main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 1 augustus 2020 — 17:24

‘Idee van diversiteit op universiteit is vaak totaal verkeerd’

Betere representatie aan universiteiten en inclusiviteit moeten geen doelen op zich zijn. Universiteiten moeten vooral de knapste koppen aantrekken. Dat vindt onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden Alban Mik. Ook hoogleraar rechtswetenschappen en Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur vindt dat dit niet ter discussie hoort te staan. “Het idee van diversiteit dat men vaak heeft is totaal verkeerd”, zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Ik vind dat je je als universiteit voornamelijk op de diversiteit van opvattingen moet oriënteren.”

Bij het begrip diversiteit heeft men een “soort van raciale diversiteit” voor ogen, zegt Cliteur. “Dus mensen met verschillende huidskleur, die moeten allemaal naar voren worden gehaald. Terwijl huidskleur in beginsel helemaal niets zegt over je opvattingen.”

Volgens Cliteur moet je er als universiteit voor zorgen dat er in elke kleur les wordt gegeven. “Dus als in de Tweede Kamer de PVV de grootste oppositiefractie is en in de eerste kamer Forum voor Democratie, moet je als universiteit ook hoogleraren in de sociologie hebben die op de PVV stemmen. En als ik dat nu zo zeg denk je meteen: die zijn er niet. En dat is fout, en dat zou universitaire bestuurders te denken moeten geven.”

Onderzoeker en docent Mik kreeg tijdens zijn studie rechtsfilosofie wel les van een veelheid van opinies, op rechts en links. “Dan moet je zelf gaan uitmaken wat je vindt, en dat is de kern van een universiteit. Dat je allemaal verschillende dingen hoort en dat je ook met je leraren in debat gaat. Dan scherp je je denken”, licht Mik toe. “En dan kan je ook denken: hé, waarom vind ik dat niet, of waarom vind ik iets fout. Daarom moet je juist boeken lezen die misschien wel fout zijn. Als je bijvoorbeeld Mein Kampf leest kun je het met elkaar over hebben: waarom is dit foute boel? Daar leer je veel meer van.”

Uiterlijkheden

Wat universiteiten vooral niet moeten doen is gepreoccupeerd zijn met uiterlijkheden, vindt Cliteur. “Zoals de structuur van je haar en je huidskleur en of je man of vrouw bent, of je een Aziatisch of niet-Aziatisch uiterlijk hebt.”

Een universiteit is primair een meritocratisch instituut, beklemtoont Cliteur. Dat betekent dat ieders sociaal-economische positie wordt bepaald op basis van zijn of haar individuele verdiensten. “Maar dit oorspronkelijke ideaal van een universiteit dreigt overwoekerd te raken door allerlei verhalen die over komen waaien uit de Verenigde Staten over diversiteit en inclusiviteit”, zegt de hoogleraar. Op zichzelf is dat prima, zegt hij. “Maar het is niet de primaire taak van een universiteit om zich daarop te richten.”

LEES OOK: ‘Nederland zit in een identiteitscrisis, alles moet wijken voor duurzaamheid en diversiteit’

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier