Minister Schouten zet streekproducten op de kaart met handelsmissie in eigen land
Hoe zorgen wij ervoor dat mensen veel makkelijker groenten, kaas en wordt lokaal kunnen kopen? Deze vraag staat centraal tijdens een speciale handelsmissie van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. “Maar ook door corona zijn mensen veel meer op zoek gegaan naar voedsel dat van dichterbij komt.”
De Nationale Handelsmissie Korte Keten wordt maandag afgesloten. De twaalf provincies tekenen dan een intentieverklaring om boeren te helpen hun producten lokaal af te zetten. Want daar hebben ze en het moeilijk mee, merkte Schouten vorig jaar op tijdens gesprekken met boeren.
“Voor corona ging ik best vaak op handelsmissie in andere landen om onze producten aan de man te brengen”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “En toen dacht ik: dat doen wij in eigen land helemaal niet. Wij zijn vooral bezig om andere landen wat te laten kopen, maar niet om te laten zien wat in eigen land wordt geproduceerd.”
‘Vervelend om in de supermarkt in de rij te staan’
Schouten wil vooral het bewustzijn over het eigen voedsel promoten. “In andere landen heb je veel meer een eetcultuur met voedsel uit eigen land. Als je bijvoorbeeld ziet hoe trots de Fransen zijn op hun eigen producten. Die boeren vroegen mij toen ook hierover mee te denken. En dat was de aanleiding om hier deze handelsmissie te starten.
Maar ook corona heeft invloed. Mensen vonden het vervelend om in de supermarkt in de rij te staan en daarom gingen ze ook op zoek naar andere lokale plekken om hun voedsel te halen, legt Schouten uit. “Het zijn vaak ook hele bijzondere producten. Wij hebben daar ook filmpjes gemaakt van mooie voorbeelden zoals een familie die thuis kaas maakt of een Limburgse varkensboer die echt heel duurzaam vlees produceert en dat afzet bij lokale restaurants maar ook bij de keurslager in de buurt die dat dan weer aan de klanten daar verkoopt.”
LEES OOK: ‘Ondanks coronacrisis voldoende voedsel in Nederland’
‘Je moet je daarbij niet neerleggen’
Door die voorbeelden te laten zien en ook te kijken waar je de afzet van lokale producten kan stimuleren, zoals de horeca en kantines, hoopt de minister een boost te geven aan dit soort initiatieven. Vaak is het echter goedkoper om iets aan de andere kant van de wereld te halen dan in de buurt. “Je zou zeggen dat als je iets dichterbij verkoopt je niet zo veel transportkosten hoeft te betalen”, stelt Schouten.
“Maar wij zijn heel goed geworden om zaken massaal, met hele handelsstromen en logistieke stromen, naar andere plekken in de wereld te brengen en weer terug te halen. Dat is veel lastiger met kleine initiatieven waar je veel meer moet afstemmen om dat te doen” legt de minister uit. “Maar ik ben het eens dat je je daarbij niet neer moet leggen.”
‘Kijken of regels makkelijker kunnen worden’
Ook zijn er initiatieven die hierop inspelen. “Er is ook een soort collectief die zegt: je kan bij ons gewoon tot half drie ’s middags je boodschappenlijstje doorgeven en dan gaan wij dat allemaal ophalen bij verschillende boerderijen in de buurt en leveren dat allemaal af.”
Soms lopen initiatieven ook tegen regelgeving aan. “Onze regelgeving is vaak op massa ingericht. Maar hoe kunnen wij ervoor zorgen dat sommige regels makkelijker worden voor kleinere producenten? Wij kijken ook hoe wij initiatieven kunnen stimuleren zoals bijvoorbeeld verzorgingshuizen die lokaal voedsel krijgen. Als daar drempels zijn om het te bezorgen, dan gaan wij kijken hoe wij daarbij kunnen helpen.”
LEES OOK: Koerswijziging CDA: minder voedsel exporteren en minder verstikkende regelgeving
Door: Bert van Doorn
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Haagse Lobby
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…
Lees meerDe klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…
Lees meerHet Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…
Lees meerHet hele stelsel van toeslagen moet op de schop, zegt SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO1. Sterker nog: het stelsel moet overbodig gemaakt…
Lees meerEr lijkt maar geen einde te komen aan de chaos op Schiphol. Meerdere belangenpartijen rondom de luchthaven staan lijnrecht tegenover elkaar. Luchtvaartmaatschappijen, afhandelaars en Schiphol…
Lees meerVolgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…
Lees meerIran stelt “tienduizenden” gevangenen, onder wie velen die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, op vrije voeten. Dat meldt de…
Lees meerDe rek is eruit, vindt FNV-voorman Tuur Elzinga. De vakbondsvereniging waarschuwt voor een storm aan stakingen, die zijn weerga niet kent. “Februari wordt de stakingsmaand.”…
Lees meerIn ieder geval één schrijver die op sociale media opgekomen is voor auteur Pim Lammers wordt nu ook bedreigd. Dat zegt Geneviève Waldmann, de voorzitter…
Lees meerDe komst van het bindend correctief referendum is nodig om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Dat zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Haar partij verdedigt…
Lees meerNadat de VS zaterdag een Chinese spionageballon uit de lucht schoot zal de relatie tussen beide naties opnieuw getest worden. Volgens directeur politieke zaken van…
Lees meerDe lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…
Lees meerDirecteur van het jeugdeducatiefonds Hans Spekman zag de aanvragen van ouders bij zijn fonds verdrievoudigen het afgelopen jaar. Vanuit dat fonds kunnen ouders een bijdrage…
Lees meerWereldleiders en deskundigen komen vandaag samen op Barbados om te praten over maatregelen tegen antibioticaresistentie. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) sterven jaarlijks wereldwijd al zo’n…
Lees meerPremier Mark Rutte wil deze week meerdere onderwerpen en voorstellen agenderen op de EU-top over asiel. Hij somt op: “buitengrensbewaking (Frontex); de terugkeer van mensen…
Lees meer