main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 3 februari 2020 — 11:58

‘Nederland zit in een identiteitscrisis, alles moet wijken voor duurzaamheid en diversiteit’

Ons land verkeert in een identiteitscrisis en zit met zichzelf in de knoop. Dat zegt politiek commentator Syp Wynia in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hype-achtige bewegingen hebben zich meester gemaakt van Nederland. De slagzinnen die daarbij horen zijn diversiteit en duurzaamheid”, aldus Wynia. “Vaak hebben de mensen daar zelf niet voor gekozen, maar die komen via de randstad en via Hilversum binnengedruppeld als opdracht aan Nederland.”

De duurzaamheidshype heeft grote gevolgen voor ons land, zo beschrijft Wynia in zijn boek Tegen de onzin. “Het gaat gepaard met verandering van het landschap. Alles moet vanwege duurzaamheid anders. Het gaat gepaard met het verlies van tradities en taal. De vraag is wat we hier mee opschieten.”

Burgers merken dat er veel zaken veranderen, terwijl zij daar niet voor gekozen hebben, zegt Wyna. “Bij verkiezingen gaat het over immigratie. Dan is er een kabinetsformatie geweest en dan blijkt nadien dat het over klimaat is gegaan, terwijl dat voor de verkiezingen niet aan de orde was. Vaak hebben burgers het idee zelf niet betrokken te zijn geweest bij keuzes. Kennelijk zijn actiegroepen en belangengroepen, zoals Greenpeace, Milieudefensie, en misschien ook wel Shell, belangrijker aan tafel dan de burgers.”

Geen gevoel voor de burger

Dat het belang van de burger door de overheid niet altijd even zwaar wordt meegewogen, merkt Wynia ook als hij in gesprek is met de Nationale Ombudsman. “Als hij langsgaat bij ministeries, en hij komt op voor het belang van de burger, dan vinden ze dat ongemakkelijk. Ministers en ambtenaren noemen burgers liever ‘inwoners’ of ‘consumenten’. Want laten we niet vergeten, burgers zijn mensen met rechten en vrijheden. Het lijkt alsof het overheidsapparaat daar weinig gevoel voor heeft.”

Het klimaatbeleid ziet Wynia als de belangrijkste “onzin” waar hij zich in zijn boek tegen verzet. “Dat is een sterk door emoties bepaald beleid. Het is een optelsom van tamelijk onzinnige, paradoxale en tegenstrijdige operaties. De klassieker is daarbij het gasverbod, waarbij huizen van het gas worden afgesloten. In België en Duitsland worden de huizen aangesloten op het gas, en Nederland is het enige land ter wereld dat huizen afsluit van het gas omdat het goed zou zijn voor het klimaat. Zoveel onzin kan niet tegelijkertijd bestaan.”

LEES OOK: ‘Burgers moeten opstaan tegen klimaatplannen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer