main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 1 augustus 2020 — 17:24

‘Idee van diversiteit op universiteit is vaak totaal verkeerd’

Betere representatie aan universiteiten en inclusiviteit moeten geen doelen op zich zijn. Universiteiten moeten vooral de knapste koppen aantrekken. Dat vindt onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden Alban Mik. Ook hoogleraar rechtswetenschappen en Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur vindt dat dit niet ter discussie hoort te staan. “Het idee van diversiteit dat men vaak heeft is totaal verkeerd”, zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Ik vind dat je je als universiteit voornamelijk op de diversiteit van opvattingen moet oriënteren.”

Bij het begrip diversiteit heeft men een “soort van raciale diversiteit” voor ogen, zegt Cliteur. “Dus mensen met verschillende huidskleur, die moeten allemaal naar voren worden gehaald. Terwijl huidskleur in beginsel helemaal niets zegt over je opvattingen.”

Volgens Cliteur moet je er als universiteit voor zorgen dat er in elke kleur les wordt gegeven. “Dus als in de Tweede Kamer de PVV de grootste oppositiefractie is en in de eerste kamer Forum voor Democratie, moet je als universiteit ook hoogleraren in de sociologie hebben die op de PVV stemmen. En als ik dat nu zo zeg denk je meteen: die zijn er niet. En dat is fout, en dat zou universitaire bestuurders te denken moeten geven.”

Onderzoeker en docent Mik kreeg tijdens zijn studie rechtsfilosofie wel les van een veelheid van opinies, op rechts en links. “Dan moet je zelf gaan uitmaken wat je vindt, en dat is de kern van een universiteit. Dat je allemaal verschillende dingen hoort en dat je ook met je leraren in debat gaat. Dan scherp je je denken”, licht Mik toe. “En dan kan je ook denken: hé, waarom vind ik dat niet, of waarom vind ik iets fout. Daarom moet je juist boeken lezen die misschien wel fout zijn. Als je bijvoorbeeld Mein Kampf leest kun je het met elkaar over hebben: waarom is dit foute boel? Daar leer je veel meer van.”

Uiterlijkheden

Wat universiteiten vooral niet moeten doen is gepreoccupeerd zijn met uiterlijkheden, vindt Cliteur. “Zoals de structuur van je haar en je huidskleur en of je man of vrouw bent, of je een Aziatisch of niet-Aziatisch uiterlijk hebt.”

Een universiteit is primair een meritocratisch instituut, beklemtoont Cliteur. Dat betekent dat ieders sociaal-economische positie wordt bepaald op basis van zijn of haar individuele verdiensten. “Maar dit oorspronkelijke ideaal van een universiteit dreigt overwoekerd te raken door allerlei verhalen die over komen waaien uit de Verenigde Staten over diversiteit en inclusiviteit”, zegt de hoogleraar. Op zichzelf is dat prima, zegt hij. “Maar het is niet de primaire taak van een universiteit om zich daarop te richten.”

LEES OOK: ‘Nederland zit in een identiteitscrisis, alles moet wijken voor duurzaamheid en diversiteit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten vol goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer