main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 18 september 2020 — 00:24

Ernstige signalen van ambtelijke corruptie binnen politie: ‘hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen’

De Nationale Politie heeft een team opgericht dat zich speciaal bezig gaat houden met ambtelijke corruptie. Aanleiding is het zogenoemde Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. Tijdens dit onderzoek stuitte de recherche ook op “signalen van ambtelijke corruptie”, aldus de politie. Hierbij zou ook informatie van de politie gelekt zijn naar criminelen. Volgens misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel gaat het om “rotte appels”. Dat zegt hij in Op1.

“Het is hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen of Aziatische landen, waar je soms situaties ziet waarbij vijftig tot zestig procent van de uitvoerende politiemacht op straat corrupt is”, stelt Van den Heuvel. “Ik denk ook niet dat de corruptie in Nederland op straat plaatsvindt, maar dat op hogere niveau’s ligt, bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Dat is ernstig.”

Corrupte agenten worden vooral omgekocht om informatie te lekken, zegt Van den Heuvel. Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. “Je moet het je zo voorstellen: een grote criminele organisatie die grote partijen drugs wil binnenhalen, heeft informatie nodig over welke onderzoeken er lopen en welke telefoons worden afgeluisterd. Hoe lekker is het dan als je één of twee corrupte politiemensen op je loonlijst hebt?” Die communicatie verliep via Encrochat.

23 miljoen berichten

Het is nog niet duidelijk hoe groot de omvang van de ambtelijke corruptie is. De politie heeft in totaal 23 miljoen berichten onderschept aan versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. “Die moeten allemaal worden onderzocht”, zegt Van den Heuvel. Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten, zei korpschef van de politie Henk van Essen eerder. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.

‘Mensen bij opsporingsdiensten met samengeknepen billen’

Om wat voor verdenkingen het precies gaat, is nu ook nog niet te zeggen. “Op dit moment is de politie daar nog niet heel concreet over”, zegt Van den Heuvel. “Er is een team van zestien rechercheurs begonnen, die dit moeten onderzoeken. Ik denk dat er wel een aantal mensen die bij de opsporingsdiensten werken nu met samengeknepen billen zitten af te wachten op wat er gaat gebeuren.” Volgens Van den Heuvel liggen er ook mensen binnen de douane en de marechaussee onder een vergrootglas.

Corruptie helemaal uitbannen, gaat volgens Van den Heuvel niet lukken. Daarvoor gaat er teveel geld om in het criminele circuit. Volgens de misdaadverslaggever zijn het vaak ook de agenten of rechercheurs die in de financiële problemen raken en daardoor kwetsbaar zijn, die zich laten omkopen. “Criminele organisaties zijn hyena’s, die ruiken dat en pakken iemand in.”

LEES OOK: Undercoveragenten dreigen EncroChat-onderzoek stil te leggen door gebrek aan waardering

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer