main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 september 2020 — 15:03

‘Nationaal Groeifonds van 20 miljard is voor projecten voor de langere termijn’

Ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Eric Wiebes van Economische Zaken beschouwen het Nationaal Groeifonds als een investeringsfonds voor projecten voor de lange termijn. In de komende vijf jaar wil het kabinet 20 miljard euro lenen om te investeren in projecten die de welvaart vergroten op de lange termijn. “Het belangrijkste criterium voor een project is dat het bijdraagt aan het verdienvermogen van Nederland in de toekomst. Het project moet invloed hebben op het inkomen van generaties hierna”, aldus Hoekstra tijdens de presentatie maandagmorgen.

Het fonds is niet bedoeld voor structurele uitgaven zoals lerarensalarissen en het is ook geen noodfonds voor kortetermijninvesteringen. “Het gaat ook om de verbetering van het financieel rendement van investeringen”, zei Wiebes. “We willen dat de samenleving er beter van wordt. Een bedrijf dat aanspraak op het Nationaal Groeifonds wil maken, zal dus niet alleen aan zijn eigen bedrijfsopbrengst moeten denken, maar ook aan hoe de samenleving er beter van wordt.”

Acht criteria voor Groeifonds

Er zijn acht formele criteria waaraan de commissie de projecten zal toetsen. Een daarvan is dat het minimumbedrag 30 miljoen is en dat het om een eenmalige investering gaat. Dat bedrag is hoog omdat het om projecten moet gaan die aanzienlijke impact hebben op nationaal niveau.

Volgens Wiebes kan ook het mkb aanspraak maken op het fonds. Juist projecten in technische innovatie en start-ups komen volgens hem in aanmerking voor het fonds.

‘Uit de crisis investeren’

Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, is het heel belangrijk om Nederland uit de crisis te investeren. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Investeren kunnen we op meerdere niveaus doen. Dit fonds is om ons als Nederland klaar te maken voor de toekomst. Grote projecten die misschien publiek gefinancierd kunnen worden, bijvoorbeeld de waterstofrotonde of de spoorlijn naar Noord-Nederland, de Lelylijn. Of kunstmatige intelligentie. In dat soort grote projecten moet geld en dat kan alleen de overheid aanjagen, om onze economie over tien of vijftien jaar nog concurrerend te maken.”

Volgens Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, blijft investeren in deze projecten een risico. Zeker in de coronacrisis. “Maar daarom komt er een onafhankelijke commissie die gaat kijken wat slimme investeringen voor Nederland zijn. Het doel blijft om ervoor te zorgen dat we over twintig jaar in Nederland nog steeds zo’n sterke economie hebben, daar moet je nu in investeren.”

Komende vijf jaar

De eerste 20 miljard euro in de aankomende vijf jaar zal ongeveer gelijk verdeeld worden over de drie pijlers kennis, infrastructuur en innovatie. Een ander criterium zal zijn of het project klimaatneutraal is. Wiebes: “Het gaat niet alleen om de omvang van de economie.”

LEES OOK: Wiebes: Niet uit de crisis bezuinigen, maar juist investeren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer