main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 16 oktober 2020 — 00:27

Daders bedreigingen NOS-verslaggevers vaak dezelfde mensen: ‘Komen naar elkaars demonstraties’

Het zijn vaak dezelfde mensen die NOS-verslaggevers bedreigen. Dat zegt verslaggever van de omroep Kysia Hekster donderdagavond in Op1. “Ik zie dezelfde gezichten en ik herken ze ook.” Volgens haar komen de daders vooral uit de hoek van actiegroep Viruswaarheid en waren het eerder vooral “extreme boeren”.

Vandaag nam de NOS een ingrijpend besluit om voortaan onherkenbaar op pad te gaan, vanwege aanhoudende bedreigingen aan het adres van medewerkers. Van de satellietwagens waarmee de NOS op locatie werkt zijn de logo’s afgehaald. “We krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen, scheldpartijen en met mensen die de uitzending proberen onmogelijk te maken”, zegt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff.

De beslissing zorgde voor veel ophef. Gelauff: “We hebben hier een aantal maanden over getwijfeld, maar uiteindelijk gaat het om de veiligheid van collega’s en dan met name om de veiligheid van de technici, die vaak alleen in de auto’s rijden. Ze worden gesneden op de snelweg en krijgen opgestoken vingers. Of mensen remmen hard vlak voor ze. Het is niet alleen wat er gebeurt, maar ook steeds meer de angst dat er wat gebeurt.”

Volgens Gelauff spelen de bedreigingen al langer maar is het in korte tijd “erger en erger” geworden. “We hebben het er voor de zomer met de technici over gehad. Zij zeiden toen: ‘laat het zitten. Er zijn wel eens incidenten, maar het gaat best wel’. Het is ook al langer dat we bij grote publieksmanifestaties bewaking meenemen, maar dat we bijna dagelijks hier last van hebben, is in een paar maanden echt heel snel verergerd tot een niet meer aanvaardbaar niveau. Het is niet meer veilig voor collega’s om zo te werken.”

‘Ik herken de gezichten’

De daders zijn vaak dezelfde mensen, zegt Hekster. “Het begon een paar jaar geleden dat wij met bewakers op pad gingen naar voetbalhooligans. Toen ook naar de gele hesjes-demonstraties. Toen kwamen er extreme boeren, die dit soort gedrag vertonen. Nu zijn het mensen van Viruswaarheid. Het zijn dezelfde mensen en ze komen ook naar elkaars demonstraties om hun frustratie, want dat is het vaak, op ons af te reageren.” Dat is krom, zegt ze. “We komen naar demonstraties om verslag te doen dat die mensen zich ongehoord voelen. Dan is de paradox dat je stickers van je wagen moet afhalen, terwijl je mensen juist iets wil laten vertellen.”

“Sommige groeperingen willen toch vooral hun eigen perspectief terugzien en wijzen elk ander perspectief af en willen ook dat je dat perspectief niet uitzendt”, zegt Gelauff. “Daar zullen we natuurlijk nooit naar luisteren. We zullen altijd vanuit onze journalistieke opdracht onze keuzes blijven maken.” Van het commentaar dat de NOS ‘te links’ zou zijn, neemt hij geen aanstoot. “De NOS is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die probeert in grote diversiteit verslag te doen van wat er in de wereld gebeurt, en met name in Nederland. Vanuit allerlei perspectieven. Daar doen we iedere dag heel hard ons best voor.”

LEES OOK: NOS haalt logo’s van satellietwagens wegens aanhoudende bedreigingen

Volgens Hekster zwicht de NOS nu voor terreur, maar kan dat niet anders. “Al mijn collega’s maken dit mee en het is heel structureel.” Zelf werd ze donderdag nog slachtoffer van een bedreiging, bij een reportage in een ziekenhuis in Den Haag. “Het was een onverdachte plek. Als je naar demonstraties gaat hou je er standaard rekening mee en weet je ook dat het blijkbaar bij het parket hoort. Nu was ik in een ziekenhuis in een arts aan het interviewen en begon iemand tijdens dat interview te schreeuwen; ‘verrader, NSB’er, fake news’. En hij begon te spugen. Dat maak je steeds vaker mee”, verzucht ze.

Ook politici vaker belaagd

“Het is onacceptabel, neemt toe en is extremer geworden”, zegt minister van Defensie Ank Bijleveld over de bedreigingen. Ze merkt dat ook politici vaker belaagd worden. “Dit is extremisme en het zijn uitwassen en die moeten we bestrijden”, zegt Bijleveld. “Het is zo dat je deze ontwikkeling al een tijd ziet.”

Gisteren schreef Kamervoorzitter Khadija Arib een brandbrief naar de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, waarin zij stelde dat steeds meer Kamerleden zich geïntimideerd voelen door betogers die de afgelopen tijd actievoeren op en rond het Plein in Den Haag. Zij vroeg de burgemeester op te treden.

LEES OOK: ‘Belagen van journalisten, politici en politie heeft niets met demonstreren te maken’

Ook ziekenhuisbestuurder Peter Langenbach herkent zich in het beeld: “Wij zien soms vechtpartijen op de spoedeisende hulp en je hoort vaak dat collega’s onheus worden bejegend door familieleden van patiënten.”

Nederlaag voor NOS en persvrijheid

Gelauff spreekt van een nederlaag voor de NOS en voor de journalistiek. “Als journalistieke organisatie ben je een fundament van de democratie en wil je met open vizier strijden. Het laatste wat je wil is dat je je onzichtbaar maakt.

“Ik hoop dat het helpt”, zegt Gelauff over de maatregel. Hij waarschuwt dat de bedreigingen de democratie en persvrijheid aantasten. “Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Wat we eraan moeten doen? Als we het antwoord wisten…”

“Het is een nederlaag, maar het maakt ons niet minder strijdbaar”, reageert Hekster. “We willen de straat op om verslag te doen van wat er gebeurt. Dat is belangrijker dan ooit. Maar het is ook belangrijk om te constateren dat dit echt niet kan.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Ex-advocaat Inez Weski zwijgt in opvallend boek over verdenkingen: ‘Ze hecht veel waarde aan geheimhouding’

Het vrijdag verschenen boek van de voormalig topadvocaat Inez Weski, ‘Het geluid van de stilte’, bevat geen omvangrijke onthullingen over de verdenkingen aan haar adres…

Lees meer

Kelly de Vries: ‘Ruim 200 paranormale tips over vermissing Tanja Groen’

De Peter R. de Vries Foundation heeft de afgelopen jaren ruim 200 paranormale tips binnengekregen over de vermissing van Tanja Groen. Dat vertelt directeur van…

Lees meer

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na…

Lees meer

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb’ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro’s…

Lees meer

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers…

Lees meer

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer