main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 08:49

CBS: bijna alle oversterfte in maart en april kwam door het coronavirus

In maart en april zijn er zo’n 8300 mensen (vermoedelijk) overleden aan het coronavirus. Het RIVM meldde in diezelfde periode 4890 overledenen. Dat betekent dat bijna alle oversterfte aangerekend kan worden aan het coronavirus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor het eerst heeft het bureau de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden bestudeerd. Daarmee is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

Het CBS heeft ook bekeken hoe vaak mensen aan andere oorzaken zijn overleden in maart en april. Dan valt op dat vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, er dit jaar minder mensen zijn overleden aan hart- en vaatziekten en kanker. Vermoedelijk is dit omdat leden aan deze ziekten, vatbaarder waren voor het coronavirus en dus uiteindelijk aan Covid-19 zijn overleden, in plaats van de ziekte die zij al onder de leden hadden. Op basis van de nu bekende gegevens valt dat echter niet met zekerheid te zeggen, beklemtoont het CBS. Mochten er, zoals alom door cardiologen wordt gevreesd, meer mensen overlijden door uitgestelde zorg, dan wordt dit namelijk waarschijnlijk pas in latere maanden van het jaar zichtbaar.

Verkeersdoden

Aan de gevolgen van kanker overleden in maart en april ongeveer net zoveel mensen als de voorgaande jaren, blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers. Het aantal zelfdodingen en verkeersdoden week niet veel af van vorig jaar. Dat laatste is opvallend, gezien er minder verkeer op de weg was.

95 procent

Van 6331 sterfgevallen wist de arts zeker dat het coronavirus de doodsoorzaak was. Daarnaast hadden artsen in 1956 gevallen op basis van het ziektebeeld het vermoeden dat iemand was overleden aan Covid-19. Het CBS deed deze inschattingen op basis van ongeveer 95 procent van de doodsoorzaakverklaringen. Die heeft het bureau namelijk nog niet allemaal ontvangen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en CBS wisten tot nu toe alleen hoeveel mensen aan Covid-19 waren overleden die daarop waren getest. Daardoor bleven de mensen buiten beeld die wel aan het virus zijn overleden, maar niet waren getest.

De onderzoekers hebben de periode van 2 maart tot en met 26 april bestudeerd om de cijfers van het RIVM en CBS met elkaar te kunnen vergelijken. Bij het RIVM zijn zoals eerder gemeld 4890 mensen bekend die in deze periode zijn overleden aan het coronavirus. Het CBS weet van 5995 mensen die toen volgens artsen zeker aan corona zijn overleden en 1891 mensen bij wie dat vermoedelijk de oorzaak was.

Een arts kan alleen met zekerheid vaststellen dat een patiënt is overleden aan het coronavirus wanneer diegene daarop is getest. Dat zou dan ook bekend moeten zijn bij het RIVM. Om die reden is het opvallend dat de cijfers over de vastgestelde coronadoden van het RIVM en CBS zo uiteenlopen. Mogelijk hebben artsen soms zonder test vastgesteld dat een patiënt was overleden aan Covid-19. Ook zou het kunnen dat informatie over tests niet altijd is doorgekomen bij het RIVM. Of dit is voorgevallen en hoe vaak is nog niet bekend.

8.600 en 11.700

Enkele dagen geleden berekende het CBS dat het geschatte aantal coronadoden in moet liggen tussen de 8.600 en de 11.700. Dat ging over de periode van 9 maart tot 24 mei. Deze schatting stelde het bureau op door allerlei bekende cijfers en statistieken te combineren. Voor deze nieuwe studie keek het CBS naar de doodsoorzaken die door de arts op de overlijdensakte wordt gezet.

LEES OOK: CBS: aantal coronadoden tot twee keer zo hoog als RIVM meldt

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 3 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur ’s ochtends op NPO 1 met nieuws, prangende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag;

– Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief over belastingvoordelen in de Miljoenennota
– Oud-havenbaron Jan Rijsdijk over ondernemerschap
– Liane den Haan van Anbo en zorgondernemer Erik-Jan Vlieger over de omgekeerde lockdown
– Acteur William Spaaij over het klassieke hoorspel The War Of The Worlds en angst en massahysterie.

Elke zondag om 10.00 uur
Koopwoningen 8,2 procent duurder: grootste stijging in anderhalf jaar

Bestaande koopwoningen waren in augustus 8,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat betekende de grootste prijsstijging in ruim 1,5 jaar tijd,…

Lees meer

Tien coronapatiënten erbij op ic: ‘We verwachten komende week een verdere groei’

Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen liggen 77 coronapatiënten. Dat zijn er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tien meer dan zaterdag. Het…

Lees meer

‘Luidruchtig’ feest met 60 man in Voorhout beëindigd

De politie in Noordwijk heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een ‘luidruchtig’ feest in het Zuid-Hollandse Voorhout. Met behulp van verschillende melders troffen agenten een…

Lees meer

Aantal coronagevallen nam afgelopen 24 uur toe met 1849

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is sinds zaterdag toegenomen met 1849. Dat meldt het coronadashboard van de Rijksoverheid. Het zijn er iets minder dan een dag…

Lees meer

Vrouw overleden in Bussum, man aangehouden

In een woning in Bussum in zaterdag een dode vrouw aangetroffen. De politie heeft later op de dag een man aangehouden. Het is volgens de…

Lees meer

Gestolen Rolex in zaak doodgeschoten Bas van Wijk was nep

Het horloge waarop de betrokkenen bij de dood van Bas van Wijk het vorige maand in Amsterdam vermoedelijk hadden voorzien, was een imitatie-Rolex. Het Openbaar…

Lees meer

Selfmade miljonair Jan Rijsdijk (77) geeft alles weg: ‘Ik ben met niets gekomen en wil met niets gaan’

Ondernemer Jan Rijsdijk (77) gaf dit jaar zijn landgoed op voor een appartement van 119 vierkante meter. Maar hij is nog lang niet klaar met…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier