main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
Stand van Nederland - 7 augustus 2020 — 14:58

Ondernemersorganisaties willen duidelijkere aanpak corona

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op duidelijkere landelijke maatregelen te nemen om een tweede coronagolf te voorkomen. De huidige coronamaatregelen vinden ze niet eenduidig en effectief genoeg.

Ook moet meer ruimte zijn voor voorzorgsmaatregelen in plaats van beleid dat gebaseerd is op “exacte wetenschap”. Daarnaast hebben de ondernemers aanmerkingen op hoe men met de horeca omgaat.

‘Tweede golf desastreus’

De organisaties noemen een tweede golf “desastreus” voor de economie. Ze vinden dat de maatregelen nog niet goed economisch zijn doordacht en een grotere rol moeten spelen in het anticoronabeleid.

“Het zal honderdduizenden mensen hun baan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) rekent in dit geval op meer dan 1 miljoen werklozen in 2021 met een bloedbad aan faillissementen van bedrijven. Echt alles moet gedaan worden om dit te voorkomen”, schrijven ze in een brief aan het kabinet.

LEES OOK: CPB: ‘Uitzonderlijke’ krimp economie, werkloosheid zal verdubbelen

Meer landelijke regie op dragen van mondkapjes

Concreet willen de ondernemersclubs meer landelijke regie op het dragen van mondkapjes. Ook willen ze snel duidelijkheid over de ventilatie van binnenruimtes, in het bijzonder kantoren. Daarnaast moet sneller getest worden, anders raken mensen ontmoedigd omdat ze dagen op de uitslag moeten wachten.

Voor het openbaar vervoer willen de organisaties meer gerichte informatie om het woon- en werkverkeer beter over de dag te verspreiden. Verder moeten de maatregelen landelijk hetzelfde zijn als lokaal, zodat mensen zich niet gaan verplaatsen naar plekken waar de regels soepeler zijn.

‘Cijfers wijzen op het tegendeel’

De preventieve maatregelen moeten erop gericht zijn om besmetting te voorkomen. Daarom past het volgens de organisaties niet om de horeca als bron van besmetting te zien.

“De cijfers wijzen op het tegendeel. Horeca-ondernemers werken juist zeer goed mee om besmetting te vermijden”, schrijven ze.

LEES OOK: ‘Vijfde van de ondernemers kampt met betalingsproblemen door coronacrisis’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier