main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 september 2020 — 11:07

CDA’er Van Toorenburg: lossen niets op door paar kinderen op te vangen

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vindt dat er op Europees niveau naar een oplossing moet worden gezocht voor de vluchtelingen in Moria, zegt ze in Goedemorgen Nederland. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de situatie in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, waar dinsdagavond een zeer grote brand uitbrak.

Het kamp is volledig geëvacueerd en 13.000 vluchtelingen zijn nu dakloos. De linkse oppositie wil dat het kabinet zo snel mogelijk ten minste vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland opneemt. Het kabinet heeft aangegeven dit niet van plan te zijn.

Het kabinet zegde al een miljoen euro aan noodhulp toe. Maar een aantal partijen in de Kamer vindt dat Nederland niet alleen geld moet uittrekken, maar ook mensen hier moet opvangen. Onder meer PvdA en GroenLinks pleiten daarvoor. Vrijwel de hele Kamer steunde woensdag het verzoek om zo snel mogelijk een debat over het kamp te houden.

Van Toorenburg: goed kijken wie kans maakt op asiel

Volgens Van Toorenburg is het niet verstandig om als Nederland op eigen houtje vijfhonderd kinderen op te vangen. “We hebben te maken met een catastrofale brand en 13.000 mensen zijn op de vlucht. Maar we lossen het niet op door te zeggen: doe maar een paar kinderen naar Nederland, en laat de rest daar in kommer en kwel achter. Dat is niet een oplossing.”

Wel wil ze dat er zo snel mogelijk Europese hulp komt voor het kamp. Volgens Van Toorenburg is de situatie in Moria “onmenselijk”. Ze wil dat zo snel mogelijk in beeld wordt gebracht wie kans maken op asiel. Maar het is gevaarlijk om “zomaar wat jongeren op te nemen” zonder te weten wat hun achtergrond is, vindt Van Toorenburg. “Uit cijfers blijkt dat ongeveer tachtig procent van de vluchtelingen geen status in Europa krijgen. Wat doen we dan? Dan zijn ze in de veronderstelling dat ze in Europa mogen blijven, en dan moeten ze weg. En we weten: we krijgen ze niet weg”, waarschuwt het Kamerlid.

PvdA wil wel dat kabinet alleenstaande kinderen opneemt

Tweede Kamerlid van de PvdA Kirsten van den Hul vindt wel dat er direct vluchtelingenkinderen moeten worden opgenomen, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Onze premier sprak vorige week over mildheid en genade. Volgens mij zijn dat echt de woorden die, als je deze beelden ziet, van toepassing zijn. Er zitten daar ook kinderen die geen ouders hebben. Die horen daar niet thuis.” De alleenstaande kinderen opvangen is volgens Van den Hul “het minste wat we kunnen doen”.

Volgens het PvdA-Kamerlid is ook Europese samenwerking belangrijk om tot een structurele oplossing te komen. “Het is natuurlijk heel erg dat Griekenland nu voor deze opdracht staat, terwijl er ook Europese landen zijn die zich niet houden aan de afspraken.”

Organisaties als Vluchtelingenwerk riepen Nederland eerder op om vijfhonderd alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit het kamp op te vangen. Een aantal Nederlandse gemeenten toonde zich bereid plek te maken voor deze kinderen, maar het kabinet wil er niet aan. Binnen de coalitie is de opvang van asielzoekers een heikel punt. D66 en CU willen meer doen, maar CDA en VVD zijn tegen.

LEES OOK: Staat betaalt tonnen aan Irakees die gezin verloor door Nederlandse vergisbom

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier