main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 augustus 2020 — 16:24

Deze ondernemers profiteren van toename in echtscheidingen

Er zit al jaren een stijgende lijn in het aantal echtscheidingen. Inmiddels strandt 35 tot 40 procent van alle huwelijken. Stand van Nederland sprak met ondernemers die daar de vruchten van plukken.

Het CBS ziet in de cijfers een duidelijke toename van scheidingen. “De cijfers gaan terug tot begin jaren zeventig”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Toen was het zo’n twaalf procent. De kans is nu dus drie keer zo groot dan in het begin van de jaren zeventig dat een huwelijk in een scheiding eindigt.”

Door de coronacrisis neemt het aantal echtscheidingen mogelijk nog meer toe. Met al die scheidingen ontstaan er ook bijzondere beroepen, zoals een wandelcoach. Zo’n coach loopt met je door de natuur, om de scheiding op een rij te zetten. “Het is mij opgevallen dat er zoveel mensen zijn die met zichzelf worstelen tijdens de scheiding”, zegt wandelcoach Marion Neeleman.

Neeleman ziet een toenemende groep die een beroep doet op dit soort coaches. “Ook omdat je ziet dat er steeds meer stiefouders zijn die ook weer uit elkaar gaan. Dus het is scheiding op scheiding op scheiding.”

Tijdens de coaching gaat Neeleman een stuk lopen met haar cliënten. “Je gaat wandelen omdat je geest dan opengaat. Als er vragen zijn waar je niet direct een antwoord op hebt, hoef je daar ook geen antwoord op te geven. Er gebeurt zoveel in de omgeving.”

Privé-detective

Toch komen sommige scheidende stellen er zelfs met de hulp van een coach niet uit. Een echtscheiding kan dan in een vechtscheiding veranderen, bijvoorbeeld als er gefraudeerd wordt met geld. Dat is het moment waarop privé-detective Erik Arts in actie komt.

In zijn busje heeft Arts alles om onopgemerkt informatie te kunnen verzamelen. “Ik heb al het materiaal bij me om mezelf aan te passen. Vermommen vind ik een te groot woord”, zegt Arts.

Arts heeft een particulier recherchebureau. “Wij verrichten onderzoeken voor gescheiden mensen waarbij achteraf blijkt dat de alimentatieregeling niet goed geregeld is. Als bijvoorbeeld de ex gaat samenwonen, zou hij of zij contact op moeten nemen om te zeggen dat de alimentatie verlaagd kan worden. Vaak gebeurt dat echter niet. Als blijkt dat daar iets verzwegen wordt, dan worden wij ingeschakeld.”

Corona-effect

Arts verwacht een toename in scheidingen door het coronavirus. “Je leest in de krant dat er nu al meer scheidingen zijn. Dat ligt in de lijn der verwachting.”

Volgens wandelcoach Neeleman is het effect van het coronavirus nog onduidelijk. “Juist omdat mensen nu thuis zijn, en elkaar niet kunnen ontvluchten, kunnen mensen meer tot elkaar komen. Het kan twee kanten op denk ik.”

LEES OOK: Advocaten vrezen voor flinke stijging echtscheidingen door coronacrisis

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer