main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 26 augustus 2020 — 16:24

Deze ondernemers profiteren van toename in echtscheidingen

Er zit al jaren een stijgende lijn in het aantal echtscheidingen. Inmiddels strandt 35 tot 40 procent van alle huwelijken. Stand van Nederland sprak met ondernemers die daar de vruchten van plukken.

Het CBS ziet in de cijfers een duidelijke toename van scheidingen. “De cijfers gaan terug tot begin jaren zeventig”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. “Toen was het zo’n twaalf procent. De kans is nu dus drie keer zo groot dan in het begin van de jaren zeventig dat een huwelijk in een scheiding eindigt.”

Door de coronacrisis neemt het aantal echtscheidingen mogelijk nog meer toe. Met al die scheidingen ontstaan er ook bijzondere beroepen, zoals een wandelcoach. Zo’n coach loopt met je door de natuur, om de scheiding op een rij te zetten. “Het is mij opgevallen dat er zoveel mensen zijn die met zichzelf worstelen tijdens de scheiding”, zegt wandelcoach Marion Neeleman.

Neeleman ziet een toenemende groep die een beroep doet op dit soort coaches. “Ook omdat je ziet dat er steeds meer stiefouders zijn die ook weer uit elkaar gaan. Dus het is scheiding op scheiding op scheiding.”

Tijdens de coaching gaat Neeleman een stuk lopen met haar cliënten. “Je gaat wandelen omdat je geest dan opengaat. Als er vragen zijn waar je niet direct een antwoord op hebt, hoef je daar ook geen antwoord op te geven. Er gebeurt zoveel in de omgeving.”

Privé-detective

Toch komen sommige scheidende stellen er zelfs met de hulp van een coach niet uit. Een echtscheiding kan dan in een vechtscheiding veranderen, bijvoorbeeld als er gefraudeerd wordt met geld. Dat is het moment waarop privé-detective Erik Arts in actie komt.

In zijn busje heeft Arts alles om onopgemerkt informatie te kunnen verzamelen. “Ik heb al het materiaal bij me om mezelf aan te passen. Vermommen vind ik een te groot woord”, zegt Arts.

Arts heeft een particulier recherchebureau. “Wij verrichten onderzoeken voor gescheiden mensen waarbij achteraf blijkt dat de alimentatieregeling niet goed geregeld is. Als bijvoorbeeld de ex gaat samenwonen, zou hij of zij contact op moeten nemen om te zeggen dat de alimentatie verlaagd kan worden. Vaak gebeurt dat echter niet. Als blijkt dat daar iets verzwegen wordt, dan worden wij ingeschakeld.”

Corona-effect

Arts verwacht een toename in scheidingen door het coronavirus. “Je leest in de krant dat er nu al meer scheidingen zijn. Dat ligt in de lijn der verwachting.”

Volgens wandelcoach Neeleman is het effect van het coronavirus nog onduidelijk. “Juist omdat mensen nu thuis zijn, en elkaar niet kunnen ontvluchten, kunnen mensen meer tot elkaar komen. Het kan twee kanten op denk ik.”

LEES OOK: Advocaten vrezen voor flinke stijging echtscheidingen door coronacrisis

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier