main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
7 augustus 2020 — 15:18

Inspectie: fatale crash Defensie-helikopter waarschijnlijk niet door technische storing

Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de neergestorte NH90-helikopter van Defensie blijkt dat het toestel onverwacht daalde en in de Caribische zee stortte. Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Bij het ongeluk kwamen twee bemanningsleden om het leven.

Het is volgens de inspectie erg onwaarschijnlijk dat een technische of mechanische storing het ongeluk veroorzaakte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter dan in deze situatie terecht kwam.

LEES OOK: Twee Nederlandse militairen komen om bij helikoptercrash Aruba

De legerhelikopter stortte zo’n 12,5 kilometer uit de Arubaanse kust in zee. Bij het ongeluk kwamen twee van de vier inzittenden om het leven, de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies.

Eerste analyse

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt het van belang het ministerie van Defensie over de voorlopige onderzoeksresultaten te informeren. Na het ongeval heeft Defensie alle (ongeveer twintig) vluchten met het NH90-toestel opgeschort. Het is aan het ministerie om op grond van deze voorlopige resultaten van het onderzoek dat besluit te heroverwegen.

Het onderzoek is samen met de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) uitgevoerd. De resultaten zijn gebaseerd op een eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, zoals de recorder van het verongelukte toestel. Dit beeld wordt ook bevestigd in een second opinion, uitgevoerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

De komende periode richt de aandacht zich op uiteenlopende aspecten met betrekking tot het ongeval, waaronder het verloop van de fatale vlucht van het NH90-helikopter.

LEES OOK: Nederlands marineschip onderschept ruim 400 kilo cocaïne: ‘Uitstekend teamwerk tussen de bemanning’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier