Piloten nog niet akkoord met loonoffer: ‘Lijkt alsof ze niet zien dat KLM op rand van faillissement staat’
Grote loonoffers en massaontslagen lijken de enige manier om KLM in de lucht te houden. De vliegmaatschappij moet vandaag een reorganisatieplan indienen bij minister Wopke Hoekstra (Financiën). Pas als dat goedgekeurd is, zal de overheid opnieuw een deel overmaken van de miljoenenlening. Toch heeft KLM nog geen akkoord met de piloten over hun loonoffer, en dat maakt het allerminst zeker dat de luchtvaartmaatschappij opnieuw steun krijgt. "Dat gaat hard gespeeld worden", zegt luchtvaartjournalist Yteke de Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het plan gaat uit van 15 procent structurele kostenverlaging", zegt De Jong. "Personeelskosten maken daar een belangrijk deel van uit." De afgelopen week heeft KLM daarom gesprekken gehad met de vakbonden over een loonoffer.
"Het is heel lastig om mensen te vragen om salaris in te leveren", zegt De Jong. De vakbonden liggen overhoop met minister Hoekstra. "De minister heeft eind juni gezegd dat piloten meer moeten bijdragen dan een bagagemedewerker. Dat is enorm verkeerd gevallen bij de vakbonden. Die zeggen: 'Waar bemoeit de minister zich mee? Het ligt op ons terrein om invulling te geven aan die 15 procent bezuiniging.'"
Er lijkt nu een akkoord te zijn met de vakbonden van o.a. het grondpersoneel en cabinepersoneel, maar nog niet met de piloten. "Dat is pijnlijk voor KLM", zegt De Jong. "Een hele belangrijke groep, die een belangrijk deel van het offer moet brengen, komt er nu niet uit."
Prinsjesgedrag van piloten
KLM vindt dat de piloten onredelijke eisen stellen. "Ze willen wel een dertiende maand inleveren, maar willen daar vrije dagen voor terug", zegt De Jong. Ook willen de piloten dat ze vaker upgrades krijgen als ze vliegen. Een vreemde eis, aangezien we midden in een crisis zitten. "Het lijkt alsof de piloten niet doorhebben dat KLM op het randje van een faillissement staat", zegt De Jong over het prinsjesgedrag.
Als er geen akkoord komt met alle vakbonden, komt de zaak misschien voor de rechter, zo verwacht De Jong. "Minister Hoekstra heeft voorwaarden gesteld en daar moeten ze aan voldoen. Ik denk dat KLM en de piloten nog verder gaan praten. Daarna zal het misschien aan de rechter zijn of KLM dit eenzijdig door kan voeren. Als Hoekstra zegt: 'Je krijgt het geld niet', dan is het einde oefening voor KLM."
Toch zal het ook mét het steunpakket lastig worden voor KLM om te overleven, zegt De Jong. "KLM is er nog lang niet. Er is nog geen zicht op herstel van de markt. Het kan zijn dat er nog een ronde moet komen, met opnieuw een reorganisatie. KLM grijpt nog minder hard in dan concurrenten zoals het Duitse Lufthansa. Daar gaat meer dan 30 procent van het personeel de deur uit."
KLM-piloten moeten 20 procent loon inleveren: ‘Hiermee zet minister bij KLM het mes op de keel’