De coronacrisis gaat zorgen voor een grote piek in het aantal echtscheidingen, mogelijk wel tienduizend meer dan normaal. Dat zegt de vereniging van Familierechtadvocaten vFas tegen het AD.

De echtscheidingsadvocaten zien normaliter pieken na de zomer- en de kerstvakantie. Voorzitter Alexander Leuftink ziet nu de eerste extra aanvragen binnenkomen, maar verwacht de hausse zodra de maatregelen versoepeld worden. “Want je kunt nu wel tegen je partner zeggen dat je niet meer verder wil, maar waar moet je onder deze omstandigheden naartoe? Het is lastig nu woonruimte te vinden. Als de maatregelen worden verzacht, gaan mensen proberen het leven weer op te pakken en hakken ze de knoop wel door.”

Veel vragen over alimentatie

Advocaten krijgen als gevolg van de economische onzekerheden door de coronacrisis al wel veel vragen over onder meer alimentatie, weet jurist Mark Thoonen uit Heilig Landstichting. Thoonen is de bedenker van de website meestermodel.nl, waarmee advocaten deels geautomatiseerd echtscheidingsconvenanten en ouderschapsplannen kunnen maken.

Ook bij echtscheidingsadvocaat Mark Teurlings is het sinds het begin van de coronacrisis al een stuk drukker. “Op het moment dat de maatregelen werden aangekondigd, was er al een hausse van mensen die bang waren dat de rechtbank dicht ging en dat de scheiding er dan niet meer doorheen kwam. Nu is er ook een stijging van het aantal aanvragen.”

‘Mensen moeten niet bang gemaakt worden’

Er zijn ook geluiden dat de scheidingsaanvraag tot anderhalf jaar kan gaan duren. “Maar mensen moeten niet bang worden gemaakt”, stelt Teurlings. “Bij ons was het in twee weken geregeld met de online scheidingen, maar nu wordt dat drie tot vier weken omdat het drukker is bij de rechtbanken.”

Teurlings heeft zelf wat extra mensen aangenomen om het werk aan te kunnen. “Maar er zijn genoeg advocaten en er is genoeg hulp. Wij kunnen het prima handelen. Het is het belangrijkste dat mensen dit in alle rust doen en er samen uit proberen te komen. Dus eerst proberen om bij elkaar te blijven en als dat echt niet lukt, in overleg, samen uit elkaar. En niet gaan strijden want het is al lastig zat in deze tijd.”

LEES OOK: Jonge stellen scheiden vaker, ouderen blijven juist lang bij elkaar