main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 juli 2020 — 10:27

Vrees voor vloedgolf aan ontslagen: is omscholing de oplossing?

Het coronavirus houdt zich redelijk op de achtergrond, maar de economische gevolgen ervan worden er niet minder om. Veel bedrijven maken zich op voor reorganisaties en om die reden wordt er in sommige branches gevreesd voor ‘een vloedgolf aan ontslagen’. Omscholen, dat is een veelgehoorde oplossing: maar volgens arbeidseconoom Tom Wilthagen is Nederland daar niet erg goed in, zo zegt hij in De Telegraaf.

Hoewel de maatregelen juist versoepeld worden en het optimisme over de economie terugkeert, zijn bedrijven aan het nadenken over het perspectief op de langere termijn en grijpen ze daar vervolgens op in. “Je ziet dat in de catering, bij KLM, in de horeca, de detailhandel”, zegt Wilthagen. De afgelopen tijd regent het aankondigingen van reorganisaties: NS, La Place, KLM, cateringbedrijf Sodexo, staalconcern Tata, poppodium Paradiso, de Rai, Ziggo Dome, AFAS Live… Een aantal bedrijven schrapt een derde van de banen. Dat betekent in sommige gevallen wel duizenden ontslagen.

Werkloosheid

Ook de werkloosheidscijfers over juni die het CBS gepubliceerd heeft stemmen somber. Het aantal werklozen in Nederland is in juni met een recordtempo gestegen. Er zijn 74.000 werklozen bij gekomen, wat de teller in totaal op 404.000 zet. Daarmee heeft 4,3 procent van de beroepsbevolking op dit moment geen werk.

LEES OOK: CBS: werkloosheidspercentage stijgt in recordtempo naar 4,3 procent

Wilthagen benadrukt ook dat veel bedrijven nu nog ondersteund worden door de overheid. “Naarmate die straks wordt afgebouwd, zullen veel meer bedrijven met reorganisaties en ontslagen volgen”, voorspelt de arbeidseconoom. Er werken ruim 3 miljoen werknemers bij de bedrijven die op dit moment gebruik maken van het steunpakket. Op een beroepsbevolking van 9 miljoen mensen, is dat ontzettend veel.

Steunpakket 3.0

Op dit moment is de politiek bezig met een derde steunpakket. Half augustus wordt daarover verder gepraat. “Uitgangspunt van een nieuwe regeling moet zijn dat werknemers behouden blijven voor de sectoren die de komende jaren het werk en de maatschappelijke opgaven hebben liggen”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland tegen De Telegraaf. Hij pleit samen met met elf andere brancheorganisaties voor een ’deeltijd-NOW’. “Nu gaat de NOW uit van 90 procent compensatie van het loon bij 100 procent omzetverlies. Wij pleiten voor een variant van 45 procent compensatie voor een half jaar. Vervolgens nemen wij als werkgevers de verplichting op ons dat we mensen vasthouden, door ze om- en bijscholing aan te bieden.”

Omscholing

Scholing is altijd het toverwoord in crisistijd, constateert de arbeidseconoom. “Maar wie gaat dat betalen? Wie gaat al die mensen begeleiden? Wie heeft zicht op de vaardigheden van de mensen die hun werk verliezen? We hebben in Nederland een heel fragiele infrastructuur om dit te doen. Dit worden spannende maanden. De minister trekt nu 50 miljoen euro hiervoor uit. Dat is maar een fractie van wat nodig is.”

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft volgens Wilthagen wel de juiste visie, maar “hij moet het doen met instituties uit de jaren vijftig en zestig”. Om in aanmerking te komen voor het tweede steunpakket (de NOW-regeling), moesten werkgevers beloven het omscholen van hun werknemers te stimuleren. Wilthagen benadrukt dat we prima mensen binnen sectoren aan het werk kunnen helpen. “Maar daar heb je nu niks aan. Je moet mensen van de ene sector naar de andere begeleiden en dat kunnen we amper. Daar is ook sinds de vorige crisis niks aan gedaan. Dat is echt falen van politiek en sociale partners.”

Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!

LEES OOK: CPB: ‘Uitzonderlijke’ krimp economie, werkloosheid zal verdubbelen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Tientallen vernielingen op kerkhof in Musselkanaal

Op een begraafplaats in Musselkanaal zijn donderdagavond tientallen grafornamenten vernield. Een woordvoerder van de Antonius Parochie in het Groningse dorp bevestigt dit na berichtgeving door…

Lees meer

Nieuwe ‘slettenlijst’ van Utrechts Corps circuleert rond: OM doet onderzoek

Een nieuwe zogeheten bangalijst, met foto’s, namen en nummers van Utrechtse studentes is in omloop. De redactie van WNL heeft de lijst vrijdag onder ogen…

Lees meer

CEO Tata Steel na miljardenhandreiking kabinet: ‘Gesprekken worden ingewikkeld’

Directievoorzitter van Tata Steel Hans van den Berg stelt dat de gesprekken met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens over de vergroeningstransitie…

Lees meer

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van…

Lees meer

Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnengekregen…

Lees meer