main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 september 2020 — 13:07

Prinsjesdag in coronatijd: Dit zal er allemaal anders zijn dit jaar

15 september is de derde dinsdag van september en dat betekent: Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander zal middels de troonrede de plannen van de regering laten weten voor het komende jaar, maar deze keer zal alles in het teken staan van de coronacrisis. Ook voor Prinsjesdag heeft dit consequenties: zo vindt de troonrede plaats in de Grote Kerk en niet in de Ridderzaal en zullen de bekende hoedjes worden gecombineerd met een mondkapje. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn vertelt bij Goedemorgen Nederland wat er dit jaar nog meer anders zal gaan.

Geen Hoera! Hoera! Hoera!

Nadat de Koning op Prinsjesdag de troonrede heeft voorgelezen, heft de voorzitter van de Eerste Kamer traditiegetrouw het ‘Leve de Koning’ aan. “Dat leve de koning roepen zou nog kunnen, maar dat Hoera! Hoera! Hoera! niet”, legt Bruijn uit. “Dat roepen dan alle aanwezigen, dat hebben we nu van 1000 teruggebracht tot 270. Maar dan hebben we een spreekkoor en dat is verboden volgens de coronaregels. Prinsjesdag wordt ook wel gekenmerkt doordat er verrassingen zijn, dus we werken aan een oplossing voor deze groet. Die zullen we dinsdag bekend maken op het moment zelf.”

Minder aanwezigen, strikte regels

Dit jaar mogen er vanwege de coronaregels dus minder mensen aanwezig zijn bij de ceremonie dan normaal. Zo komen de staatssecretarissen niet en mogen er geen gasten worden meegenomen. Daar komt nog bij dat er ook afzeggingen zijn. “Een kleine 30 Kamerleden komen niet”, zegt Bruijn. “Daar weten we niet de reden van, er zijn natuurlijk altijd mensen die afzeggen omdat ze ziek zijn of in het buitenland zijn of verhinderd. Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: ik blijf liever thuis voor de veiligheid en kijk de troonrede op televisie”.

Het protocol voor Prinsjesdag staat al vast, maar die zou volgens Bruijn nog last-minute veranderd kunnen worden. “We houden ons heel strak aan de regels. Anderhalve meter afstand, in je elleboog niezen en als je ziek bent niet komen. We laten ook het Outbreak Management Team en het RIVM meekijken naar al onze protocollen.”

De gemeente Den Haag roept publiek op om op 15 september niet naar Den Haag te komen en liever op televisie naar de viering te kijken.

Speciale mondkapjes

Voor de Kamerleden zijn busjes geregeld om vanaf het Binnenhof naar de Grote Kerk te rijden. In de bussen moeten ze allemaal een mondkapje op en niet zomaar één zo laat Bruijn weten. “We hebben 300 speciale Prinsjesdag-mondkapjes laten maken en die reiken we uit aan de Kamerleden als ze in het busje gaan. Alle mondkapjes zijn in een donkergrijze kleur”.

Tekst gaat verder onder de foto

Prinsjesdag

Het ‘Prinsjesdag-mondkapje’

Unicum

Het was een moeilijk besluit om de Prinsjesdag-ceremonie niet in het Binnenhof te houden, vertelt Bruijn. “Dit is natuurlijk heel bijzonder, voor het eerst in bijna 200 jaar dat het niet plaatsvindt op het Binnenhof.” Parlementair historicus Bert van den Braak vult Bruin aan: “Sinds 1904 was het pas in de Ridderzaal en daarvoor in de zaal van de Tweede Kamer. Nog eerder toen Nederland en België verenigd waren, was het om het jaar in Brussel of Den Haag.” De tronen worden in de komende dagen van de Ridderzaal naar de Grote Kerk verplaatst.

Geen gouden koets

Eerder werd al bekend dat de Koning dit jaar niet in een gouden koets aankomt, hij komt dit jaar namelijk aan met de auto. De gouden koets wordt op dit moment gerenoveerd en zal ook volgend jaar niet te zien zijn. De afgelopen jaren kwam de koets onder vuur te liggen vanwege vermeend racisme op het zijpaneel. Daarop staat: ‘Hulde der Koloniën’. Een witte vrouw staat hier zittend op een troon afgebeeld met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen en geschenken bij haar voeten neerleggen.

LEES OOK: Geen rijtoer van koning Willem-Alexander en geen publiek op Prinsjesdag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer