main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 september 2020 — 13:17

Algemene Beschouwingen: de aftrap van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen

Vandaag en morgen debatteren Kamer en kabinet over de kabinetsplannen van 2021 tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, traditioneel een dag na Prinsjesdag. Maar hoewel de toekomstplannen als officiële aanleiding gelden, zijn de beschouwingen ook vooral het informele begin van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen die in maart plaatsvinden.

Woensdag reageert de Tweede Kamer op de plannen van het kabinet, donderdag reageert premier Mark Rutte namens het kabinet. Al voor het debat presenteerden linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks hun tegenbegroting, met meer geld voor de zorg en lagere huren. Het geld daarvoor moet worden opgehaald bij bedrijven en vermogende burgers.

In een interview met de Volkskrant zei Rutte dat “niemand zit te wachten op een soort pre-campagne bij de Algemene Politieke Beschouwingen”, maar dat is volgens parlementair verslaggever bij Omroep WNL Marieke Smits gewoon “precies wat het is.”

‘Aftrap van de verkiezingscampagne’

Daar is ook de directeur van het Nederlands Debat Instituut, Roderik van Grieken, het mee eens. Hij houdt het debat ieder jaar in de gaten om te kijken welke politicus zich de beste debater mag noemen. “Dit is het moment waarop je naar je eigen achterban, maar vooral ook aan je politieke concurrenten, kunt laten zien dat je er klaar voor bent”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat uniek is aan de Algemene Beschouwingen is dat het op ieder moment over elk onderwerp kan gaan. Dus je moet zorgen dat je op ieder dossier een goed standpunt kan innemen, maar ook weet wat er speelt. Dit debat wordt echt de aftrap van de verkiezingscampagne.”

De beste debater

FD-journalist Jean Dohmen verwacht “best wel wat van Asscher” vandaag, en hij zou er niet raar van opkijken als de PvdA-leider zichzelf voor het derde jaar op rij de beste debater mag noemen. “Hij moet nu leveren. Hij moet presteren en staat ook best wel onder druk. Het is toch de vraag wie de aanvoerder van het linkse blok wordt bij de verkiezingen.” Wie op de rechtse flank het grootste debatteer-talent is “is eigenlijk geen discussie”, zegt Dohmen. “Daar is Wilders toch de betere van de twee die je hebt.”

Parlementair verslaggever Smits pleit als beste debater voor de ‘outsider’ Kees van der Staaij, de leider van de SGP. “Hij heeft veel humor en hij kan prikkelende bijdragen brengen. Hij is al zo lang de ‘mentor van de Tweede Kamer’, hij is welbespraakt en altijd op de inhoud.”

Met zestien fracties en constante interrupties van de politici kan het debat tot morgenavond laat duren. Pas dan weten we met welke plannen van het kabinet de Kamer instemt en wat voor kanttekeningen of aanpassingen daar nog aan worden toegevoegd.

LEES OOK: Kabinet wil ‘uit de crisis investeren’: ‘Zorgen dat we klaar zijn voor herstel’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug