Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Meer mensen moeten zich laten omscholen: ‘Maar het is hartstikke moeilijk’

Redactie

Meer mensen moeten er tijdens deze crisis voor kiezen om zich te laten omscholen, vindt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra. Waar de werkgelegenheid in de horeca- en reissector sinds de coronacrisis ongekend afneemt, kampen de zorg- en technieksector juist met tekorten. "Het is heel erg belangrijk dat we nu de kans te baat nemen om ervoor te zorgen dat mensen niet in de werkloosheid terechtkomen, maar zich juist nu zich bij- of om laten scholen", zegt hij in Goedemorgen Nederland.

"Kiezen voor een baan in deze sector is eigenlijk kiezen voor een baangarantie", zegt de Techniek Nederland-voorzitter. "Wij hebben een sector van ongeveer 150.000 mensen, een enorm tekort aan vakmensen, maar ook aan andersoortige opgeleiden. En we zien dat dat tekort niet afneemt. Het blijft bestaan."

Het kabinet besteedt in het derde steunpakket dan ook extra aandacht aan omscholing. Zo is er vanaf 1 oktober een zogenoemd 'aanvullend sociaal pakket' beschikbaar, dat werd opgetuigd voor mensen die langdurig werkloos dreigen te raken omdat zij moeite hebben bij het vinden van een nieuwe baan. Gemeenten, uitvoeringsinstanties zoals het UWV en andere betrokken organisaties krijgen extra geld om deze mensen zo goed mogelijk te helpen bij het begeleiden naar ander werk en omscholing.

'Geld is niet het grootste probleem'

Econoom Esther van Rijswijk benadrukt het belang van omscholen, maar zegt dat geld niet het eerste probleem is. "Het is zo moeilijk. Want hoe maak je van een stewardess iemand die in de techniek aan de slag gaat?"

"Als er ergens economische groei is, en er is ergens echt vraag naar mensen, en de lonen gaan omhoog, dan past zich dat geleidelijk aan. Dan lukt dat wel", zegt Van Rijswijk. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "In de zorg is het verhogen van de lonen heel lastig, maar er zijn wel meer mensen nodig. Dus het gaat over mensen verleiden, betere arbeidsvoorwaarden, noem maar op."

Het antwoord op dit langlopende vraagstuk heeft van Rijswijk ook niet, zegt ze. "Deze discussie is helemaal niet nieuw, die loopt al dertig jaar. We zijn er echt heel slecht in. Politici zullen er alles aan doen om te doen alsof het 'gewoon' een kwestie is van omscholen, maar het is hartstikke moeilijk."

Concreet plan

Vandaag gaat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) op bezoek bij PvdA-leider Lodewijk Asscher om te praten over dit onderwerp. "Je ziet dat het kabinet dat ook aanvoelt, dat ze steun nodig hebben voor het nieuwe steunpakket en daardoor ook bij de oppositie moeten aankloppen", zegt politiek verslaggever Wouter de Winther. "Maar de PvdA wil wat dat betreft de huid duur verkopen en ook echt een concreet plan op tafel leggen, en ook samen met het kabinet kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat mensen niet in een uitkering belanden."

LEES OOK: Vrees voor vloedgolf aan ontslagen: is omscholing de oplossing?


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau