main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 1 augustus 2020 — 16:29

‘Beperk nieuwe regels, anders blijft woningtekort oplopen’

Bouwend Nederland verwacht grote problemen met de bouw van een deel van de miljoen woningen die gebouwd moeten worden om het woningtekort tegen te gaan. Nieuwe geluidsnormen van het kabinet zijn daar de oorzaak van. CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert vindt dat de problemen met wachtlijsten en hoge kosten al groot genoeg zijn.

“Je staat zo lang op een wachtlijst om een huurwoning te krijgen, en de koopprijs van woningen is onbetaalbaar”, zegt Van Helvert in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “Op het moment dat we nog strengere regels aan onszelf gaan opleggen, dan vergroten we de crisis per direct.”

Nog meer regels betekent dat mensen nog jaren extra op de wachtlijst voor een huurwoning moeten staan, zegt Van Helvert. Ook de prijzen van koopwoningen zullen dan nog verder doorstijgen. “Dit kan gewoon niet”, aldus het Kamerlid.

Meer bouwen

“We hebben de minister gevraagd ervoor te zorgen dat nieuwe regels, die we nog moeten vastleggen, dat die nooit kunnen bewerkstelligen dat we minder kunnen bouwen. We moeten juist meer bouwen”, zegt Van Helvert.

LEES OOK: Drempelwaarde stikstof voor bouw: ‘Het is nu de vraag op welk niveau die komt te liggen’

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Documentaire: My Friend, The Mayor

De Amerikaanse verkiezingen komen eraan. In een land waar polarisatie hoogtij viert laat Max Westerman, de oud-correspondent, zien dat het ook anders kan gaan. In zijn documentaire My Friend, The Mayor volgt hij een linkse homoseksueel, die burgemeester wil worden van een conservatieve plaats in de buurt van New York. Is dat mogelijk in het tijdperk van Donald Trump?

Zondag om 23:15
CBS: Huizenprijzen en aantal transacties flink gestegen

Bestaande koopwoningen waren in september 8,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar. Ook…

Lees meer

Oorlog in je Lichaam: doorleven met kanker

Veel psychische problemen die je ziet bij kanker zijn niet zo gemakkelijk te behandelen met methodes die je in de gewone geestelijke gezondsheidszorg (ggz) zou…

Lees meer

Nederlandse ‘sekteleider’ verdacht van misbruik en verkrachting

Justitie in Duitsland verdenkt een 58-jarige Nederlandse ‘sekteleider’ van seksueel misbruik van kinderen en verkrachting. De man zou bovendien iemand mishandeld hebben en een vrouw…

Lees meer

Vijf aanhoudingen om vondst ‘professioneel’ drugslab in Eersel

De politie heeft inmiddels vijf mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het drugslab dat woensdag in het Brabantse Eersel werd ontdekt. In het lab…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier