main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2020 — 10:23

Heeft de regionale corona-aanpak nog wel zin? ‘Maak regels uniform en duidelijk’

Nederland zet zich schrap voor nieuwe, zwaardere coronamaatregelen. Tot nu toe krijgen alleen bepaalde regio’s met nieuwe maatregelen te maken, maar heeft dat nog wel zin nu de situatie in meer dan de helft van Nederland zorgelijk is?

Nee, is het antwoord van verschillende experts in het AD vanochtend. “Het virus verspreidt zich vanuit de Randstad als een olievlek”, zegt epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht tegen de krant. “Dat los je niet op met regionale maatregelen. Mensen reizen volop van de ene regio naar de andere. Je ziet te veel vermenging om regionale maatregelen effectief te laten zijn.”

Meer dan 10 miljoen Nederlanders wonen vanaf vrijdag namelijk in oranje gebied. Bronnen tegenover de krant melden dat het risiconiveau in acht regio’s dan van waakzaam naar zorgelijk gaat: Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland.

‘Denk dat we het tij nog kunnen keren’

“Regionaal werkt helemaal in het begin wel, maar er wordt zo veel gereisd in Nederland dat het een illusie is dat je het op ten duur, zeker zoals het er nu uit ziet, met regionale maatregelen zou redden”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Osterhaus noemt het aantal oplopende besmettingen een “hele ernstige waarschuwing”. “Ik ben erg pessimistisch aan de ene kant. Maar aan de andere kant denk ik, als we weer de maatregelen die we allemaal kennen goed implementeren en navolgen, dat we het tij nog kunnen keren. En ik denk dat we dat absoluut moeten doen”, aldus de viroloog. “We hebben gezien tijdens de laatste crisis dat die maatregelen, die op wetenschappelijke data gebaseerd zijn, wel degelijk werken.”

‘Maak die regels uniform en duidelijk’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof zegt dat hij en zijn achterban zelfs hopen op landelijke maatregelen. “Maak de regels nou uniform en duidelijk, dat helpt ondernemers ook heel erg”, is zijn oproep. Voor ondernemers is het verschil in regels per regio “totaal onwerkbaar”. Zo werd gisteren al duidelijk dat veel Amsterdamse koppels massaal in Zaandam gaan trouwen omdat zij daar honderd gasten mogen ontvangen in plaats van vijftig.

LEES OOK: Amsterdammers trouwen massaal in Zaandam vanwege coronaregels: ‘Dit is niet uit te leggen’

Ook Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei gisteren al dat er een waterbedeffect zichtbaar was nadat regio’s in de Randstad maatregelen namen. Feesten en borrels voor meer dan vijftig personen werden volgens hem naar andere delen van Nederland verplaatst.

Vonhof gelooft dat in ieder geval alle preventieve maatregelen voor iedereen afgesproken moeten worden, ongeacht waar je bent. “Dat is gewoon duidelijk. Dat kun je ook goed uitleggen aan iedereen. Dan krijg je geen ongelijk speelveld. Maak nu gewoon een unieke set met regels voor heel het land. Nederland is klein.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer