main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 15 september 2020 — 08:51

‘Koning spreekt Troonrede uit met boodschap dat crisis nog niet voorbij is’

Nederland krijgt vandaag op Prinsjesdag een duidelijk signaal dat de coronacrisis nog niet voorbij is. Het thema van de Troonrede is dat we met zijn allen de schouders eronder moeten blijven zetten, zegt politiek verslaggever van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens De Winther is de Troonrede het ideale moment om die boodschap nog een keer duidelijk uit te spreken. “Een beter podium, met het staatshoofd op de troon, is er niet.” De coronacrisis is in ieder geval hét thema op Prinsjesdag, verwacht de politiek verslaggever. “Dat zag je natuurlijk ook in de uitgelekte kabinetsplannen.”

Daarin staat dat het kabinet het bedrijfsleven en ondernemers blijft steunen de komende tijd. “Afgelopen vrijdag lag de miljoenennota op straat, waarin je ziet dat er geen bezuinigingen aankomen en er vangnetten zijn voor mensen die het lastig hebben met hun bedrijf”, zegt De Winther. “Ook worden er investeringen naar voren gehaald door het kabinet, in de hoop dat bouwbedrijven kunnen blijven ondernemen. Dat moet de economie verder ondersteunen.”

Koning kan Troonrede iets aanpassen, maar inhoud komt van kabinet

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede vandaag voor, maar over de inhoud heeft hij officieel niet veel te zeggen. Toch denkt De Winther dat hij een paar kleine aanpassingen kan maken. “Het is natuurlijk een samenspel van factoren”, stelt de journalist. “Het best bewaarde geheim van Den Haag is nog altijd het gesprek dat iedere maandag plaatsvindt tussen de minister-president en de koning. Dat is het enige moment waarop de koning enige invloed kan uitoefenen op waar het kabinet mee bezig is.”

Wat de koning gaat zeggen is vastgesteld in de ministerraad. “Maar de koning kijkt wel mee, om te zorgen dat de tekst een beetje loopt. Je hebt natuurlijk prachtige ambtelijke teksten, maar de koning moet ze uitspreken en wil geen fouten maken.”

Ook koningshuisdeskundige Josine Droogendijk denkt dat de koning de Troonrede iets naar zijn smaak kan aanpassen. “Soms zie je er iets persoonlijks in terug. Ik kan me herinneren dat na het overlijden van prins Friso hij daar kort over sprak.”

LEES OOK: Prinsjesdag in coronatijd: Dit zal er allemaal anders zijn dit jaar

 

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier