main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2020 — 10:28

‘Troonrede’ vandaag in Brussel over toekomst van Europese Unie

Na onze eigen Troonrede op Prinsjesdag gisteren leest voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vandaag haar eerste rede over de Staat van de Europese Unie voor, een soort ‘Brusselse troonrede’. Hierin bespreekt Von der Leyen haar plannen en visie uit voor de toekomst van Europa.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange hoopt dat er vooral gehamerd gaat worden op de op de economische kant van de coronacrisis, en dan met name op het behoud van banen. “Eigenlijk verwacht ik dus dat die Staat van de Unie in die zin heel erg veel lijkt op de troonrede van gisteren”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het gaat om het behoud van banen en het aanpakken van de economische crisis.”

Economie zuidelijke landen

“Het is denk ik ook belangrijk dat Europa er bij zuidelijke landen op aandringt dat wanneer de crisis achter de rug is, ze goed gaan kijken naar de staat van hun economie”, reageert Jean Dohmen, journalist bij Het Financieele Dagblad. “Dat ze noodzakelijke hervormingen die in het verleden niet goed zijn aangepakt misschien alsnog gaan doen.”

Dohmen benadrukt hoe belangrijk het is dat Europa een bijdrage levert aan het bestrijden van de coronacrisis. “Het is voor ons heel erg belangrijk, een open economie. Dat onze belangrijkste handelspartners in Europa goed en snel herstellen. Als dat niet gebeurt gaan we dat linksom of rechtsom heel hard voelen.”

LEES OOK: Doet de Europese Unie te weinig? Daar hebben we min of meer ‘zelf om gevraagd’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Inspectie: commerciële teststraten helpen, maar let goed op

Commerciële teststraten dragen bij aan de bestrijding van het coronavirus, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), maar je kunt er als klant “niet automatisch…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier