main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 20 september 2020 — 14:02

Selfmade miljonair Jan Rijsdijk (77) geeft alles weg: ‘Ik ben met niets gekomen en wil met niets gaan’

Ondernemer Jan Rijsdijk (77) gaf dit jaar zijn landgoed op voor een appartement van 119 vierkante meter. Maar hij is nog lang niet klaar met afbouwen. Al zijn miljoenen wil hij weggeven. “Ik ben met niets gekomen en ik wil met niets gaan”, vertelt hij in WNL Op Zondag. “Dan is de cirkel rond.”

Begin jaren negentig verkocht de Rotterdammer zijn overslagbedrijf voor zo’n honderd miljoen gulden. In 1994 kocht hij het landgoed Markgraaf in het Belgische Kalmthout. “Dat heb ik gekocht uit idealisme. Tachtig bungalows wilden ze er gaan bouwen. Maar ik wilde de natuur graag behouden want ik ben ook een natuurfreak.”

Daar woonde Rijsdijk 26 jaar. Nu is het landgoed, dat voor zo’n 20 miljoen euro te koop stond, verkocht aan dj Afrojack. “Ook een Rotterdammer. In zekere zin heeft had hij wel een streepje voor”, lacht hij.

‘Tegen de stroom in’

Rijsdijk besloot niet om in een andere villa te gaan wonen, maar juist in een appartement te gaan zitten. Het past bij zijn nieuwe missie van ontspullen en ontlasten. Hij wil terug naar af. “Ik ben contrair. Tegen de stroom in, zo heet ook het boek over mijn leven.”

De 77-jarige Rotterdammer heeft zijn leven opgedeeld in fasen en de laatste 25 jaar, hij weet zeker dat hij de honderd haalt, staat in het teken van zoveel mogelijk weggeven. “Meer mensen zouden dat met hun vermogen moeten doen. Als je kijkt naar het vermogen van de Nederlanders en de Belgen dat nu op spaarrekeningen staat, dan zijn wij schathemeltjerijk.”

‘Deel nog iedere dag’

De missie van Rijsdijk is om andere mensen te helpen. “De armen het liefst. Ik ben een zeer bescheiden vermogende jongeman die graag iets zinvols wil doen voor mijn medemens. Ik deelde vroeger ook alles met mijn werknemers.”

Ook zijn ex-vrouw kreeg veertig miljoen gulden mee bij de scheiding, zonder slag of stoot “Daar is geen advocaat aan te pas gekomen. Ze wilde veertig miljoen en die heb ik gegeven. Ik heb altijd gedeeld en ik deel nog iedere dag.”

‘Nee heb je en ja kan je krijgen’

In een interview met de regionale omroep Rijmond gaf Jan een paar maanden geleden aan dat hij al zijn geld weg wil gaan geven. Sindsdien stroomt zijn mailbox over met verzoeken. “Ik beantwoord die mensen allemaal. Dan maak ik een selectie met wie ik een babbel wil maken en dat doe ik dan.”

Zo sprak Rijsdijk van met een Afghaanse vrouw die om 60.000 euro vroeg. “Dat wilde ze gebruiken om haar studieschuld af te lossen. Weet je hoeveel mensen in Nederland dat hebben en die daardoor niets kunnen? Die zo geen geld van de bank los kunnen krijgen voor een hypotheek. Na wat doorvragen bleek dat ze hier gelukkig is en alles heeft wat ze wil hebben. Maar ze dacht: Jan strooit met geld dus ik vraag het maar. Nee heb en ja kan je krijgen.”

‘U moet een offer brengen’

Bij zulke verzoeken probeert Rijsdijk mensen een spiegel voor te houden. “Ik ben van school gestuurd, zei ik tegen die mevrouw. Zelf heb ik niet kunnen studeren. Ik ben een selfmade man en heb er zelf voor gezorgd dat ik mijn schulden heb ingelost. U moet een offer brengen. Ze zei zelf dat ze in Afghanistan de vierde vrouw in een huwelijk zou zijn. Hier is ze vrij.”

Rijsdijk probeert zijn geld te geven aan mensen die in de shit zitten. “En die er niets aan kunnen doen. Zo was er een weduwe die zelf borstkanker heeft, van wie haar man die wat zwaarlijvig was aan sport ging doen. Die bleek ook kanker te hebben. Veertien dagen nadat het was geconstateerd was hij weg. De vrouw zit nu thuis met twee kindjes en de hele toestand. Daar kijk ik naar en die probeer ik te helpen.”

‘Ik moet bezig zijn’

Volgens de ondernemer is het belangrijk om naar de mindset te kijken. “Ik probeer mensen uit de negatieve spiraal te halen. Als iemand geen werk heeft maar wel kan werken, dan probeer ik die aan het werk te zetten.”

Zelf wil Rijsdijk ook altijd bezig blijven. Toen hij zijn bedrijf verkocht begin jaren negentig is hij twee jaar gaan zeilen. “Maar dat vond ik enorm saai. Alleen als het stormde en het moeilijk was, vond ik het leuk. Ik hou van moeilijke dingen. En ik kan ook niet zonder werk. Ik moet bezig zijn.”

‘Probeer te overleven’

Zijn kijk op het leven deelt Rijsdijk ook op zijn YouTube-kanaal in de hoop dat anderen er iets aan hebben. Zo heeft hij ook advies voor ondernemers in deze coronacrisis. “Stel orde op zaken. Sta voor je zaak om die in stand te houden. Probeer te overleven. Als je huurschuld hebt, ga met die verhuurder praten. Probeer een regeling te treffen zodat je het geld uit kan smeren over twee, drie jaar. En zorg dat je het geld binnenkrijgt dat je binnen moet zien te krijgen.”

LEES OOK: Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier