main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 september 2020 — 12:36

Ondernemers balen van stille Prinsjesdag: ‘Je draait een stuk minder omzet dan normaal’

Geen duizenden mensen dinsdag langs de route in Den Haag om een glimp van de koning en de koningin op te vangen. Ook ondernemers balen hiervan. Geen volle hotels of rijen voor de plaatselijke ijskraam. Ook bij café Dudok in Den Haag weten ze er alles van. Normaal zitten ze perfect aan de route maar vandaag zal het stil zijn.

“We gaan altijd om half tien open op Prinsjesdag”, vertelt cafémanager Jaimy Plugge in Goedemorgen Nederland. “Dan is het al vanaf het begin topdrukte. Mensen komen koffie drinken en taart eten. Wij zitten natuurlijk tegenover het Binnenhof. Als de koning en koningin langskomen, merk je dat het lekker druk wordt bij ons. Normaal gesproken zetten wij extra personeel in en is er extra taart om te zorgen dat wij de drukte aankunnen.”

Maar dat is dit jaar wel anders. “Er staat niet echt iets gepland. Ze raden de mensen ook af om naar de stad toe te komen, dus ik denk dat dit jaar echt rustiger wordt dan normaal. Als ondernemer scheelt dat heel veel. Je draait een stuk minder omzet dan normaal dus voor ons in het heel jammer. Normaal zitten de zaak en het terras helemaal vol, maar dat zie ik dit jaar niet gebeuren.”

‘Bewindspersonen bij Asscher op de thee’

Na Prinsjesdag volgen de Algemene Politieke Beschouwingen. Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther verwacht dat de ondernemers hier uitgebeid aan bod zullen komen. “Het kabinet heeft een aantal voorstellen gedaan, ook met een derde steunpakket, om ervoor te zorgen dat ondernemers in sommige sectoren voldoende vangnet kunnen krijgen. Tegelijkertijd is het wel zo dat er een meerderheid nodig is bij andere partijen om dit door door de kamers van het parlement te krijgen.”

Dat betekent dat er meer naar de oppositie wordt gekeken. “Je ziet de afgelopen dagen ook verschillende bewindspersonen bij Lodewijk Asscher (PvdA) op de thee komen om te zorgen dat ze straks voldoende steun krijgen om alles door het parlement te krijgen. Dus ik denk dat wij ook heel wensen zullen horen van partijen als het PvdA maar ook GroenLinks waar de coalitie als bij toverslag wel iets voor voelt omdat het betekent dat het de rest van hun kabinetsplannen door de kamers zal krijgen.”

‘Van werk naar werk helpen’

De Winther vermoedt dat er gefocust zal worden op mensen die straks hun baan verliezen. “Je kan met koopkrachtplaatjes gaan goochelen wat je wil, maar de grootste val in je inkomen is het moment dat je je baan verliest. Op dat moment ga je naar een uitkering toe en daar kom je ook heel moeilijk weer uit. Zeker in een economische crisis. Er zal heel erg worden ingezet op het van werk naar werk helpen. Mensen verliezen hun baan en wat kan je dan doen aan omscholing zodat ze opnieuw weer ergens aan de slag kunnen.”

LEES OOK: Is omscholing de oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt?

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
‘Kernenergie durven we niet, maar met zon- en windenergie gaan we doelstellingen niet halen’

De CO2-uitstoot verlagen gaat niet snel lukken op de manier waarop we nu bezig zijn, zegt Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist van Elsevier Weekblad, in WNL Haagse…

Lees meer

Vier jaar cel geëist tegen smokkelaar van tientallen asielzoekers

Een 35-jarige man wordt ervan verdacht dat hij met een krakkemikkig busje zeker 38 vluchtelingen vanuit Frankrijk naar Nederland smokkelde. Het Openbaar Ministerie eiste maandag…

Lees meer

Aantal coronabesmettingen stijgt met ongeveer 2200, hoogste aantal tot nu toe

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen 24 uur met 2217 gestegen. Voor het eerst komt het aantal gemelde positieve tests in een etmaal boven…

Lees meer

Bouwkraan valt om en mist 3-jarig kind op een haar na

Een hoge bouwkraan is maandagmiddag in het Limburgse Heel door nog onbekende oorzaak omgevallen. Een deel van het gevaarte viel in een tuin waar net…

Lees meer

Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier