main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 augustus 2020 — 16:24

Deze ondernemers profiteren van toename in echtscheidingen

Er zit al jaren een stijgende lijn in het aantal echtscheidingen. Inmiddels strandt 35 tot 40 procent van alle huwelijken. Stand van Nederland sprak met ondernemers die daar de vruchten van plukken.

Het CBS ziet in de cijfers een duidelijke toename van scheidingen. “De cijfers gaan terug tot begin jaren zeventig”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Toen was het zo’n twaalf procent. De kans is nu dus drie keer zo groot dan in het begin van de jaren zeventig dat een huwelijk in een scheiding eindigt.”

Door de coronacrisis neemt het aantal echtscheidingen mogelijk nog meer toe. Met al die scheidingen ontstaan er ook bijzondere beroepen, zoals een wandelcoach. Zo’n coach loopt met je door de natuur, om de scheiding op een rij te zetten. “Het is mij opgevallen dat er zoveel mensen zijn die met zichzelf worstelen tijdens de scheiding”, zegt wandelcoach Marion Neeleman.

Neeleman ziet een toenemende groep die een beroep doet op dit soort coaches. “Ook omdat je ziet dat er steeds meer stiefouders zijn die ook weer uit elkaar gaan. Dus het is scheiding op scheiding op scheiding.”

Tijdens de coaching gaat Neeleman een stuk lopen met haar cliënten. “Je gaat wandelen omdat je geest dan opengaat. Als er vragen zijn waar je niet direct een antwoord op hebt, hoef je daar ook geen antwoord op te geven. Er gebeurt zoveel in de omgeving.”

Privé-detective

Toch komen sommige scheidende stellen er zelfs met de hulp van een coach niet uit. Een echtscheiding kan dan in een vechtscheiding veranderen, bijvoorbeeld als er gefraudeerd wordt met geld. Dat is het moment waarop privé-detective Erik Arts in actie komt.

In zijn busje heeft Arts alles om onopgemerkt informatie te kunnen verzamelen. “Ik heb al het materiaal bij me om mezelf aan te passen. Vermommen vind ik een te groot woord”, zegt Arts.

Arts heeft een particulier recherchebureau. “Wij verrichten onderzoeken voor gescheiden mensen waarbij achteraf blijkt dat de alimentatieregeling niet goed geregeld is. Als bijvoorbeeld de ex gaat samenwonen, zou hij of zij contact op moeten nemen om te zeggen dat de alimentatie verlaagd kan worden. Vaak gebeurt dat echter niet. Als blijkt dat daar iets verzwegen wordt, dan worden wij ingeschakeld.”

Corona-effect

Arts verwacht een toename in scheidingen door het coronavirus. “Je leest in de krant dat er nu al meer scheidingen zijn. Dat ligt in de lijn der verwachting.”

Volgens wandelcoach Neeleman is het effect van het coronavirus nog onduidelijk. “Juist omdat mensen nu thuis zijn, en elkaar niet kunnen ontvluchten, kunnen mensen meer tot elkaar komen. Het kan twee kanten op denk ik.”

LEES OOK: Advocaten vrezen voor flinke stijging echtscheidingen door coronacrisis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer