijn, neemt hij geen aanstoot. “De NOS is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die probeert in grote diversiteit verslag te doen van wat er in de wereld gebeurt, en met name in Nederland. Vanuit allerlei perspectieven. Daar doen we iedere dag heel hard ons best voor.”

LEES OOK: NOS haalt logo’s van satellietwagens wegens aanhoudende bedreigingen

Volgens Hekster zwicht de NOS nu voor terreur, maar kan dat niet anders. “Al mijn collega’s maken dit mee en het is heel structureel.” Zelf werd ze donderdag nog slachtoffer van een bedreiging, bij een reportage in een ziekenhuis in Den Haag. “Het was een onverdachte plek. Als je naar demonstraties gaat hou je er standaard rekening mee en weet je ook dat het blijkbaar bij het parket hoort. Nu was ik in een ziekenhuis in een arts aan het interviewen en begon iemand tijdens dat interview te schreeuwen; ‘verrader, NSB’er, fake news’. En hij begon te spugen. Dat maak je steeds vaker mee”, verzucht ze.

Ook politici vaker belaagd

“Het is onacceptabel, neemt toe en is extremer geworden”, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld over de bedreigingen. Ze merkt dat ook politici vaker belaagd worden. “Dit is extremisme en het zijn uitwassen en die moeten we bestrijden”, zegt Bijleveld. “Het is zo dat je deze ontwikkeling al een tijd ziet.”

Gisteren schreef Kamervoorzitter Khadija Arib een brandbrief naar de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, waarin zij stelde dat steeds meer Kamerleden zich geïntimideerd voelen door betogers die de afgelopen tijd actievoeren op en rond het Plein in Den Haag. Zij vroeg de burgemeester op te treden.

LEES OOK: ‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Ook ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach herkent zich in het beeld: “Wij zien soms vechtpartijen op de spoedeisende hulp en je hoort vaak dat collega’s onheus worden bejegend door familieleden van patiënten.”

Nederlaag voor NOS en persvrijheid

Gelauff spreekt van een nederlaag voor de NOS en voor de journalistiek. “Als journalistieke organisatie ben je een fundament van de democratie en wil je met open vizier strijden. Het laatste wat je wil is dat je je onzichtbaar maakt.

“Ik hoop dat het helpt”, zegt Gelauff over de maatregel. Hij waarschuwt dat de bedreigingen de democratie en persvrijheid aantasten. “Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Wat we eraan moeten doen? Als we het antwoord wisten…”

“Het is een nederlaag, maar het maakt ons niet minder strijdbaar”, reageert Hekster. “We willen de straat op om verslag te doen van wat er gebeurt. Dat is belangrijker dan ooit. Maar het is ook belangrijk om te constateren dat dit echt niet kan.”

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier