main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 november 2019 — 12:38

Koerswijziging CDA: minder voedsel exporteren en minder verstikkende regelgeving

CDA heeft vandaag de visie van de partij voor de toekomst gepresenteerd. Als het aan de partij ligt, gaat de Nederlandse overheid meer voor haar burgers zorgen. In het pamflet ‘Zij aan Zij’ pleit de partij onder meer voor minder verstikkende regelgeving van de overheid. Ook zou Nederland niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld moeten zijn.

“De samenleving moet weer centraal staan”, zegt partijleider Pieter Heerma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Bij een instelling waar mensen voor elkaar koken zegt de overheid dat ze aan horecaregels moeten doen. De angst dat er iets mis gaat is leidend”, legt Heerma uit.

Hogesnelheidslijnen verbinding land

In een toekomstvisie van het CDA pleit het wetenschappelijk instituut van de partij verder voor de terugkeer van de sociale werkvoorziening en het invoeren van basisbanen. Ook moeten hogesnelheidslijnen de Randstad verbinden met de rest van het land en is het belangrijk om de energietransitie te omarmen.

De titel van het pamflet verwijst naar meer saamhorigheid. “Het moet wat meer samen en zij aan zij worden en minder tegenover elkaar. Het geeft ons als politici een goede koers voor ons werk. Het CDA doet een oproep om je fatsoenlijk te gedragen”, zegt Heerma.

Breuk doorgeslagen marktwerking

De commissie die het stuk heeft opgesteld, hoopt hiermee een discussie op te starten in het CDA, maar ook een koers uit te zetten waar de partij het komende decennium werk van kan maken. Die koers betekent ook een breuk met het neoliberalisme en de in hun ogen doorgeslagen marktwerking.

Het neoliberale verhaal is niet “houdbaar” meer, stelt de commissie onder leiding van Leonard Geluk. In dat verhaal zijn mensen zelf verantwoordelijk voor geluk en falen en geldt de overheid als een hindermacht en moeten maatschappelijke problemen door marktwerking worden opgelost.”

Door: Jasper van Loo

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer

Rusland weigert D66-Kamerlid, Blok roept ambassadeur op het matje

D66’er Sjoerd Sjoerdsma is door Rusland op de zwarte lijst gezet en mag niet mee met het werkbezoek van de Tweede Kamer naar dat land….

Lees meer