main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 10:45

180 gemeenten luiden noodklok: grote financiële problemen door corona

Ruim 180 gemeenten luiden de noodklok en bieden vandaag brandbrieven aan aan de Tweede Kamer. Ze willen meer financiële ondersteuning van het Rijk nu door de coronacrisis de inkomsten de afgelopen maanden flink zijn geslonken. Ook verzamelen zo’n dertig bestuurders van gemeenten zich donderdag tegen het middaguur in Den Haag om aandacht te vragen voor hun kwetsbare financiële positie.

Gemeenten zeggen dat hun financiële problemen mede door de coronacrisis sinds jaren niet zo zorgelijk zijn geweest. Ze vrezen dat inwoners en bedrijven hiervan de dupe worden in de vorm van minder voorzieningen en slecht onderhouden buitenruimte. Ook is de kans reëel dat onroerendezaakbelasting gaan stijgen, zegt burgemeester van Breda Paul Depla in Goedemorgen Nederland.

Volgens Depla hadden veel gemeenten het voor de coronacrisis al financieel zwaar, omdat er meer taken van het Rijk zijn overgedragen, “zoals jeugdzorg en maatschappelijke zorg”, en omdat er bezuinigd is. “We moesten die taken dus met minder geld uitvoeren”, stelt de burgervader.

“Nu komt de coronacrisis daar nog eens overheen. Dan wordt het lastig en moet je bijvoorbeeld bezuinigen op een zwembad of op een bibliotheek.” Ook zouden gemeenten vaak niet in staat zijn de juiste steun te bieden aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Depla: “Dat kan niet omdat we als gemeenten op zwart zaad zitten.”

‘Gemeenten krijgen te weinig geld’

“Gemeenten krijgen te weinig geld voor wat ze moeten doen”, stelt CDA-Kamerlid Harry van der Molen. Hij hoopt op meer steun vanuit het kabinet. “De coronacrisis geeft veel extra kosten en daar heeft het Rijk nog maar een deel van vergoed. Je wilt voorkomen dat gemeenten de belastingen straks omhoog moeten doen.”

Het kabinet heeft gemeenten met een half miljard euro geholpen, maar er zou meer geld nodig zijn. “Wat ik jammer vind is dat de minister nu tegen de Tweede Kamer zegt dat het wel een beetje meevalt, terwijl ik vanmiddag van dik 180 gemeenten brieven krijg waarin staat dat zij de begroting niet rond krijgen.”

Gemeenten zagen door de coronacrisis inkomsten hard teruglopen omdat bijvoorbeeld toeristen thuisbleven of omdat er minder mensen in het centrum parkeerden. Van der Molen: “het Rijk heeft nu gezegd: daar krijg je compensatie voor. Maar er moet ook nog gesproken worden over de dorpshuizen en allerlei zorgvoorzieningen die onder druk staan.”

LEES OOK: Gemeenten in financieel zwaar weer: rekening komt mogelijk bij burger te liggen

 

 

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

RIVM: Aantal nieuwe besmettingsgevallen iets boven het gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat…

Lees meer

Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct

Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen…

Lees meer

Mexicaanse piloot wil laag over Amsterdam vliegen: ‘Dan wordt heel de stad wakker’

Luchtverkeersleiding Nederland kreeg afgelopen zondagavond een bijzonder verzoek van een van de piloten van een Aeromexico-Boeing. Hij wilde graag laag over Amsterdam vliegen zodat hij…

Lees meer

Lagere celstraf voor Sziget-dealers Roelf B. en vriend in hoger beroep

De Nederlandse ex-topatleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. zijn dinsdag in Hongarije in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor drugshandel. Dat…

Lees meer

RIVM: 4335 nieuwe besmettingen, fors minder dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen etmaal 4335 positieve coronatests geregistreerd. Het aantal meldingen dat tussen maandag- en dinsdagochtend binnenkwam ligt lager…

Lees meer

Opnieuw grote estafettestakingen aangekondigd in metaalsector

Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Vanaf donderdag vinden er volgens de vakbonden verspreid over het land estafettestakingen plaats. Onder meer medewerkers van de…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier