main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2020 — 15:05

Drempelwaarde stikstof voor bouw: ‘Het is nu de vraag op welk niveau die komt te liggen’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over hoe we huizen kunnen blijven bouwen zonder de natuur verder aan te tasten. Dat is van groot belang voor de bouw- en installatiebranche, want die loopt door de coronacrisis en het stikstofdossier muurvast. De coalitie bereikte woensdagavond een akkoord: bouwprojecten hebben geen speciale natuurvergunning meer nodig. Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra houdt nog een slag om de arm. “Het kabinetsbesluit is inhoudelijk nog niet gepresenteerd”, reageert hij in Goedemorgen Nederland.

Het kabinet reageerde met het besluit over de natuurvergunningen op kritiek uit het eindrapport over het stikstofprobleem van de commissie-Remkes. Die stelde een drempelwaarde voor de bouw voor, omdat de sector relatief weinig stikstof uitstoot, maar wel hard wordt geraakt door de afkeuring van het stikstofbeleid. Het ministerie van Landbouw onderzoekt nu of zo’n drempelwaarde inderdaad ingevoerd kan worden. In ruil daarvoor moet de bouwsector de eigen stikstofuitstoot verminderen.

Dit betekent volgens Terpstra niet dat alle bouwprojecten weer door mogen gaan. “Het is mooi dat deze principiële hobbel genomen is, maar nu is de vraag op welk niveau die drempel komt te liggen. Dat is voor ons in de beoordeling heel belangrijk. Dat zal morgen blijken.” Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben continue voor een drempelwaarde gepleit. De bouw van huizen moet volgens deze organisaties zo snel mogelijk op gang komen om het huizentekort in Nederland niet nog verder te laten oplopen.

Bouwvergunning

Op dit moment is het zo dat wanneer je een bouwvergunning wilt aanvragen, je eigenlijk geen uitstof van stikstoot meer mag hebben. “Daar zit een emmissie op van nul. De consequentie daarvan is dat er op dit moment voor de bouw geen vergunningen meer kunnen worden afgegeven”, legt Terpstra uit.”Ze zitten helemaal in een klem. Als we nu vanuit corona zeggen dat we de bouwactiviteiten open moeten houden en dat die keten overeind moet blijven staan, en tegelijkertijd zet dat stikstofdossier ons op slot, weten we zeker dat er een enorme uitstoot aan werkgelegenheid zal plaatsvinden in die bouwketen. Dat is niet wenselijk.”

Linkse partijen zetten in op natuur

Linkse partijen zien zo’n drempelwaarde helemaal niet zitten. “We hebben de natuur zo verwaarloosd dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn”, zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. “Juristen zeggen: nee, die stikstofwinst die je nu gaat boeken moet eerst ten goede komen aan de natuur.” Bromet bewondert de bouwsector omdat zij hebben ingezien wat het probleem is. “Ik sprak deze week nog uitgebreid met Maxime Verhagen, de voorzitter van Bouwend Nederland. Zij zeggen: we begrijpen heel goed dat de enige oplossing om die bouw weer op gang te brengen, het creëren van meer natuur is.”

Terpstra is het volledig met Bromet eens op het gebied van de natuurverwaarlozing. “Maar ik sluit wel aan bij de opvattingen van de commissie-Remkes deze week. Remkes pleitte ook voor de drempelwaarde. Dat sluit goed aan bij wat wij ook willen. Volgens ons kunnen we op die manier goed het evenwicht behouden tussen natuurherstel en economische bedrijvigheid om aan maatschappelijke nood te voldoen: een tekort aan woningen.”

LEES OOK: Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer