main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 14:16

Doet de Europese Unie te weinig? Daar hebben we min of meer ‘zelf om gevraagd’

Er wordt veel kritiek geuit op de Europese Unie. Zo zou ze het juist nu in deze coronacrisis laten afweten. Daartegenover deed een plan van een EU-brede aanpak ook veel landen steigeren, uit angst dat ze hun eigen plan niet meer konden trekken. “Wat wij nu uit Brussel zien komen, is in heel hoge mate een product van wat we er zelf hebben ingestopt,” zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Nu komt de Europese Commissie een dezer dagen met richtlijnen voor het afbouwen van lockdown-maatregelen. Sommige landen vonden dat de commissie een verkeerd signaal afgeeft, omdat er op veel plekken nog geen sprake is van versoepeling van de maatregelen. Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie, zei daarover: “Het is uitermate belangrijk dat we op het juiste moment de lidstaten adviseren. Tegelijkertijd willen we niet het signaal afgeven dat maatregelen moeten worden opgegeven.”

Europese leiders overleggen elke week via een videoverbinding over de maatregelen die ze genomen hebben om de coronacrisis te bestrijden. Iedere dag laat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, weten dat Brussel alles coördineert.

‘De Europese Unie kan het nooit goed doen’

Ondertussen gaan de lidstaten hun eigen gang en nemen ze zelfstandig maatregelen. Zo worden in Frankrijk de strikte lockdown-maatregelen verlengd tot 11 mei, waar deze in Spanje juist versoepeld worden.  “Het is een lappendeken”, zegt Ten Broeke. “Maar als je vraagt: is het een vreemd signaal? Dan verwacht je dus vanuit Brussel een soort almachtig woord.” Daar zitten we dus juist niet op te wachten, denkt Ten Broeke.

“De Europese Unie kan het eigenlijk nooit goed doen”, aldus Ten Broeke. “Ofwel ze zeggen te veel, voor landen die het behoorlijk onder controle lijken te hebben, ofwel ze zeggen te weinig, voor andere landen waar dat weer niet het geval is.”

Buitengrenzen Europa gesloten

Brussel besloot eerder de buitengrenzen van Europa te sluiten, in de hoop alle binnengrenzen op te kunnen houden. Dit om in ieder geval de noodzakelijke (medische) transporten) ongehinderd door Europa te kunnen laten rijden. Handel is namelijk het bindmiddel van de Europese Unie.

‘Op financieel gebied trekt de EU alle wapens’

Ook heeft de Europese Unie op financieel gebied veel uit de kast getrokken. “Op dat gebied trekken ze alle wapens”, zegt Ten Broeke. Zo is er een ‘corona-respons-investeringsinitiatief’ van 37 miljard euro, bedoeld voor de zorgsector, het midden- en kleinbedrijf, de arbeidsmarkt en andere kwetsbare sectoren. Daar komt mogelijk 28 miljard bij.  Verder maken EU-landen 1 procent van het bruto binnenlands product (ongeveer 180 miljard euro) vrij voor noodmaatregelen.

De Europese Investeringsbank, de grootste geldverstrekker van de wereld, zet 40 miljard euro apart. Dat is vrijwel onmiddellijk beschikbaar voor noodkredieten aan getroffen bedrijven. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor de medische sector.

LEES OOK: Onderzoek: 66 procent Nederlanders positief over Europese Unie

De Europese Commissie zegt toe voorlopig flexibel om te gaan met onder meer begrotingsregels. Vele begrotingen, waaronder de Italiaanse, zullen diep in het rood komen. Ook sancties wegens (onder normale omstandigheden verboden) staatssteun hoeven we voorlopig niet te verwachten.

‘Dat is de EU zoals we hem zelf hebben ingericht’

Volgens Ten Broeke zie je de commissie vooral schipperen tussen het bieden van coördinatie en het ‘vooral niet laten zien van leiderschap’. “Dat is de Europese Unie zoals we hem zelf hebben ingericht. We willen niet dat Europa zich met de gezondheidszorg bemoeit. Nu kunnen we ons afvragen of ze in de crisisbestrijding meer moeten doen.”

‘Moeten ze ook de mogelijkheden geven’

We kunnen hier een les uit trekken, denkt Ten Broeke. “Bij een veiligheidscrisis als deze kunnen we misschien iets meer van de Europese Commissie verwachten, maar dan moeten we ze daar ook de mogelijkheden voor geven”, vindt hij. Zo zou er een crisisteam ingericht kunnen worden. “Maar daar moet je ze ook bevoegdheden voor geven. Dat willen wij in Nederland niet.”

LEES OOK: Nederland toch bereid portemonnee te trekken voor steun Zuid-Europa

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer