main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 september 2020 — 15:03

‘Nationaal Groeifonds van 20 miljard is voor projecten voor de langere termijn’

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken beschouwen het Nationaal Groeifonds als een investeringsfonds voor projecten voor de lange termijn. In de komende vijf jaar wil het kabinet 20 miljard euro lenen om te investeren in projecten die de welvaart vergroten op de lange termijn. “Het belangrijkste criterium voor een project is dat het bijdraagt aan het verdienvermogen van Nederland in de toekomst. Het project moet invloed hebben op het inkomen van generaties hierna”, aldus Hoekstra tijdens de presentatie maandagmorgen.

Het fonds is niet bedoeld voor structurele uitgaven zoals lerarensalarissen en het is ook geen noodfonds voor kortetermijninvesteringen. “Het gaat ook om de verbetering van het financieel rendement van investeringen”, zei Wiebes. “We willen dat de samenleving er beter van wordt. Een bedrijf dat aanspraak op het Nationaal Groeifonds wil maken, zal dus niet alleen aan zijn eigen bedrijfsopbrengst moeten denken, maar ook aan hoe de samenleving er beter van wordt.”

Acht criteria voor Groeifonds

Er zijn acht formele criteria waaraan de commissie de projecten zal toetsen. Een daarvan is dat het minimumbedrag 30 miljoen is en dat het om een eenmalige investering gaat. Dat bedrag is hoog omdat het om projecten moet gaan die aanzienlijke impact hebben op nationaal niveau.

Volgens Wiebes kan ook het mkb aanspraak maken op het fonds. Juist projecten in technische innovatie en start-ups komen volgens hem in aanmerking voor het fonds.

‘Uit de crisis investeren’

Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is het heel belangrijk om Nederland uit de crisis te investeren. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Investeren kunnen we op meerdere niveaus doen. Dit fonds is om ons als Nederland klaar te maken voor de toekomst. Grote projecten die misschien publiek gefinancierd kunnen worden, bijvoorbeeld de waterstofrotonde of de spoorlijn naar Noord-Nederland, de Lelylijn. Of kunstmatige intelligentie. In dat soort grote projecten moet geld en dat kan alleen de overheid aanjagen, om onze economie over tien of vijftien jaar nog concurrerend te maken.”

Volgens Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, blijft investeren in deze projecten een risico. Zeker in de coronacrisis. “Maar daarom komt er een onafhankelijke commissie die gaat kijken wat slimme investeringen voor Nederland zijn. Het doel blijft om ervoor te zorgen dat we over twintig jaar in Nederland nog steeds zo’n sterke economie hebben, daar moet je nu in investeren.”

Komende vijf jaar

De eerste 20 miljard euro in de aankomende vijf jaar zal ongeveer gelijk verdeeld worden over de drie pijlers kennis, infrastructuur en innovatie. Een ander criterium zal zijn of het project klimaatneutraal is. Wiebes: “Het gaat niet alleen om de omvang van de economie.”

LEES OOK: Wiebes: Niet uit de crisis bezuinigen, maar juist investeren

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier