Minder faillissementen in juni, economische gevolgen van coronacrisis nog niet te zien
Het aantal failliet verklaarde bedrijven in juni is gedaald ten opzichte van mei. Daarnaast zijn in het eerste halfjaar van 2020 evenveel faillissementen uitgesproken als in dezelfde periode in 2019. Dat betekent dat de economische gevolgen van de coronacrisis nog niet terug te zien zijn in de cijfers. Dat meldt het CBS.
Vooral in de handel, de horeca en de bouw zijn bedrijven over de kop gegaan, maar dat zijn ook de sectoren met de meeste bedrijven. In de horeca gingen nog de meeste zaken failliet.
LEES OOK: CPB: ‘Uitzonderlijke’ krimp economie, werkloosheid zal verdubbelen
In juni gingen er 234 bedrijven failliet. Dat zijn er 34 minder dan in de maand mei. In april was er nog een piekje te zien van 335 failliete bedrijven, maar in mei en juni daalde dit cijfer weer.
Klap moet nog komen
Dat de economische gevolgen van de coronacrisis nu nog niet te zien zijn betekent waarschijnlijk dat de klap nog moet komen. Bij de economische crises van 2008-2009 en die van 2011 kwamen faillissementen en werkloosheid ook pas veel later. De werkloosheid piekte in 2014 en het aantal faillissementen in mei 2013.
Daarnaast neemt de rechtbank in coronatijd meer tijd voor het uitspreken van een faillissement, zo'n 4 tot 6 weken. Dat zorgt tot vertraging in de cijfers. De problemen van bedrijven die in juni failliet zijn verklaard, dateren vaak van voor april.
Stand van Nederland volgt tijdens de coronacrisis ondernemers: hoe houden zij het hoofd boven water? Kijk de nieuwste aflevering terug via NPO Start!