main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 30 juni 2020 — 14:29

Gemeenten in financieel zwaar weer: rekening komt mogelijk bij burger te liggen

Gemeenten hebben het door de coronacrisis financieel ontzettend zwaar. De uitvoering van basistaken zoals bijvoorbeeld het onderhoud van wegen komt daardoor in gevaar. In een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Tweede Kamer stellen ruim honderd gemeenten daarom dat er snel een structurele oplossing moet komen, anders komt de rekening door hogere belastingen bij de burger te liggen. Dat meldt De Telegraaf.

Op de vraag of de gemeenten kunnen rekenen op meer geld geeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops nog geen concreet antwoord. “We hebben eerder al afgesproken dat ze gecompenseerd gaan worden voor de extra uitgaven waarmee ze geconfronteerd zijn, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van al die regelingen die op rijksniveau zijn afgesproken.” De gesprekken hierover lopen op dit moment, zegt Knops. “Wij weten hoe belangrijk gemeenten zijn en dat ook die financiële positie kwetsbaar is. De vraag die er nu ligt gaat nog wat verder en breder, dat vraagt ook om afwegingen in het kabinet.”

Jeugdzorg

Sinds het Rijk de jeugdzorg in 2015 overdroeg aan de gemeente en daarbij tegelijkertijd een flinke bezuiniging op het budget toepaste, zien bijna alle Nederlandse gemeenten de kosten van de specialistische jeugdhulp stijgen. Dat is nog steeds een probleem. “Daarom moet er op andere zaken bezuinigd worden”, zegt Knops. “Dat doet natuurlijk pijn. Aan het begin van deze kabinetsperiode zijn ook afspraken gemaakt tussen het kabinet en de VNG. Daarin zijn miljarden aan de gemeenten toegezegd. Nu blijkt dat onvoldoende is. Mijn collega Kasja Ollongren [minister Binnenlandse Zaken], die dit in haar portefeuille heeft, is daarover ook in gesprek.”

‘Reflex van de gemeenten niet goed’

Ondernemer Annemarie van Gaal vindt dat gemeenten, net als bedrijven, zelf beter moeten nadenken over hoe ze kunnen hervormen. “Ik vind de reflex van ‘we komen niet uit, dus je krijgt meer geld’, niet goed”, zegt ze. Van Gaal is van mening dat de gemeenten op dit moment allerlei aanpassingen kunnen doen. “Dan zouden ze veel effectiever en efficiënter kunnen gaan werken.” Daarbij doelt Van Gaal vooral op minder bureaucratie. “Er wordt nu wel heel makkelijk gezegd: we komen niet uit, dus we moeten meer geld.”

Knops plaatst daar een kanttekening bij. “Dat ze die kostenstijging in de jeugdzorg moeilijk kunnen beïnvloeden, dat is wel echt een probleem. Dat laat natuurlijk onverlet dat je altijd kunt kijken hoe het slimmer kan. Maar we zien hoe dan ook te veel gemeenten in de problemen komen. Daarom gaan we daar als kabinet ook serieus naar kijken.”

LEES OOK: Tientallen gemeenten zien al een maand geen coronabesmettingen

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Tour d'Hollande

Tour d’Hollande: WNL’s journalistieke etappekoers dwars door ons mooie land.

Op NPO Radio 1 zetten we in de vakantiemaand juli vier uur lang de schijnwerpers op 1 provincie. Op 4 juli is dat Friesland, op 11 juli Limburg, 18 juli: Drenthe en we sluiten af op 25 juli met Zeeland.

In WNL Op Zaterdag is er vanuit de studio in Hilversum al veel aandacht voor regionale kwesties en de regionale economie. WNL Opiniemakers zendt uit vanaf locatie in de betreffende provincie. Met gasten van daar, prangende kwesties met een landelijke uitstraling, opgewekt van toon en serieus van inhoud.

WNL op NPO Radio1: Horen wat er leeft in ons mooie land!

Zaterdag van 16.00 tot 20.00 uur
Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten

Bijna de helft van de winkeliers betaalt de huur niet. Dat blijkt uit een rondvraag van BNR bij een aantal vastgoedadviseurs. De grootste wanbetalers zitten…

Lees meer

Boze boeren met trekkers bij ingang van Binnenhof, politie ook aanwezig

Bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag heeft zich donderdagavond een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Luid toeterend protesteren tegen een…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op ic wederom iets verder gedaald

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met het coronavirus. Op…

Lees meer

Kunstgebit komt boven grond uit op begraafplaats Dordrecht

In de pluktuin van begraafplaats Essenhof in Dordrecht zijn na een periode van veel regen een kunstgebit en andere stoffelijke resten boven de grond uitgekomen….

Lees meer

Vorige week laagste aantal failliete bedrijven dit jaar

Het aantal faillissementen van bedrijven en eenmanszaken is vorige week uitgekomen op 31. Dat zijn er 54 minder dan een week eerder en is het…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier