main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2020 — 10:31

Minister Sigrid Kaag: ‘Langzaam herstel uit coronacrisis, maar blijft heel onzeker’

Ondernemers staan voor een zwaar jaar, maar kunnen rekenen op steun van de overheid. Tijdens het miljoenenontbijt van ondernemersorganisatie VNO-NCW, dat vanochtend plaatsvindt, wordt besproken wat hen allemaal te wachten staat. Volgens Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, vindt er de komende jaren in Nederland “een langzaam economisch herstel plaats”, maar blijft het onzeker. Dat zegt zij in Goedemorgen Nederland.

“Nederland is geraakt en met name ook de exportsector”, zegt Kaag. “Dit geldt voor alle bedrijven, ook midden-en kleinbedrijven, maar de krimp in Nederland was kleiner dan in de omliggende landen. Als minister probeer ik alle nieuwe methodes in te zetten om de exporteurs weer aan de markt te helpen. We kunnen met financiering helpen door digitale handelsmissies op te starten. Vroeger gingen we met zijn allen het vliegtuig in, nu doen we alles vanaf Den Haag of elders digitaal. We brengen ambassades in contact met nieuwe ondernemers, dus alle hens aan dek.”

‘Goede strategie’

Volgens Jean Dohmen, journalist van Het Financieele Dagblad, is investeren om uit de crisis te komen een goede strategie. “Als je kijkt naar de nasleep van de crisis van 2008: toen is heel erg het mes gezet in de uitgaven. Daarvan is onderzocht en ook vast komen te staan dat ons dat economische groei heeft gekost. Aan de andere kant heeft dat ook een buffer opgeleverd, maar toch schade aangericht.”

Nationaal groeifonds

“Dit is een atypische crisis”, vervolgt Dohmen. “We waren niet op weg naar een recessie zoals we die nu zien om ons heen. Als het virus voorbij is, zou de economie in principe ook weer gewoon kunnen opstarten. Dus wat je niet wil is dat bedrijven die voor de crisis gezond waren, omvallen. Als we al dat geld hebben geïnvesteerd en uitgegeven, dan nog staan we er veel en veel beter voor dan een aantal Zuid-Europese landen.”

In de komende vijf jaar wil het kabinet 20 miljard euro lenen om te gebruiken voor het Nationaal Groeifonds. Dit fonds van Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken is erop gericht te investeren in projecten die de welvaart vergroten op de lange termijn.

LEES OOK: Ondernemers balen van stille Prinsjesdag: ‘Je draait een stuk minder omzet dan normaal’

Door: Diederik Wentink

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier