Minister Schouten zet streekproducten op de kaart met handelsmissie in eigen land
Hoe zorgen wij ervoor dat mensen veel makkelijker groenten, kaas en wordt lokaal kunnen kopen? Deze vraag staat centraal tijdens een speciale handelsmissie van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. "Maar ook door corona zijn mensen veel meer op zoek gegaan naar voedsel dat van dichterbij komt."
De Nationale Handelsmissie Korte Keten wordt maandag afgesloten. De twaalf provincies tekenen dan een intentieverklaring om boeren te helpen hun producten lokaal af te zetten. Want daar hebben ze en het moeilijk mee, merkte Schouten vorig jaar op tijdens gesprekken met boeren.
"Voor corona ging ik best vaak op handelsmissie in andere landen om onze producten aan de man te brengen", vertelt ze in Goedemorgen Nederland. "En toen dacht ik: dat doen wij in eigen land helemaal niet. Wij zijn vooral bezig om andere landen wat te laten kopen, maar niet om te laten zien wat in eigen land wordt geproduceerd."
'Vervelend om in de supermarkt in de rij te staan'
Schouten wil vooral het bewustzijn over het eigen voedsel promoten. "In andere landen heb je veel meer een eetcultuur met voedsel uit eigen land. Als je bijvoorbeeld ziet hoe trots de Fransen zijn op hun eigen producten. Die boeren vroegen mij toen ook hierover mee te denken. En dat was de aanleiding om hier deze handelsmissie te starten.
Maar ook corona heeft invloed. Mensen vonden het vervelend om in de supermarkt in de rij te staan en daarom gingen ze ook op zoek naar andere lokale plekken om hun voedsel te halen, legt Schouten uit. "Het zijn vaak ook hele bijzondere producten. Wij hebben daar ook filmpjes gemaakt van mooie voorbeelden zoals een familie die thuis kaas maakt of een Limburgse varkensboer die echt heel duurzaam vlees produceert en dat afzet bij lokale restaurants maar ook bij de keurslager in de buurt die dat dan weer aan de klanten daar verkoopt."
LEES OOK: ‘Ondanks coronacrisis voldoende voedsel in Nederland’
'Je moet je daarbij niet neerleggen'
Door die voorbeelden te laten zien en ook te kijken waar je de afzet van lokale producten kan stimuleren, zoals de horeca en kantines, hoopt de minister een boost te geven aan dit soort initiatieven. Vaak is het echter goedkoper om iets aan de andere kant van de wereld te halen dan in de buurt. "Je zou zeggen dat als je iets dichterbij verkoopt je niet zo veel transportkosten hoeft te betalen", stelt Schouten.
"Maar wij zijn heel goed geworden om zaken massaal, met hele handelsstromen en logistieke stromen, naar andere plekken in de wereld te brengen en weer terug te halen. Dat is veel lastiger met kleine initiatieven waar je veel meer moet afstemmen om dat te doen" legt de minister uit. "Maar ik ben het eens dat je je daarbij niet neer moet leggen."
'Kijken of regels makkelijker kunnen worden'
Ook zijn er initiatieven die hierop inspelen. "Er is ook een soort collectief die zegt: je kan bij ons gewoon tot half drie 's middags je boodschappenlijstje doorgeven en dan gaan wij dat allemaal ophalen bij verschillende boerderijen in de buurt en leveren dat allemaal af."
Soms lopen initiatieven ook tegen regelgeving aan. "Onze regelgeving is vaak op massa ingericht. Maar hoe kunnen wij ervoor zorgen dat sommige regels makkelijker worden voor kleinere producenten? Wij kijken ook hoe wij initiatieven kunnen stimuleren zoals bijvoorbeeld verzorgingshuizen die lokaal voedsel krijgen. Als daar drempels zijn om het te bezorgen, dan gaan wij kijken hoe wij daarbij kunnen helpen."
LEES OOK: Koerswijziging CDA: minder voedsel exporteren en minder verstikkende regelgeving