main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 21 augustus 2020 — 00:05

CDA-Kamerlid Omtzigt belaagd door betogers in Den Haag: ‘Gaat iedere grens over’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is donderdag in Den Haag belaagd door een groepje betogers van de demonstratie tegen de coronamaatregelen. Omtzigt werd omsingeld en er werden op een dwingende manier vragen aan hem gesteld, blijkt uit beelden op social media. Eerder op de dag kwam het in de Hofstad al tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. 

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen is geschrokken van de beelden, laat hij donderdagavond weten in Op1. “Het gaat iedere grens over. Pieter heeft vandaag hard gewerkt. Hij heeft een debat gehad over de toeslagenaffaire. Dan kom je buiten en word je zo belaagd.” Onbegrijpelijk, vindt Aartsen.

“We zijn demonstraties gewend en als Kamerlid moet je mensen netjes te woord staan, dat hoort erbij. Maar dit zijn mensen met allerlei complottheorieën, over 5G en vaccinaties. Dit zijn hele bijzonder figuren, en dat is een understatement. Dat maakt het minder prettig.” Of ze tot echt geweld in staat zijn, weet Aartsen niet. “Dat kun je moeilijk inschatten.”

‘Niet goed bij je hoofd als je zo tekeergaat’

In Den Haag kwam het donderdag ook tot confrontaties tussen demonstranten en de politie tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen. Zeker één agent raakte daarbij gewond. Aartsen heeft er geen goed woord voor over. “Volgens mij ben je echt niet goed bij je hoofd als je zo tekeergaat. Dit zijn agenten die daar lopen voor onze veiligheid. Die moeten vanavond ook gewoon terug naar hun vrouw en kinderen. Ik weet niet welke afslag je hebt gemist als je zo tekeergaat.”

Kavish Partiman van het CDA in Den Haag stelt dat de politie in zijn stad vaker wordt lastiggevallen tijdens demonstraties. “Dit is niet de eerste keer. Agenten worden telkens aangesproken, maar ze kunnen niets terugzeggen. Ze staan daar ook niet voor hun lol. Dat daar geen begrip voor is, gaat mijn pet te boven.”

LEES OOK: Rellende jongeren zorgen voor grote onrust in Den Haag: ‘Boetes uitdelen aan ouders’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier