main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 21 augustus 2020 — 00:05

CDA-Kamerlid Omtzigt belaagd door betogers in Den Haag: ‘Gaat iedere grens over’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is donderdag in Den Haag belaagd door een groepje betogers van de demonstratie tegen de coronamaatregelen. Omtzigt werd omsingeld en er werden op een dwingende manier vragen aan hem gesteld, blijkt uit beelden op social media. Eerder op de dag kwam het in de Hofstad al tot confrontaties tussen de politie en demonstranten. 

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen is geschrokken van de beelden, laat hij donderdagavond weten in Op1. “Het gaat iedere grens over. Pieter heeft vandaag hard gewerkt. Hij heeft een debat gehad over de toeslagenaffaire. Dan kom je buiten en word je zo belaagd.” Onbegrijpelijk, vindt Aartsen.

“We zijn demonstraties gewend en als Kamerlid moet je mensen netjes te woord staan, dat hoort erbij. Maar dit zijn mensen met allerlei complottheorieën, over 5G en vaccinaties. Dit zijn hele bijzonder figuren, en dat is een understatement. Dat maakt het minder prettig.” Of ze tot echt geweld in staat zijn, weet Aartsen niet. “Dat kun je moeilijk inschatten.”

‘Niet goed bij je hoofd als je zo tekeergaat’

In Den Haag kwam het donderdag ook tot confrontaties tussen demonstranten en de politie tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen. Zeker één agent raakte daarbij gewond. Aartsen heeft er geen goed woord voor over. “Volgens mij ben je echt niet goed bij je hoofd als je zo tekeergaat. Dit zijn agenten die daar lopen voor onze veiligheid. Die moeten vanavond ook gewoon terug naar hun vrouw en kinderen. Ik weet niet welke afslag je hebt gemist als je zo tekeergaat.”

Kavish Partiman van het CDA in Den Haag stelt dat de politie in zijn stad vaker wordt lastiggevallen tijdens demonstraties. “Dit is niet de eerste keer. Agenten worden telkens aangesproken, maar ze kunnen niets terugzeggen. Ze staan daar ook niet voor hun lol. Dat daar geen begrip voor is, gaat mijn pet te boven.”

LEES OOK: Rellende jongeren zorgen voor grote onrust in Den Haag: ‘Boetes uitdelen aan ouders’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer