main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Diederik Gommers. Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 09:36

Gommers: paniek over oplopende besmettingen niet nodig

Paniek is niet nodig nu het aantal coronabesmettingen harder oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het Algemeen Dagblad. Hij wijst erop dat er tot nu toe in de ziekenhuizen nauwelijks nieuwe coronapatiënten bij komen en denkt dat de ic’s minder snel zullen volstromen.

“Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart. Met alles wat we nu weten en hebben zal de druk op de ic’s moeten afnemen en gaan we mensen minder snel op de intensive care zien”, zegt Gommers tegen de krant. In ziekenhuizen is het volgens hem “gewoon rustig, met al lange tijd minder dan twintig Covid-patiënten op de ic’s in Nederland.” Gisteren lagen er veertien mensen met corona op de ic, het laagste aantal sinds begin maart.

Gommers benadrukt dat de ziekenhuizen hun capaciteit uitbreiden om een nieuwe toestroom aan te kunnen. Intensivecare-afdelingen maken plannen om uit te breiden naar 1700 bedden, zegt hij. “Standaard tellen de Nederlandse ziekenhuizen samen 1150 ic-plekken, al zijn die niet allemaal meteen beschikbaar door een tekort aan verpleegkundigen. Dat moeten er straks dus 1700 worden.” Op papier moeten het er zelfs 2400 kunnen worden, in geval van crisis, zegt Gommers.

‘Veel kennis opgedaan’

Volgens de voorzitter van Vereniging voor Intensive Care is er inmiddels veel kennis opgedaan over de werking van het virus. “Met alles wat we nu weten en hebben zal de druk op de ic’s moeten afnemen, gaan we mensen minder snel op de intensive care zien.”

De kennis over het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmer dexamethason, is volgens hem toegenomen. “Dat werkt bij erg zieke coronapatiënten. De sterfte neemt met dertig procent af, bleek uit een Britse studie. Als mensen dat nemen, belanden ze minder snel op de ic, en hebben ze minder zuurstof nodig op de gewone afdeling in het ziekenhuis.”

LEES OOK: CBS: bijna alle oversterfte in maart en april kwam door het coronavirus

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier