Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

180 gemeenten luiden noodklok: grote financiële problemen door corona

Peter Visser

Ruim 180 gemeenten luiden de noodklok en bieden vandaag brandbrieven aan aan de Tweede Kamer. Ze willen meer financiële ondersteuning van het Rijk nu door de coronacrisis de inkomsten de afgelopen maanden flink zijn geslonken. Ook verzamelen zo'n dertig bestuurders van gemeenten zich donderdag tegen het middaguur in Den Haag om aandacht te vragen voor hun kwetsbare financiële positie.

Gemeenten zeggen dat hun financiële problemen mede door de coronacrisis sinds jaren niet zo zorgelijk zijn geweest. Ze vrezen dat inwoners en bedrijven hiervan de dupe worden in de vorm van minder voorzieningen en slecht onderhouden buitenruimte. Ook is de kans reëel dat onroerendezaakbelasting gaan stijgen, zegt burgemeester van Breda Paul Depla in Goedemorgen Nederland.

Volgens Depla hadden veel gemeenten het voor de coronacrisis al financieel zwaar, omdat er meer taken van het Rijk zijn overgedragen, "zoals jeugdzorg en maatschappelijke zorg", en omdat er bezuinigd is. "We moesten die taken dus met minder geld uitvoeren", stelt de burgervader.

"Nu komt de coronacrisis daar nog eens overheen. Dan wordt het lastig en moet je bijvoorbeeld bezuinigen op een zwembad of op een bibliotheek." Ook zouden gemeenten vaak niet in staat zijn de juiste steun te bieden aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Depla: "Dat kan niet omdat we als gemeenten op zwart zaad zitten."

'Gemeenten krijgen te weinig geld'

"Gemeenten krijgen te weinig geld voor wat ze moeten doen", stelt CDA-Kamerlid Harry van der Molen. Hij hoopt op meer steun vanuit het kabinet. "De coronacrisis geeft veel extra kosten en daar heeft het Rijk nog maar een deel van vergoed. Je wilt voorkomen dat gemeenten de belastingen straks omhoog moeten doen."

Het kabinet heeft gemeenten met een half miljard euro geholpen, maar er zou meer geld nodig zijn. "Wat ik jammer vind is dat de minister nu tegen de Tweede Kamer zegt dat het wel een beetje meevalt, terwijl ik vanmiddag van dik 180 gemeenten brieven krijg waarin staat dat zij de begroting niet rond krijgen."

Gemeenten zagen door de coronacrisis inkomsten hard teruglopen omdat bijvoorbeeld toeristen thuisbleven of omdat er minder mensen in het centrum parkeerden. Van der Molen: "het Rijk heeft nu gezegd: daar krijg je compensatie voor. Maar er moet ook nog gesproken worden over de dorpshuizen en allerlei zorgvoorzieningen die onder druk staan."

LEES OOK: Gemeenten in financieel zwaar weer: rekening komt mogelijk bij burger te liggen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau