main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2020 — 10:31

Minister Sigrid Kaag: ‘Langzaam herstel uit coronacrisis, maar blijft heel onzeker’

Ondernemers staan voor een zwaar jaar, maar kunnen rekenen op steun van de overheid. Tijdens het miljoenenontbijt van ondernemersorganisatie VNO-NCW, dat vanochtend plaatsvindt, wordt besproken wat hen allemaal te wachten staat. Volgens Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, vindt er de komende jaren in Nederland “een langzaam economisch herstel plaats”, maar blijft het onzeker. Dat zegt zij in Goedemorgen Nederland.

“Nederland is geraakt en met name ook de exportsector”, zegt Kaag. “Dit geldt voor alle bedrijven, ook midden-en kleinbedrijven, maar de krimp in Nederland was kleiner dan in de omliggende landen. Als minister probeer ik alle nieuwe methodes in te zetten om de exporteurs weer aan de markt te helpen. We kunnen met financiering helpen door digitale handelsmissies op te starten. Vroeger gingen we met zijn allen het vliegtuig in, nu doen we alles vanaf Den Haag of elders digitaal. We brengen ambassades in contact met nieuwe ondernemers, dus alle hens aan dek.”

‘Goede strategie’

Volgens Jean Dohmen, journalist van Het Financieele Dagblad, is investeren om uit de crisis te komen een goede strategie. “Als je kijkt naar de nasleep van de crisis van 2008: toen is heel erg het mes gezet in de uitgaven. Daarvan is onderzocht en ook vast komen te staan dat ons dat economische groei heeft gekost. Aan de andere kant heeft dat ook een buffer opgeleverd, maar toch schade aangericht.”

Nationaal groeifonds

“Dit is een atypische crisis”, vervolgt Dohmen. “We waren niet op weg naar een recessie zoals we die nu zien om ons heen. Als het virus voorbij is, zou de economie in principe ook weer gewoon kunnen opstarten. Dus wat je niet wil is dat bedrijven die voor de crisis gezond waren, omvallen. Als we al dat geld hebben geïnvesteerd en uitgegeven, dan nog staan we er veel en veel beter voor dan een aantal Zuid-Europese landen.”

In de komende vijf jaar wil het kabinet 20 miljard euro lenen om te gebruiken voor het Nationaal Groeifonds. Dit fonds van Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken is erop gericht te investeren in projecten die de welvaart vergroten op de lange termijn.

LEES OOK: Ondernemers balen van stille Prinsjesdag: ‘Je draait een stuk minder omzet dan normaal’

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier