Het kabinet is bereid 100 asielzoekers op te vangen die dakloos zijn geraakt na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken woensdag uren over een compromis.

Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv’s), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Het kabinet doet het aanbod “bij voorkeur als onderdeel van een door de EU gecoördineerde actie”, schrijft de bewindsvrouw.

Vijfhonderd vluchtelingen per jaar

Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de Unhcr naar Nederland komen. Volgens die afspraken neemt Nederland elk jaar vijfhonderd vluchtelingen op.

Voor dit jaar zijn al afspraken gemaakt met de UNHCR. Deze honderd vluchtelingen gaan van het toekomstige quotum af.

Ook is afgesproken dat het begin van de asielprocedure wordt versneld. Er komen ook maatregelen om de overlast van asielzoekers in te perken. Asielzoekers die de wet overtreden, kunnen sneller het land worden uitgezet. De straf voor mensensmokkel gaat omhoog.

‘Bijzondere situatie’

Het opnemen van honderd vluchtelingen uit het afgebrande opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is voor het kabinet een uitzondering. Het gaat om zo’n bijzondere en verschrikkelijke situatie dat het kabinet nu een uitzondering maakt, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) donderdagavond tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Het is niet bekend wanneer de honderd vluchtelingen naar Nederland kunnen komen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, aldus Broekers. Maar dat hangt af van de Grieken, die nog moeten reageren op het aanbod van Nederland. Het gaat om asielkinderen en kwetsbare mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen.

‘Dit kan niemand onberoerd laten’

“Dit is zo’n acute noodsituatie die niemand onberoerd kan laten”, voegde de staatssecretaris er in het debat aan toe. “Het is hartverscheurend dat ruim 13.000 vluchtelingen op de vlucht moesten voor de branden”, zei ze. Ook wees ze op draagvlak voor de opvang in de maatschappij.