main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Op1 - 8 mei 2020 — 00:16

Wiebes: Niet uit de crisis bezuinigen, maar juist investeren

“Om na de coronacrisis uit de economische crisis te komen moeten we niet bezuinigen, maar investeren”. Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken in Op1.

Wiebes noemt de situatie waarin de Nederlandse economie verkeert somber. “Het is een beeld dat we niet kennen uit vredestijd. Een op de vijf van de Nederlandse beroepsbevolking wordt op dit moment ondersteund door de overheid. Dat is ongekend. In een paar weken tijd hebben we 20 miljard verspijkerd en als dit zo doorgaat, gaat het nog vele malen over de kop.”

Daarom moet Nederland zich volgens Wiebes uit de crisis investeren en niet bezuinigen zoals bij de vorige economische crisis. “De economie moet eerst op gang komen, dat is een klus en dat heeft een duwtje nodig. Dat duwtje kunnen we geven, want we hebben nog steeds een vorstelijk lage staatsschuld. Maar we moeten ook gaan inzien dat de economie, zelfs als het virus weggaat, niet helemaal hetzelfde is.”

‘De economie verandert en wij moeten mee veranderen’

“De economie verandert en wij moeten zorgen dat we mee veranderen. Zo hebben we geleerd dat online winkelen ook best gaat. We hebben geleerd dat je misschien niet zoveel voor zakelijke besprekingen naar het buitenland hoeft en we zullen misschien vaker thuis werken. Het heeft voor en nadelen, maar hetzelfde wordt het niet.”

Kleine ondernemers

Eerder vanavond werd bekend dat het kabinet kleinere ondernemers aan een lening gaat helpen bij banken. De staat gaat bijna helemaal garant staan voor overbruggingskredieten van maximaal 50.000 euro. Naar schatting kunnen aan tienduizenden bedrijven voor 750 miljoen euro aan leningen worden verstrekt.

LEES OOK: ‘Onze generatie zal dit niet af kunnen betalen, de volgende betaalt om Nederland op niveau te houden’

Door: Diederik Wentink

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier