main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 08:49

CBS: bijna alle oversterfte in maart en april kwam door het coronavirus

In maart en april zijn er zo’n 8300 mensen (vermoedelijk) overleden aan het coronavirus. Het RIVM meldde in diezelfde periode 4890 overledenen. Dat betekent dat bijna alle oversterfte aangerekend kan worden aan het coronavirus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het eerst heeft het bureau de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden bestudeerd. Daarmee is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, er dit jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Vermoedelijk is dit omdat leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en dus uiteindelijk aan Covid-19 zijn overleden, in plaats van de ziekte die zij al onder de leden hadden. Op basis van de nu bekende gegevens valt dat echter niet met zekerheid te zeggen, beklemtoont het CBS. Mochten er, zoals alom door cardiologen wordt gevreesd, meer mensen overlijden door uitgestelde zorg, dan wordt dit namelijk waarschijnlijk pas in latere maanden van het jaar zichtbaar.

Verkeersdoden

Aan de gevolgen van kanker overleden in maart en april ongeveer net zoveel mensen als de voorgaande jaren, blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar. Dat laatste is opvallend, gezien er minder verkeer op de weg was.

95 procent

Van 6331 sterfgevallen wist de arts zeker dat het coronavirus de doodsoorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn zoals eerder gemeld 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus wanneer diegene daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Om die reden is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

8.600 en 11.700

Enkele dagen geleden berekende het CBS dat het geschatte aantal coronadoden in moet liggen tussen de 8.600 en de 11.700. Dat ging over de periode van 9 maart tot 24 mei. Deze schatting stelde het bureau op door allerlei bekende cijfers en statistieken te combineren. Voor deze nieuwe studie keek het CBS naar de doodsoorzaken die door de arts op de overlijdensakte wordt gezet.

LEES OOK: CBS: aantal coronadoden tot twee keer zo hoog als RIVM meldt

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

2020 nu al in top 10 droogste jaren ooit

Het neerslagtekort van 2020 staat maandag op 243 millimeter. Daarmee komt 2020 nu al in de top 10 van droogste jaren ooit. Dat meldt Weer.nl….

Lees meer

Minister Cora van Nieuwenhuizen waarschuwt voor waterverspilling

Nederlanders, verspil geen water tijdens deze hittegolf. Dat is de oproep die minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat doet. “Denk na als je…

Lees meer

Exceptioneel jaar voor fietsbranche, omzetten stijgen flink

Door de komst van het coronavirus en de daaropvolgende lockdown leek het een moeilijk jaar te worden voor de fietsbranche. Maar nu zijn de fietsen…

Lees meer

Meeste coronapatiënten in ziekenhuis sinds 2 juli

Ziekenhuizen behandelen momenteel 128 patiënten met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 2 juli. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute…

Lees meer

630 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur

Het coronavirus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 630 mensen. Dat is de hoogste stijging in een dag sinds 26 april, zo komt…

Lees meer

Agent krijgt vuistslag tegen hoofd van 18-jarige nadat aanhouding bij zwembad escaleert

Een 18-jarige jongen uit Eefde is zondag opgepakt omdat hij bij een openluchtzwembad in Almen, Gelderland, een vuistslag gaf tegen het hoofd van een agent….

Lees meer

Twee arrestaties wegens mishandelen vrouwen azc Gilze

Twee mensen in het Asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze zijn opgepakt vanwege de zware mishandeling van twee vrouwen in het azc. De politie meldt op de…

Lees meer

Oproep om te demonstreren in Amsterdam voor ‘gerechtigheid voor Bas’

Op sociale media wordt opgeroepen om aankomend weekend te demonstreren tegen het geweld waardoor de 24-jarige Bas afgelopen weekend overleed. De onschuldige man werd neergeschoten…

Lees meer

Waterbedrijven bezorgd over “extreem grote drinkwatervraag”

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder…

Lees meer

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Zo werd de beruchte Quote 500-bende opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier