main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2020 — 15:05

Drempelwaarde stikstof voor bouw: ‘Het is nu de vraag op welk niveau die komt te liggen’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over hoe we huizen kunnen blijven bouwen zonder de natuur verder aan te tasten. Dat is van groot belang voor de bouw- en installatiebranche, want die loopt door de coronacrisis en het stikstofdossier muurvast. De coalitie bereikte woensdagavond een akkoord: bouwprojecten hebben geen speciale natuurvergunning meer nodig. Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra houdt nog een slag om de arm. “Het kabinetsbesluit is inhoudelijk nog niet gepresenteerd”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.

Het kabinet reageerde met het besluit over de natuurvergunningen op kritiek uit het eindrapport over het stikstofprobleem van de commissie-Remkes. Die stelde een drempelwaarde voor de bouw voor, omdat de sector relatief weinig stikstof uitstoot, maar wel hard wordt geraakt door de afkeuring van het stikstofbeleid. Het ministerie van Landbouw onderzoekt nu of zo’n drempelwaarde inderdaad ingevoerd kan worden. In ruil daarvoor moet de bouwsector de eigen stikstofuitstoot verminderen.

Dit betekent volgens Terpstra niet dat alle bouwprojecten weer door mogen gaan. “Het is mooi dat deze principiële hobbel genomen is, maar nu is de vraag op welk niveau die drempel komt te liggen. Dat is voor ons in de beoordeling heel belangrijk. Dat zal morgen blijken.” Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben continue voor een drempelwaarde gepleit. De bouw van huizen moet volgens deze organisaties zo snel mogelijk op gang komen om het huizentekort in Nederland niet nog verder te laten oplopen.

Bouwvergunning

Op dit moment is het zo dat wanneer je een bouwvergunning wilt aanvragen, je eigenlijk geen uitstof van stikstoot meer mag hebben. “Daar zit een emmissie op van nul. De consequentie daarvan is dat er op dit moment voor de bouw geen vergunningen meer kunnen worden afgegeven”, legt Terpstra uit.”Ze zitten helemaal in een klem. Als we nu vanuit corona zeggen dat we de bouwactiviteiten open moeten houden en dat die keten overeind moet blijven staan, en tegelijkertijd zet dat stikstofdossier ons op slot, weten we zeker dat er een enorme uitstoot aan werkgelegenheid zal plaatsvinden in die bouwketen. Dat is niet wenselijk.”

Linkse partijen zetten in op natuur

Linkse partijen zien zo’n drempelwaarde helemaal niet zitten. “We hebben de natuur zo verwaarloosd dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn”, zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. “Juristen zeggen: nee, die stikstofwinst die je nu gaat boeken moet eerst ten goede komen aan de natuur.” Bromet bewondert de bouwsector omdat zij hebben ingezien wat het probleem is. “Ik sprak deze week nog uitgebreid met Maxime Verhagen, de voorzitter van Bouwend Nederland. Zij zeggen: we begrijpen heel goed dat de enige oplossing om die bouw weer op gang te brengen, het creëren van meer natuur is.”

Terpstra is het volledig met Bromet eens op het gebied van de natuurverwaarlozing. “Maar ik sluit wel aan bij de opvattingen van de commissie-Remkes deze week. Remkes pleitte ook voor de drempelwaarde. Dat sluit goed aan bij wat wij ook willen. Volgens ons kunnen we op die manier goed het evenwicht behouden tussen natuurherstel en economische bedrijvigheid om aan maatschappelijke nood te voldoen: een tekort aan woningen.”

LEES OOK: Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen in twee weken met 90 procent gestegen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 150 mensen vanwege het coronavirus, het hoogste aantal sinds 2 juli. Deze stijging volgt op de snelle toename van het aantal nieuwe…

Lees meer

Jongerencamping Terschelling dicht na coronabesmettingen: ‘Dit was kwestie van tijd’

Jongerencamping Appelhof op Terschelling gaat dicht vanwege een aantal coronabesmettingen onder bezoekers. Bij zeker twee jongeren die de camping bezochten is het virus vastgesteld, zo…

Lees meer

VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Werkgevers moeten werknemers kunnen verplichten zich te laten testen’

Werknemers die in contact zijn gekomen met iemand die het coronavirus onder de leden heeft, moeten zich verplicht meteen laten testen. Als dan uit de…

Lees meer

WNL Terugblik: ‘Alle cabaretiers die in grote zalen spelen zijn inmiddels miljonair’

Alle cabaretiers die in grote zalen spelen, zijn inmiddels miljonair. Dat zegt Guido Weijers in het WNL-programma Stand van Nederland. “Als de Peter Pannekoeks, Theo…

Lees meer

Auto rijdt terras op in Den Haag, twee lichtgewonden

In Den Haag is er vanochtend een auto een terras op gereden. Daar zaten op dat moment enkele gasten. Voor zover bekend zijn er twee…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Rechercheur ziet telkens dezelfde jonge zakkenrollers

In 2014 slaat rechercheur Dennis van Someren alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd…

Lees meer

ABN AMRO schrapt honderden banen bij zakenbank

ABN AMRO trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa. Daarmee schrapt het financiële concern 800 van de ongeveer 2500 banen bij…

Lees meer

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van Zwarte Piet

Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en…

Lees meer

Bijna 800 nieuwe coronagevallen in de afgelopen 24 uur

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend is het aantal coronapatiënten met 779 gestegen. Dat is de grootste toename in een dag sinds 24 april. Mede daardoor kwam…

Lees meer

Burgemeester Den Haag eerder terug van vakantie na steekpartij Scheveningen

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is eerder dan gepland van vakantie teruggekomen. Dat laat hij weten in een verklaring op de website van de…

Lees meer

Werkgevers ontvangen meer dan 1,3 miljard euro aan loonsubsidie

Er is al ruim 1,3 miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de nieuwe regeling voor loonsubsidie. Het loket voor de…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier