main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 08:49

CBS: bijna alle oversterfte in maart en april kwam door het coronavirus

In maart en april zijn er zo’n 8300 mensen (vermoedelijk) overleden aan het coronavirus. Het RIVM meldde in diezelfde periode 4890 overledenen. Dat betekent dat bijna alle oversterfte aangerekend kan worden aan het coronavirus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het eerst heeft het bureau de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden bestudeerd. Daarmee is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, er dit jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Vermoedelijk is dit omdat leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en dus uiteindelijk aan Covid-19 zijn overleden, in plaats van de ziekte die zij al onder de leden hadden. Op basis van de nu bekende gegevens valt dat echter niet met zekerheid te zeggen, beklemtoont het CBS. Mochten er, zoals alom door cardiologen wordt gevreesd, meer mensen overlijden door uitgestelde zorg, dan wordt dit namelijk waarschijnlijk pas in latere maanden van het jaar zichtbaar.

Verkeersdoden

Aan de gevolgen van kanker overleden in maart en april ongeveer net zoveel mensen als de voorgaande jaren, blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar. Dat laatste is opvallend, gezien er minder verkeer op de weg was.

95 procent

Van 6331 sterfgevallen wist de arts zeker dat het coronavirus de doodsoorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn zoals eerder gemeld 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus wanneer diegene daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Om die reden is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

8.600 en 11.700

Enkele dagen geleden berekende het CBS dat het geschatte aantal coronadoden in moet liggen tussen de 8.600 en de 11.700. Dat ging over de periode van 9 maart tot 24 mei. Deze schatting stelde het bureau op door allerlei bekende cijfers en statistieken te combineren. Voor deze nieuwe studie keek het CBS naar de doodsoorzaken die door de arts op de overlijdensakte wordt gezet.

LEES OOK: CBS: aantal coronadoden tot twee keer zo hoog als RIVM meldt

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer