main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 14:16

Doet de Europese Unie te weinig? Daar hebben we min of meer ‘zelf om gevraagd’

Er wordt veel kritiek geuit op de Europese Unie. Zo zou ze het juist nu in deze coronacrisis laten afweten. Daartegenover deed een plan van een EU-brede aanpak ook veel landen steigeren, uit angst dat ze hun eigen plan niet meer konden trekken. “Wat wij nu uit Brussel zien komen, is in heel hoge mate een product van wat we er zelf hebben ingestopt,” zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Nu komt de Europese Commissie een dezer dagen met richtlijnen voor het afbouwen van lockdown-maatregelen. Sommige landen vonden dat de commissie een verkeerd signaal afgeeft, omdat er op veel plekken nog geen sprake is van versoepeling van de maatregelen. Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie, zei daarover: “Het is uitermate belangrijk dat we op het juiste moment de lidstaten adviseren. Tegelijkertijd willen we niet het signaal afgeven dat maatregelen moeten worden opgegeven.”

Europese leiders overleggen elke week via een videoverbinding over de maatregelen die ze genomen hebben om de coronacrisis te bestrijden. Iedere dag laat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, weten dat Brussel alles coördineert.

‘De Europese Unie kan het nooit goed doen’

Ondertussen gaan de lidstaten hun eigen gang en nemen ze zelfstandig maatregelen. Zo worden in Frankrijk de strikte lockdown-maatregelen verlengd tot 11 mei, waar deze in Spanje juist versoepeld worden.  “Het is een lappendeken”, zegt Ten Broeke. “Maar als je vraagt: is het een vreemd signaal? Dan verwacht je dus vanuit Brussel een soort almachtig woord.” Daar zitten we dus juist niet op te wachten, denkt Ten Broeke.

“De Europese Unie kan het eigenlijk nooit goed doen”, aldus Ten Broeke. “Ofwel ze zeggen te veel, voor landen die het behoorlijk onder controle lijken te hebben, ofwel ze zeggen te weinig, voor andere landen waar dat weer niet het geval is.”

Buitengrenzen Europa gesloten

Brussel besloot eerder de buitengrenzen van Europa te sluiten, in de hoop alle binnengrenzen op te kunnen houden. Dit om in ieder geval de noodzakelijke (medische) transporten) ongehinderd door Europa te kunnen laten rijden. Handel is namelijk het bindmiddel van de Europese Unie.

‘Op financieel gebied trekt de EU alle wapens’

Ook heeft de Europese Unie op financieel gebied veel uit de kast getrokken. “Op dat gebied trekken ze alle wapens”, zegt Ten Broeke. Zo is er een ‘corona-respons-investeringsinitiatief’ van 37 miljard euro, bedoeld voor de zorgsector, het midden- en kleinbedrijf, de arbeidsmarkt en andere kwetsbare sectoren. Daar komt mogelijk 28 miljard bij.  Verder maken EU-landen 1 procent van het bruto binnenlands product (ongeveer 180 miljard euro) vrij voor noodmaatregelen.

De Europese Investeringsbank, de grootste geldverstrekker van de wereld, zet 40 miljard euro apart. Dat is vrijwel onmiddellijk beschikbaar voor noodkredieten aan getroffen bedrijven. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor de medische sector.

LEES OOK: Onderzoek: 66 procent Nederlanders positief over Europese Unie

De Europese Commissie zegt toe voorlopig flexibel om te gaan met onder meer begrotingsregels. Vele begrotingen, waaronder de Italiaanse, zullen diep in het rood komen. Ook sancties wegens (onder normale omstandigheden verboden) staatssteun hoeven we voorlopig niet te verwachten.

‘Dat is de EU zoals we hem zelf hebben ingericht’

Volgens Ten Broeke zie je de commissie vooral schipperen tussen het bieden van coördinatie en het ‘vooral niet laten zien van leiderschap’. “Dat is de Europese Unie zoals we hem zelf hebben ingericht. We willen niet dat Europa zich met de gezondheidszorg bemoeit. Nu kunnen we ons afvragen of ze in de crisisbestrijding meer moeten doen.”

‘Moeten ze ook de mogelijkheden geven’

We kunnen hier een les uit trekken, denkt Ten Broeke. “Bij een veiligheidscrisis als deze kunnen we misschien iets meer van de Europese Commissie verwachten, maar dan moeten we ze daar ook de mogelijkheden voor geven”, vindt hij. Zo zou er een crisisteam ingericht kunnen worden. “Maar daar moet je ze ook bevoegdheden voor geven. Dat willen wij in Nederland niet.”

LEES OOK: Nederland toch bereid portemonnee te trekken voor steun Zuid-Europa

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier