CPB: ‘Uitzonderlijke’ krimp economie, werkloosheid zal verdubbelen
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 6 procent door de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn juniraming. Voor 2021 wordt dan weer gerekend op een economische groei met 3 procent. De werkloosheid zal volgens het CPB dit jaar stijgen tot 5 procent en verdubbelen tot 7 procent volgend jaar.
Het bureau gaat hierbij uit van een basisscenario. Het zou gaan om de sterkste krimp ooit gemeten. Volgens het CPB hebben contactbeperkende maatregelen om de pandemie tegen te gaan in Nederland geleid tot een “uitzonderlijke” terugval in de economische activiteiten van zo’n 10 tot 15 procent. Als er een tweede golf van coronabesmettingen komt met nieuwe contactbeperkende maatregelen zullen bedrijven nog harder worden geraakt en zal er ook volgend jaar sprake zijn van krimp, met een werkloosheid die oploopt tot 10 procent.
Het CPB schrijft verder dat het hersteltempo kan tegenvallen door grote economische problemen bij handelspartners. Naarmate het herstel internationaal achterblijft kunnen banken in binnen- en buitenland in de problemen komen, wat via de kredietverlening een aanvullende rem op het herstel zet. In zo’n scenario van zwak herstel blijft groei in 2021 uit en loopt de werkloosheid op tot boven de 10 procent, aldus het bureau.
Snel herstel?
Het is ook denkbaar dat het herstel sneller verloopt, als het opheffen van contactbeperkingen tot optimisme onder consumenten leidt. Door de inhaal van bestedingen bij huishoudens en investeringen van bedrijven, kan de stijging van de werkloosheid beperkt blijven. In zo’n scenario van sterk herstel kan de economie in de loop van 2021 weer boven het niveau van eind 2019 uitkomen, denkt het CPB.
Het adviesorgaan van het kabinet stelt verder dat de overheidsfinanciën een forse tik krijgen, maar niet in de gevarenzone komen. De staatsschuld zal in het basisscenario dit jaar stijgen tot ruim 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en dan stabiliseren. Als er een nieuwe coronagolf komt of het hersteltempo tegenvalt, kan de staatsschuld verder toenemen naar ruim 75 procent van het bbp.
“De huidige onzekerheid stelt de overheid voor grote dilemma’s. Tijdens de herstelfase is beheerst afbouwen van het steunbeleid wenselijk, maar de mate waarin de overheid kan terugtreden is afhankelijk van het hersteltempo van de economie. Het herstel kan bespoedigd worden door internationale coördinatie in de aanpak van de crisis en door het waar mogelijk naar voren halen van investeringen, zoals in woningbouw en de energietransitie”, schrijft CPB-directer Pieter Hasekamp in een toelichting op het rapport.
LEES OOK: Coronacrisis heeft weinig effect op de woningmarkt, duurdere huizen meer in trek
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…
Lees meerDe op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…
Lees meerDe Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…
Lees meerHet aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…
Lees meerEen grote NAVO-oefening, waar 15.000 militairen uit 14 landen aan meedoen, start vandaag in Estland. Ook Finland en Zweden, landen die zich bij de NAVO…
Lees meerPremier Mark Rutte is vandaag in Bulgarije om de Nederlandse militairen die deelnamen aan de NAVO-troepenmacht te bezoeken. Ook staat een ontmoeting met de Bulgaarse…
Lees meerTitus Brandsma (1881-1942) is zondagochtend heiligverklaard door paus Franciscus. Hij was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en journalist. Zo’n vijfhonderd Nederlanders waren afgereisd naar Rome voor…
Lees meerDe Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…
Lees meerVolgens viroloog Ab Osterhaus moeten we er rekening mee houden dat we nog niet van corona af zijn. “Nieuwe varianten zullen komen, zelfs in de…
Lees meerVandaag Inside keert vanavond na een korte periode van afwezigheid weer terug op televisie. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen krijgen van…
Lees meerStaatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, overweegt dwangmaatregelen om gemeenten zo ver te krijgen dat ze asielzoekers opnemen voor wie geen plek…
Lees meerDe Europese Commissie presenteert deze week haar plannen voor een Europa zonder Russische energie. Een plan met een prijskaartje van bijna tweehonderd miljard euro. Menno…
Lees meerHet is een historische dag voor Finland en Zweden. Beide landen die altijd neutraal zijn geweest staan op het punt om lidmaatschap aan te vragen…
Lees meerOp de snelweg A4 is de Ketheltunnel bij Rotterdam in beide richtingen dicht vanwege twee zieke personeelsleden die ingepland stonden maandagochtend vroeg de tunnel te…
Lees meerIn Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…
Lees meer